Reportéři ČT natáčeli s Čechy bojujícími na Ukrajině. Střílí po nás tanky a minomety, popisují

Reportéři ČT: Na frontě mezi Čechy (zdroj: ČT24)

V řadách ukrajinské armády slouží i dobrovolníci z Česka. Je jich údajně kolem stovky. Jaké to je žít v blízkosti smrti, jaké zbraně mají a jaké ještě potřebují, popisují v příspěvku zpravodaje Hanuše Hanslíka pro pořad Reportéři ČT. Záběry z frontové linie zaslali reportéři Lenka Klicperová a Tomáš Vlach, kteří natáčeli s jednotkou, v níž působil i dobrovolník Michal, který jako vůbec první Čech minulý pátek padl v boji proti ruským vojákům.

„Přijíždí sem s tím, že vědí, že nepřítele musíme zastavit tady. Jinak ho budou muset zastavovat ve vlastním státě. Nejprve jsem napočítal dvacet představitelů různých národností, ale potom jsem se ztratil v počtech,“ představuje jednotku, ve které slouží i Češi, velitel Oleh Kucyn.

Mezi českými bojovníky je na frontové linii osmnáctiletý Matěj nebo zdravotník Tomáš, který popisuje, že nejtěžšími situacemi je ošetřování utržených končetin. „Bezmoc, jestli ten člověk přežije, nebo ne. To je asi to nejhorší, co může být,“ zamýšlí se. Další dobrovolník Martin se zase svěřuje, že se nejvíc bojí ruského zajetí.

Válka na Ukrajině trvá už tři a půl měsíce. Bránící se Ukrajinci uvádí, že přišli už o více než deset tisíc vojáků. Útočící strana je na tom podle odhadů podobně.

Příběhy českých dobrovolníků z míst těžkých bojů sledujte v reportáži v úvodu článku.