Palát: Touha vyhrát Stanley Cup potřetí za sebou nás táhne a dodává nám sílu

foto Utkání playoff NHL Tampa Bay - New York Rangers. Vlevo Justin Braun. Vpravo český útočník Ondřej Palát ve 4. utkání finále Východní konference v Tampě na Floridě 7. června 2022.

Denver (USA)/Praha - Hokejový útočník Ondřej Palát cítí ze svého týmu Tampa Bay Lightning obrovskou touhu projít cestu za vítězným hattrickem ve Stanleyově poháru až do úplného konce. Obhájci titulu se jako první klub po dlouhých 37 letech dostali až do finále play off NHL potřetí za sebou. Obě předchozí účasti proměnili v triumf, od zisku třetího Stanley Cupu je nyní dělí čtyři výhru v sérii proti Coloradu.

Jednatřicetiletý útočník připustil, že hráči Lightning nijak nevyhání z hlav možný zápis do dějin, který je na obzoru. "Touha vyhrát Stanley Cup potřetí za sebou nás táhne a dodává nám sílu. Chceme opět zvednout pohár nad hlavu. Samozřejmě vnímáme i to, že se to nikomu v éře platových stropů ještě nepovedlo," uvedl Palát v rozhovoru zprostředkovaném agenturou Sport Invest, jež ho zastupuje.

Ubezpečil, že tým zůstal i přes celková vítězství v roce 2020 a loni stále hladový po úspěchu. "Zkušenosti, které jsme za ty roky posbírali, nám určitě pomohly. Jak jednou vyhrajete pohár, je to hrozně návykové. Chcete ho vyhrávat pořád a o nějaké ztrátě motivace nebo nedostatku hladovosti nemůže být ani řeč. Myslím, že naši vůli a charakter jsme ukázali také v mnoha zápasech letošního play off," poukázal Palát na náročnou cestu Lightning nástrahami play off.

Zatímco v prvním kole svěřenci kouče Jona Coopera vyřadili Toronto až díky výhře v sedmém utkání na ledě Maple Leafs, problémy ve finále Východní konference pak naznačoval stav 0:2 po dvou duelech v aréně New York Rangers. Jenže pak ukázala parta kolem kapitána Stevena Stamkose skutečnou sílu čtyřmi výhrami za sebou.

"Popravdě jsme první dva zápasy opravdu nehráli dobře. Dělali jsme zbytečné chyby v obraně, nebruslili jsme dobře a Rangers navíc byli v laufu z vítězného sedmého zápasu předchozí série. Od třetího zápasu jsme ale zlepšili doslova všechno. Vycházeli jsme z dobré defenzivy, brankář Andrej Vasilevskij chytal skvěle a cítil jsem, jak Rangers postupně ubývají síly," líčil Palát.

Sám se na obratu v sérii podílel dvěma vítěznými góly. Celkem má za kariéru v NHL v play off na kontě už 11 rozhodujících zásahů. "Daří se mi, ale před sebou máme ještě jednu sérii. Každý zápas i každé střídání chci odjet naplno. Mým cílem je hrát pořád stejně, pomoci týmu. Když se ještě k tomu daří bodově, samozřejmě to pomůže k většímu sebevědomí a člověk hraje s větší lehkostí," podotkl Palát s přirozenou skromností.

A podobně vnímá i pochvaly od spoluhráčů či z řad expertů. Podle některých odhadů může být právě rodák z Frýdku-Místku klíčovou postavou na miskách vah i ve finálové sérii. "Samozřejmě jsem v médiích něco viděl a slyšel. Ale pro mě je vždy zásadní to, co si řekneme s trenérem a spoluhráči v kabině. A znovu opakuji - letos jsme zatím nic nevyhráli. Nejtěžší krok máme před sebou," zdůraznil Palát.

Síly finálového soka si je velmi dobře vědom. "Všichni experti tipovali Colorado do finále už v posledních dvou nebo třech sezonách, letos se jim to konečně podařilo. Mají neskutečný tým a budou hladoví. Čekám skvělé finále dvou výborných týmů, rozhodovat mohou maličkosti," odtušil Palát, s nímž zastupuje český hokej také spoluhráč z obrany Jan Rutta, zatímco dres Avalanche obléká gólman Pavel Francouz.

"Francíka znám z reprezentace, Honza Rutta s ním dokonce chodil na základní školu. Je to super kluk a výborný gólman. Jeho cesta do NHL nebyla jednoduchá a hrozně mu přeju, do jaké pozice se v týmu Avalanche dokázal dostat. Ve finále ale samozřejmě budeme soupeři," řekl Palát.

Po sezoně mu skončí pětiletá smlouva na celkem 26,5 milionu dolarů. Experti mu přisuzují za jeho přínos pro tým mnohem víc než 5,3 milionu ročně, které mu v průměru připadají nyní. A i proto je jeho jméno předmětem spekulací o možné změně působiště, neboť je otázkou, jakou nabídku mu bude moct vedení Lightning předložit. "V hlavě to mám, ale snažím se na to nemyslet. Jestli zůstanu, nebo odejdu, to v tuto chvíli neřeším. Teď chci pro Tampu získat třetí Stanley Cup v řadě," prohlásil Palát.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 24.04.2024 ČTK

Reklama

11°C

Dnes je středa 24. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 7°C

Celá předpověď