Katarína Tomanová

14. 6. 2022

„Pro mě byl emotivní ženský klasický tanec, ty ladné pohyby vyjadřovaly ženskost, to bylo nádherné,“ popisuje svoje dojmy manažerka bankovního produktového týmu Martina Holúbková, po představení souboru Shen Yun v pražském Kongresovém centru.

„Nás překvapilo, že účinkující nebyli z Číny, že byli z Ameriky a že jsou tak mladí,“ říká paní Holúbková. Umělecká společnost Shen Yun Performing Arts představuje světovou špičku v oblasti klasického čínského tance. Tanečníci studují na akademii založené čínskými umělci v New Yorku.

„Představení bylo krásné, ty emoce, projevy… úplně nádherné,“ hodnotí paní Holúbková večerní program, který obsahoval nejenom klasické a etnické tance, ale také živou orchestrální hudbu a obří multimediální kulisy, které zavedou diváky nejen do odlehlých částí Číny, ale i do nebeských říší.

Posláním souboru Shen Yun je obnovit tradiční čínskou kulturu pomocí jevištního umění. „A to je pěkné, že šíří čínské tradice po celém světě, protože v Číně je to zakázáno,“ komentuje paní Holúbková současnou situaci, kdy čínský režim nedovoluje souboru vystupovat v Číně.

Přesto se díky souboru dostává tradiční čínská kultura k divákům po celém světě. „To prostě byla láska. Bylo to úžasné, nádhera, taková harmonie,“ přidává své dojmy paní Lalita Lipatová, která pochází z Kazachstánu a na představení přišla společně s paní Holúbkovou.

Vystoupení zanechalo silný dojem i na paní Leonu Vyvialovou, která na představení do Prahy přijela se svojí dcerkou. „Ano, líbí se nám. Nechávám to na sebe působit. Je to krásné, zcela jiné než ten soudobý svět,“ řekla po představení. „Jsem ráda, že to vidí i dcera, která sama tancuje. Je to příjemný zážitek, ten pohyb naživo, vyjádření pocitů tancem,“ popisuje své dojmy paní Vyvialová, učitelka na základní škole.

Paní Leona Vyvialová, učitelka, s dcerkou. (Zdenka Danková / The Epoch Times)

Kromě tanečních výkonů byly maminka s dcerou nadšeny výkonem orchestru: „Ten je úžasný! Nádhera. Setkání s živou hudbou v této době je fascinující. Ten živý orchestr má úplně jinou energii, než kdyby to bylo zprostředkované.“

Orchestr, který doprovází tanečníky ze Shen Yun, je první na světě, který kombinuje klasické západní a tradiční čínské hudební nástroje v orchestrálním tělese.

Další z diváků, paní Iva Nováková, dostala pozvání na představení jako dárek k narozeninám od svého syna. „Nedá se to popsat, člověk je plný dojmů a ty jsou úžasné,“ říká po představení. „Ať už ty oděvy pestrého barevného sladění s promítáním na plátně, choreografie naprosto úžasná.“

Paní Iva Nováková se synem. (Zdenka Danková / The Epoch Times)

Z představení si ale odnáší i duchovní poselství. „Mně tam zaujala nejvíc myšlenka soucitu, tak to mne vzalo až moc u srdíčka,“ sdílí své dojmy paní Nováková, která na vystoupení přišla se svým synem.

„Mne zaujalo propojení dnešní doby s minulostí. Když mluví o pěti tisícileté historii, byli schopni současnému divákovi poskytnout ten vhled. Velmi mne zaujalo to propojení se současnou dobou,“ říká syn paní Novákové.

Soubor Shen Yun používá kostýmy, vycházející z autentických stylů různých čínských dynastií, regionů a etnických skupin.

Shen Yun vystupuje po celém světě, na všech kontinentech. Zahrnuje sedm souborů, které každoročně připravují pro své diváky zcela nové představení, nové příběhy, nové kostýmy, ale myšlenka zůstává stejná: obnovit autentickou čínskou kulturu a přinést ji co nejvíce lidem.

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.