Josef Hanuš (†91) se narodil 19. listopadu 1930 v Insbrucku do rodiny filmového kameramana Václava Hanuše (†80). K filmovému řemeslu a přímo ke kameře měl tedy blízko již od dětských let, začínal však jako herec - v roce 1945 se objevil v jedné z menších rolí ve filmu Řeka čaruje. Po studiu na Základní odborné škole grafické fotografie a později na VŠFT při FAMU v Praze pracoval nejprve jako laborant - a od roku 1952 již jako asistent kamery.

Se svým otcem spolupracoval například v roce 1955 na pozici druhého kameramana při natáčení jednoho z filmů tvořících takzvanou Husitskou trilogii, a to konkrétně snímek Jan Žižka. Od roku 1961 působil ale již jako první kameraman a současně i jako trikový scenárista filmu Florián, díky čemuž si udělal v branži skutečné jméno nezávislé na popularitě slavného tatínka. Za kamerou pak strávil převážnou část svého profesního života.

VIDEO: Kateřina Lojdová: Roli ve Slunce, seno dostala přes postel!

Podílel se na tvorbě mnoha známých celovečerních filmů, například Zločin v dívčí škole, Dáma na kolejích, dal vzniknout mnoha líbezným záběrům pohádky Zlatovláska s Petrem Štěpánkem (73) a Jorgou Kotrbovou (75) v hlavních rolích - a především pak natočil divácky stále oblíbené trilogii Slunce, seno pod taktovkou režiséra Zdeňka Trošky (69). Jeho posledním počinem byl Podivuhodný příběh profesora J. a slečny H. z roku 1995, kde si zahrála zpěvačka Lucie Bílá (56).

Koncem devadesátých let se Josef Hanuš zaměřil na dokumentární snímky. Tento držitel Ceny E. E. Kische z roku 2004 a rovněž i prezident AČK (Asociace českých kameramanů) zesnul v sobotu 11. června. Podle toho, co je psáno na parte, „odešel tiše“. Poslední rozloučení proběhne příští týden, konkrétně 24. června, v kapli sv. Václava na Vinohradském hřbitově. Jeho příznivci jej však na poslední cestě vyprovodit nemůžou - smuteční obřad prý proběhne čistě v kruhu rodinném...

Fotogalerie
25 fotografií