Cena magazínu Musical-opereta, foto Zuzana Čtveráčková
Cena magazínu Musical-opereta, foto Zuzana Čtveráčková

Vyhlášením výsledků pátého ročníku Cen magazínu Musical-opereta 2020–2021 byl v pátek 10. června 2022 zahájen festival Dokořán pro hudební divadlo, který pořádá Městské divadlo Brno ve dnech 10. – 15. 6. 2022. Na jevišti Hudební scény stanul šéfredaktor Vítězslav Sladký spolu se svým kolegou, dramaturgem MDB Janem Šotkovským, a za asistence vydavatelů magazínu Musical-opereta.cz Jany a Tomáše Čedíkových prozradili napjatým divákům vítěze jednotlivých kategorií.

Ty v jednotlivých kategoriích letos vybírala z nominovaných odborná porota, což Vítězslav Sladký osvětlil hned zkraje vyhlašování: „U hlasování kritiků jsme pro letošek zůstali. A to proto, že poslední dva roky jsou inscenačně totálně chaotické. Nikdo už v podstatě neví, který muzikál měl kdy premiéru. Většina se jich odkládala, skoro nic neproběhlo podle plánu. Volili jsme za dlouhé období a nechtěli, aby se na některou hru úplně zapomnělo jen proto, že se odehrál mizivý počet repríz. K čtenářskému hlasování se chceme za rok vrátit.“

Porota

Redakce internetového portálu oslovila muzikálové a divadelní publicisty z celé republiky. Namátkou Josefa Hermana, Michala Nováka, Milana Bátora, Petera Stoličného, Lubomíra Marečka, Jiřího Landu, Jolanu Novákovou nebo Gabrielu Špalkovou. Lidi z tištěných novin, rozhlasu i internetových portálů. Z Prahy, Plzně, Brna i Ostravy, aby byly výsledky co nejobjektivnější.

Ocenění

Muzikálovou herečkou roku 2020-2021 zvolili kritici Hanu Fialovou, v kategorii Muzikálový herec zvítězil Oldřich Smysl a jako inscenace roku byl vyhlášen muzikál Grand Hotel. Výroční Cenu Bard hudebního divadla převzal brněnský dirigent Karel Cón. Speciální a nová cena redakční rady Musical-opereta.cz za Mimořádný inscenační počin byla udělena představení Špinarka z Divadla Petra Bezruče Ostrava. Blahopřejeme!

Předávání Cen magazínu Musical-opereta, foto Nikol Wetterová
Předávání Cen magazínu Musical-opereta, foto Nikol Wetterová

Za povšimnutí stojí také jména na dalších místech, kde zabojovali inscenace a herci zejména z Divadla J.K. Tyla v Plzni, Národního divadla moravskoslezského v Ostravě a Městského divadla Brno.

Výsledky Cen magazínu Musical-opereta 2020-2021

Muzikálový herec roku 2020-2021 herec

  1. Oldřich Smysl (Grand Hotel, MDB)
  2. Karel Heřmánek ml. (Cabaret, Divadlo Bez zábradlí, Praha)
  3. Lumír Olšovský (MY Fair Lady, DJKT Plzeň)

Muzikálová herečka roku 2020-2022

  1. Hana Fialová (Květiny pro paní Harrisovou, Národní divadlo Moravskoslezské Ostrava)
  2. Stanislava Topinková Fořtová (Sunset Boulevard, DJKT Plzeň)
  3. Markéta Matulová (Špinarka, Divadlo Petra Bezruče, Ostrava)

 Muzikálová inscenace roku 2020-2021

  1. Grand Hotel, Městské divadlo Brno, režie: Stano Slovák
  2. Sunset Boulevard, Divadlo J. K. Tyla Plzeň, režie: Lumír Olšovský
  3. Špinarka, Divadlo Petra Bezruče Ostrava, režie: Tomáš Dianiška

Bard hudebního divadla – Karel Cón (dirigent, k 70. narozeninám)

Mimořádný inscenační počin, cena redakční rady Musical-opereta.cz – Špinarka, Divadlo Petra Bezruče Ostrava, režie Tomáš Dianiška