Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Svatba navzdory zákeřné nemoci ALS! Luboš s obtížemi hýbe hlavou, přesto si vzal svou lásku Veroniku

Autor: ula - 
14. června 2022
05:00

Dokud nepotkala Veronika Lubomíra, nevěřila na lásku na první pohled. Oba věděli, že k sobě patří a před pěti a půl lety začal jejich společný příběh. Zamilovaný pár začal vše dělat společně. Seznámili děti ze svých předchozích vztahů, které si spolu okamžitě porozuměly. Jenže v roce 2019 začal mít Lubomír problémy s nohou. Krutá diagnóza zněla amyotrofická laterální skleróza (ALS). Nemoc, která svého času postihla někdejšího premiéra Stanislava Grosse či fotbalistu Mariána Čišovského. Veronika a Lubomír si přesto splnili své velké přání a nevzdávají se.

„Poprvé jsme se viděli na mé oslavě 36. narozenin a i když do té doby ani jeden z nás nevěřil na lásku na první pohled, tak tentokrát to bylo jiné. Už tehdy jsme oba věděli, že k sobě patříme a na svatého Valentýna v roce 2017, tedy před 5 a půl lety, se začal psát náš společný příběh,“ začíná vyprávět Veronika.

Pár byl šťastný, oba měli velké plány do budoucna. Všechno dělali společně, začali spolu bydlet, našli si stejné zaměstnání. „Seznámili jsme naše děti z předchozích vztahů. Luboš má dceru Lucii a syny Luboše a Davida a já mám dceru Beatu, které si spolu rozumí,“ pokračuje Veronika. Jenže vše se změnilo v roce 2019.

Diagnóza: ALS

Luboš začal mít problémy s levou nohou. „Jelikož pracoval jako řidič, domníval se, že jsou problémy způsobené únavou z každodenního sešlapávání pedálů v autě. Nic se ale nelepšilo. Problémy se začaly naopak stupňovat, Luboš začal o nohu zakopávat a měl čím dál větší potíže s chůzí,“ přibližuje první příznaky nemoci nelítostné choroby Veronika.

Po půl roce od prvních příznaků se už Luboš nemohl postavit na nohy a po týdnu stráveném v nemocnici na Bulovce v Praze mu byla sdělena ta nejhorší diagnóza - ALS.

ALS je neurologické onemocnění způsobující postupnou degeneraci buněk, které ovládají pohyblivost svalů a neexistuje na něj žádná kauzální léčba. Nemocní přicházejí postupně o veškerý pohyb na těle, nakonec jim zůstávají pouze pohyby očí.

Touto zákeřnou nemocí v minulosti trpěli třeba někdejší předseda vlády a sociální demokracieStanislav Gross či fotbalista z Viktorie Plzeň Marián Čišovský.

Luboš už stěží hýbal hlavou a očima

„Protože jsme do té doby vůbec netušili, co je ALS za nemoc a co všechno obnáší, začali jsme vyhledávat informace. Přišla ta největší bolest a bezmoc a nám se obrátil život o 180 stupňů,“  vzpomíná na prvotní šok Veronika.

O pár měsíců později, když se pár vzpamatoval z verdiktu lékařů,nabral sílu a řekl si, že kdy jindy nejvíc žít než právě teď.

„Toho se držíme dodnes, i když Luboš už jen stěží hýbe hlavou a očima,“ říká k tomu Veronika.

Luboš podle Veroniky miluje fotbal, hokej, box a hudbu, také exotiku, teplo, písek, moře a pláž a ničeho se nehodlá vzdát ani teď.

„Ve zdraví i nemoci...“

„Luboš se se svou diagnózou už dávno smířil, je to velký bojovník! Žije a bojuje a to dodává sílu i mně, protože jí při každodenní péči 24 hodin denně opravdu potřebuji,“ přiznávám Veronika.

A není to tak dávno, co si oba splnili velké přání. 19. května tohoto roku se vzali.

„Takže v dobrém i ve zlém, ve zdraví i v nemoci. Nikdy se nevzdáme a všem spolubojovníkům přejeme jen to krásné a hodně sil,“ vzkazuje Veronika i za svého muže.

Podpořte pacienty s ALS na Prague City Swim

Letos poprvé Luboš poplave na Střeleckém ostrově v rámci závodu Prague City Swim.

Čtvrtý ročník charitativního závodu Prague City Swim se letos koná v sobotu 18. června na Střeleckém ostrově v Praze u příležitosti Světového dne amyotrofické laterální sklerózy. Spolek ALSA zve nejen rekreační a profesionální plavce a nadšence do paddleboardingu, ale také firemní či kamarádské týmy a fanoušky, aby poměřili síly mezi sebou a zástupci z řad známých osobností a předních českých sportovců. „Plav pomáhat“ je tradiční motto závodu, jehož účastníci podpoří pacienty s ALS. .

„Luboš se na závod moc těší. Přál by si, aby byl výtěžek z akce věnován na rehabilitaci, která mu, stejně jako ostatním pacientům s ALS, pomáhá na ztuhlé svaly. Pomozte nám splnit Lubošovo přání. Děkujeme,“ uzavírá novomanželka Veronika.

Video  Eva Bezuchová o ALS  - Andrea Ulagová
Video se připravuje ...