Jan Jaroch
14. června 2022 • 10:20

Zmatení žebříčku. První dva letos nevyhráli turnaj, nejlepší musí čekat

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jen čtyři týdny chybí Novaku Djokovičovi, aby vyrovnal Steffi Grafovou a její rekord kralování tenisovým žebříčkům. Legendární Němka vládla pořadí WTA 377 týdnů, Srb ji však už možná nikdy nemusí dostihnout. Aktuálně klesl na třetí příčku ATP a po Wimbledonu, za který se letos neudělují body, se loňský šampion sesune minimálně na osmé místo. Ani nastupující panovník Daniil Medveděv však není prorokem. Na trůn se vrací poté, co dostal ve finále na trávě v Hertogenboschi výprask od borce z 205. místa.



Tomu se říká nepořádek v tenisových žebříčcích. Na prvním a druhém místě nově figurují muži, Daniil Medveděv a Alexander Zverev, kteří letos nevyhráli ani turnaj. Rafael Nadal, šampion obou odehraných grandslamů roku 2022, je až čtvrtý. Carlos Alcaraz, devatenáctiletá senzace a vítěz letošních čtyř turnajů dokonce sedmý... Španělské duo, jasně nejlepší borci sezony, může jen čekat.

Nadal platí za fakt, že loni neodehrál druhou polovinu roku, Alcaraz za letošní málo výrazné grandslamové výsledky. A Novak Djokovič? Toho vyhostili z Austrálie, coby neočkovaný nemohl hrát ani obří turnaje v Indian Wells či Miami. A za Wimbledon, kde se bude hrát jen o prize money a čest, odečte 2000 bodů.

Fenomén ALCARAZ. Je to nový Nadal nebo Federer?
Video se připravuje ...

Ze současného třetího místa se pětatřicetiletý Srb sesune minimálně na osmé. Momentálně totiž odpočívá na dovolené v Černé hoře a travnatý grandslam odehraje z voleje bez přípravných turnajů.

V Londýně by se měl sejít s Rafaelem Nadalem, jehož start na Wimbledonu vypadá velmi nadějně. Dvaadvacetinásobný grandslamový vítěz již včera začal trénovat na trávě. Zdá se, že levé chodidlo reaguje příznivě na léčbu, během níž mu byly pomocí pulzní radiofrekvenční terapie částečně umrtveny tři nervy v klenbě nohy.

Nejvíc týdnů v čele žebříčku WTA a ATP

1. Steffi Grafová (Něm.) 377
2. Novak Djokovič (Srb.) 373
3. Martina Navrátilová (ČR/USA) 332
4. Serena Williamsová (USA) 319
5. Roger Federer (Švýc.) 310

Příznivou zprávou rovněž je, že Djokovič s Nadalem budou nasazení pro Wimbledon jako první a druhý. A nebude moci dojít k předčasnému finále jako naposledy při Roland Garros, kde na sebe narazili již mezi nejlepšími osmi. Jednička Medveděv má coby Rus zakázaný start v Londýně, dvojka Zverev podstoupil operaci potrhaných vazů v kotníku a čeká ho dlouhá pauza.

Medveděv se tento týden vrátil na čelo žebříčku po březnovém intermezzu, kdy na trůnu vydržel tři týdny. Nyní půjde o podstatně delší dobu, byť je zřejmé, že loňský šampion US Open není ani zdaleka nejlepším hráčem roku. V neděli si zahrál teprve druhé finále sezony a znovu neúspěšně. Až 205. borec žebříčku, domácí Nizozemec Tim van Rijthoven, završil v Hertogenboschi životní týden a novou jedničku smetl za hodinu 6:4, 6:1.

Příští týdny bude Medveděv ještě v plné permanenci, čekají ho bodované travnaté turnaje v Halle a na Mallorce. Tam může navyšovat náskok v čele žebříčku. Naopak Nadal, i kdyby vyhrál Wimbledon a ovládl i letošní třetí grandslam, nemá na první místo šanci.

Žebříček ATP připomíná z mnoha důvodů právě teď jen cár papíru...

Žebříček ATP

Žebříček WTA

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud