Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Úsvit se točí i za bílého dne. Dobové drama čerpá také z Baťova odkazu

Exkluzivně   8:00
Zatímco si u jezera Lhota za Prahou místní užívají první horké červnové odpoledne, na nedalekém poli za vesnicí Dřísy zní hlas herečky Marthy Issové, která prosí, zda by ji „nehodili do Popradu“. Ve skutečnosti však na Slovensko nepotřebuje, to se jen místní realita, než zazní „stop“ z úst režiséra Matěje Chlupáčka, proměňuje ve Slovensko roku 1937.
Z natáčení filmu Úsvit (2022)

Z natáčení filmu Úsvit (2022) | foto: Stanislav Honzík

Právě tam se totiž odehrává jeho připravovaný film Úsvit. Uveden by měl být dekádu po jeho režijním debutu Bez doteku.

Výstižnou kšiltovkou s nápisem I don’t work here (Nepracuju tady, pozn. red.) nás na place vítá producentka a castingová režisérka Maja Hamplová. Společně s Matějem Chlupáčkem mají za sebou úspěšné projekty Iveta, Spolu & Hladoví nebo Terapie. Okolo nás mezitím prochází muži v dobových oblecích a na dohled jsou třeba mladíci v dělnickém oblečení.

Z natáčení filmu Úsvit (2022)

A tak se hned logicky ptám, zdali je dnešek pro kostymérky a maskérky nabitý den. „Je takový náročnější. Opravdu náročné to ale měly, když jsme točili v Baťově památníku ve Zlíně. Tam byli na place všichni hlavní hrdinové a k nim ještě asi stovka komparzistů,“ přibližuje Hamplová. Maskéři si pak museli speciálně vyhrát s postavou Továrníka, který „v příběhu zastupuje všechny prvorepublikové továrníky, kteří vybudovali svůj byznys z ničeho na zelené pláni“. Herci musel kvůli této postavě maskér Martin Jankovič nasazovat složitou protetickou masku dlouhých pět hodin

Dopomůže model města

O čem tedy Úsvit, který vzniká podle scénáře Mira Šifry, bude? Film si okolo sebe sice drží trochu mystickou auru, prozradit se však dá, že příběh sleduje osud těhotné lékařky Heleny (Eliška Křenková), která přijíždí se svým manželem, ředitelem továrny (Miloslav König) do slovenského města Svit. Jeho úkolem je zde postavit nové město po vzoru baťovského Zlína. Plán je však narušen zneklidňujícím nálezem v areálu továrny, který donutí Helenu jednat a hledat pravdu.

Toto nedělní odpoledne v Dřísech filmaři věnovali právě scénám ze Slovenska. Víc už prozrazuje režisér Matěj Chlupáček: „Natáčíme scény z města Svit ve třicátých letech a protože to město ve skutečnosti už zdaleka nevypadá jako dřív, museli jsme si ho postavit. Jinde v hangáru tak máme jeho model ve velikosti 1:7, kterým budeme doplňovat pozadí pro scény, které točíme třeba právě tady na poli. To, co tu je reálně postavené, jsou jen fragmenty, se kterými přichází herci fyzicky do kontaktu,“ popisuje a ukazuje třeba na vybudovaný kruhový objezd, zastávku hromadné dopravy nebo Spoldom, který vytvořil architekt Henry Boráros.

„Je to neobvyklá hrdinka. Na tu dobu velice emancipovaná. Neděláme z ní ale žádnou superhrdinku ani feministku, děláme z ní ženu, která má své plusy i mínusy. Jako každý člověk. Často se v historických filmech stává, že jsou hrdinky takové vážné, my se ji snažíme i trochu odlehčit.“

Eliška Křenková

A zatímco právě v tuto chvíli, kdy si s Matějem Chlupáčkem povídáme, kamera na place sleduje Marthu Issovou a ve stínu na svou další scénu čeká Eliška Křenková. Pro Matěje Chlupáčka byla první volbou. „Už při psaní scénáře jsme si říkali, že je to role přímo pro ni. Udělali jsme si ještě rychle casting, jestli se v našem odhadu nemýlíme a když jsme si potvrdili, že je to stoprocentní, tak se už scénář psal Elišce na tělo. Miro Šifra do toho dokázal dostat i nějaké její charakterové rysy, jsme totiž všichni dobří kamarádi,“ přibližuje.

„Je to neobvyklá hrdinka. Na tu dobu velice emancipovaná. Neděláme z ní ale žádnou superhrdinku ani feministku, děláme z ní ženu, která má své plusy i mínusy. Jako každý člověk. Často se v historických filmech stává, že jsou hrdinky takové vážné, my se ji snažíme i trochu odlehčit,“ prozrazuje Eliška Křenková.

Eliška Křenková ve filmu Úsvit (2022)

Jednou z hlavních výzev pro představitelku protagonistky v tomto případě je umělé těhotenské bříško, které musí nosit po celou dobu natáčení. „Teď už ho tak nevnímám, protože jsme ve dvou třetinách natáčení, už mi to vlastně přijde přirozené, ale nosila jsem ho právě kvůli tomu dost i před natáčením, abych si zvykla,“ popisuje. „Někteří kamarádi se divili, tak jsem si s nimi trochu hrála a neřekla jim rovnou, že je umělé,“ dodává s úsměvem herečka.

Uměle však podle Maji Hamplové Helenino těhotenské bříško, na kterém taktéž pracoval Martin Jankovič, nepůsobí: „Má i žilky a strukturu opravdového těhotenského bříška. Martin pak jezdil na různé scény Elišce i domodelovávat prsa, ať působí to její těhotenství co nejvěrohodněji.“

Pokračuje se na Slovensku

Martha Issová oděna pro tuto scénu do červené pouzdrové sukně a košile představuje ve filmu jakýsi protiklad „emancipovanějšího světa“ hrdinky Heleny. „Jsem představitelkou světa, který na tu hlavní postavu tak nějak tlačí. Moje postava nemá jméno, nazývá se „stavbyvedoucího“ a je ztělesněním toho šosáckého a maloměšťáckého prostředí, kde se všechno odehrává podle nepsaných pravidel a norem, do kterých když někdo nezapadá, tak představuje nebezpečí,“ vysvětluje zatímco se za zády štáb chystá na další scénu.

Podobně pojmenované po profesi manžela jsou ve filmu i další ženy, odhaluje Matěj Chlupáček. Je tam třeba ještě „inženýrová, advokátová a další“.

Prvorepublikový kostým si Martha Issová, jinak zkušená představitelka „dobových hrdinek“ užívá jako pokaždé. „Já se v tom cítím velice dobře. Vždy, když se takto obleču, cítím, že spíš patřím tam do té doby než sem. Je to prostě výlet někam, kde se cítím dobře,“ komentuje.

V dalších dnech se štáb z Dřís kousek od Prahy přesune ještě na natáčení na Slovensko. Premiéru by měl Úsvit mít příští rok.

Byl táta jako Trautenberk? V něčem ano, vzpomíná David Prachař

  • Nejčtenější

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

29. dubna 2024

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak...

„Jsem z toho úplně hotová.“ Swift drží prvních 14 příček americké hitparády

30. dubna 2024  19:59

Americká popová hvězda Taylor Swift po vydání nového alba The Tortured Poets Department ovládla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

RECENZE: Starej, na..anej dědek. Dokument o Petru Jandovi je polotovar

2. května 2024

Premium K 80. narozeninám a zároveň 60 letům kariéry kapely Olympic se Petr Janda dočkal roztříštěného a...

KVÍZ: Čórtův hrád, tam strašá. Co víte o Tajemství hradu v Karpatech?

1. května 2024  13:15

Na prvního máje si můžete v televizi dopřát komediální klasiku Tajemství hradu v Karpatech. Pokud...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

RECENZE: Už jsme to viděli. Pocit, který vzbuzuje Vedlejší produkt

28. dubna 2024  21:10

Premium Ukázkový příklad, proč divák při sledování premiérových českých krimiseriálů nabývá dojmu, že už to...

Z klobouku do maringotky? Anifilm představí nový film s Bobem a Bobkem

4. května 2024  13:51

Od světové elity po tuzemské pohádky sahá program 23. mezinárodního festivalu animovaných filmů...

Světelné meče i psí přehlídka kostýmů. Příznivci Star Wars slaví svůj den

4. května 2024  13:36

Fanoušci filmové sci-fi série Star Wars v sobotu slaví mezinárodní den Hvězdných válek. Desítky...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

TELEVIZIONÁŘ: Kdysi Blbý a blbější, teď už je Jeff Daniels Muž na vrcholu

4. května 2024  9:45

Nedávno sbíral pocty za postavu sarkastického moderátora televizních zpráv v seriálu Newsroom, nyní...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...