Zemřel herec a dabér Dalimil Klapka

foto Ilustrační foto - Herci (zleva) Dalimil Klapka a Rudolf Jelínek 3. srpna 2020 ve strašnickém krematoriu v Praze na posledním rozloučení s hercem Janem Skopečkem, který zemřel 27. července ve věku 94 let.

Praha - Ve věku 89 let dnes zemřel herec Dalimil Klapka. Napsal to deník Blesk, na facebooku to uvedl jeho syn Jan Klapka a ČTK to s odkazem na rodinnou přítelkyni potvrdila Lucie Lukešová z Divadla Na Fidlovačce. Zatímco ve filmu dostával Klapka spíše menší role, výrazněji se prosadil v dabingu, kde namluvil například postavu inspektora Columba, dědu Abrahama Simpsona ze stejnojmenného animovaného seriálu a desítky dalších postav.

Klapka se narodil v Praze, kde také vystudoval Jiráskovo pedagogické gymnázium. V roce 1953 byl přijat na DAMU, kterou úspěšně absolvoval. Jeho herecká kariéra byla spjata zejména s dnešním Švandovým divadlem v Praze, kde působil 33 let. Téměř dvacet let vyučoval herectví na konzervatoři.

Klapka se objevil v převážně menších rolích ve filmech a seriálech, nejvíc ho ale proslavil jeho hlas. Jeho nejznámější rolí bylo dabování amerického herce Petera Falka v úspěšném detektivním seriálu Columbo.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.03.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je pátek 29. března 2024

Očekáváme v 03:00 4°C

Celá předpověď