Při chytání na method feeder se nejčastěji uvádí dva základní přístupy. V prvním případě jde o chytání na přesnost, kdy se snažíme stále nahazovat do jednoho místa. Druhou variantou je střídání různých míst a aktivní hledání ryb.

Inzerce

Občas může přinést úspěch spojení obou těchto přístupů. Popíši, jak obě tyto varianty kombinuji a kdy je to vhodné.

Hledání a nalezení ryb

Když se rozhodneme ryby hledat, nahazujeme do různých míst. To může být velice účiná taktika. Jak ale postupovat v případě, ža na určitém místě příjde záběr? Můžeme se pokusit zopakovat úspěch a další nához směrovat do stejného místa, nebo můžeme pokračovat v prochytávání dalších míst a hledání nových ryb jinde.

Právě návrat do místa záběru může být problém, pokud při plošném prochytávání neřešíte přesnost. Nejde totiž jenom o hledání ryb, ale taky o nalezení. Dokázat se vrátit na místo posledního záběru může být klíčové i při taktice s nahazováním do různých míst.

Tři fáze hledání ryb

Pokud plánuji, že v průběhu rybaření přejdu z plošného prochytávání na lov v jednom místě, musím od začátku počítat s tím, že budu mít vždy přesně vymezenou vzdálenost a směr při každém náhozu. Celý proces přesného hledání ryb se skládá ze tří částí:

  • vymezení prostoru ve kterém ryby budu hledat a volba taktiky
  • prochytávání vymezeného místa
  • možnost vracení se na úspěšné místo, odkud přijde více záběrů

Výhoda tohoto přístupu je i to, že můžeme libovolně přecházet mezi plošným prochytáváním a chytáním na jednom místě podle aktivity ryb.

Kapr na method feeder
Kapr na method feeder

Vymezení prostoru a volba taktiky

Na úvod si vyberu pro dané místo několik směrů, na které budu nahazovat. Pro každý směr si najdu nějaký záchytný bod na protějším břehu. Například si zvolím tři různé směry a tomu odpovídající tři záchytné body na které budu směrovat náhozy.

Dále si vyberu nějaký rozsah vzdáleností, které budu prochytávat. Například 20-40 metrů. Potom si vyberu délku kroku, o který se budu v rámci vzdálenosti posouvat. Může to být třeba pět metrů. V takovém případě budu postupně prochytávat vzdálenosti 20-25-30-35-40 metrů.

Zbývá stanovit si taktiku, jak budu při prochytávání jednotlivých míst postupovat. Může to být pro ukázku:

  • 1. varianta: v rámci směru budu postupovat z leva do prava a v rámci vzdáleností budu postupovat od nejbližšího bodu po nejvzdálenější a při každé délce nejprve prochytám všechny tři směry a poté se přesunu na další vzdálenost
  • 2. varianta: nejprve budu prochytávat jednu směrovou linii opět v jednotlivých krocích od nejkratší vzdálenosti po nejdelší, pokud neuspěji, přesunu se na další směr a opět budu prochytávat od nejbližího po nejvdálenější bod atd.

Taky si dopředu určím frekvenci přehazování. To může být nejčastěji v rozsahu 5-10 minut. Rozmyslím si, jak budu postupovat v případě, že přijde záběr. Nahodím do stejného místa jednou a počkám maximálně o dvě minuty déle, než je standardní frekvence nahazování. Nebo dám místu ještě následné dva pokusy. Takto nějak nad tím dopředu přemýšlím.

K samotnému prochytávání

Když si na začátku vše rozmyslíte, může to vypadat všechno relativně jednoduše. Ale tento přístup je dost náchylný na chyby. e problém udržet přesnost. Umět přepínat mezi jednotlivými směry a vzdálenostmi není hračka a čím se člověk posune dál od břehu, tím víc přituhuje.

Pokud nenarazíte na ryby brzy a prochytáváte místo už delší dobu, je náročné si pamatovat místo posledního náhozu. Vzdálenost máte v klipu, takže primárně si musíte pamatovat směr. Hodně práce je i s častějším posouváním klipu. V neposlední řadě to chce velkou disciplínu, abyste se drželi zvolené taktiky, drželi frekvenci přehazování i postup střídání míst.

Návrat na úspěšné místo

Když se úlovek dostaví, může to znamenat, že jste narazili na náhodně proplouvající rybu. Ale taky jste se právě mohli trefit do místa, kde se ryby právě zdržují ve větším počtu. Účelem dalších náhozů je zjistit, která varianta platí.

Na stejné místo se můžete vrátit jen pokud si pamatujete směr a máte označenou vzdálenost klipem nebo značkou. Skvělou pomůckou pro měření vzdáleností jsou distanční tyče, ale můžete také například počítat otáčky kličky navijáku.

Taky záleží, co si zvolíte jako úspěch. Může to být záběr od jakékoliv ryby. Nebo se chcete dostat na záběr kapra a záběry od bílé ryby ignorujete a posunujete se bez ohledu na ně na další pozici.

perlín na method
Perlín na method

Pokud se povede z jednoho místa zdolat víc než dvě ryby, moje důvěra v takové místo roste a chytám na něm dál i pokud záběry nechodí s každým další náhozem. Pokud záběry ustanou na delší dobu, jsme před dalším rozhodnutím. Můžeme pokračovat v krmení a chytání zde, nebo se zkusit posunout dál. Případně se po čase zase zkusit vrátit, když se nenajde jiné nadějné místo.

Nástrahy a krmení

Volba nástrah není při tomto pojetí až tak zásadní. Použijte atraktivní nástrahu, kterou věříte. Může to být feederová klasika jako jsou wafterksky, pelety, kukuřice nebo červi. Za zásadní část u nástrah považuji konzistentnost. Zkouším různá místa, tak nestřídám nástrahy.

Moje oblíbená zásada je testovat vždycky jen jednu věc (místo, nástrahu, krmení, krmítko, montáž..). Když uděláte více změn najednou a dostaví se úspěch, nejste schopni určit, která změna měla jak velký efekt. Konec konců stejně tak to je i když se úspěch nedostaví.

To stejné platí pro krmení, které dáte do krmítka. Je jedno, jestli zvolíte krmení nebo pelety. Pro tento způsob lovu mám raději atraktivní návnadu, která pracuje a uvolňuje se rychleji. Dá se to podpořit i nějakým tekutým boostrem.

Booster Ultra
Jahodový booster

Vybavení

Na tento styl lovu není potřeba nic speciálního. Stačí vhodný prut, kterým budete schopní pohodlně chytat v rozsahu vzdáleností, který jste si vyberete. Pro měření vzdálenosti se hodí distanční tyče. S měřením času pro přehození pomohou stopky nebo hodinky.

Ještě bych se chtěl zmínit o krmítcích. Potřebujeme na jeden nához dostat do vody takové množství krmení, které zaujme ryby v okolí. Krmení nesmí být moc, abychom si nekonkurovali při dalších náhozech na nová místa. V teplé vodě to většinou celkem rychle vyřeší bílá ryba. Ale ve chladnější vodě může mít dávkování krmení zásadnější význam.

Takže při volbě velikosti krmítek doporučuji vyhnout se oběma extrémům – velkým i hodně malým krmítkům. Většina značek nabízí krmítka přiměřené a vhodné velikosti.

Je jen na vás, jestli takto budete chytat s jedním nebo dvěma pruty. Já mám rád jednoduchost chytání s jedním prutem. Ale s dvěma pruty může být průzkum míst rychlejší a efektivnější. Navíc můžete jeden prut dát na nadějné místo a druhým souběžně pokračovat v průzkumu.

Závěr

Možná to zní celé děsně komplikovaně a zbytečně pracně na poměry jednoduchého chytání, které method feeder umožňuje. Rozhodně to není taktika pro každý den.

Tento přístup může přinést ovoce hlavně v chladnější části roku, na těžkých revírech a neznámých vodách. Může to být lepší, než naslepo chytat jedno místo a doufat, že se trefím do ryb nebo je časem přilákám.

Můžete si to taky celé zjednodušit a přizpůsobit. V dobrých dnech a na slušně zarybněných revírech může stačit vybrat a vyzkoušet jen dvě nebo tři místa v různých vzdálenostech a na rybu taky narazíte.

Ohodnoťte článek: 1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (4 hlasů, průměr: 4,75 z 5)
Loading...
Inzerce

PŘIDAT KOMETNÁŘ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno