Jak vypadat starší? Máme ověřené triky pro muže i ženy

Publikace: 15.06.2022

Všude po vás chtějí občanku, i když „náct“ je už dávno za vámi? Nebo patříte mezi teenagery, kteří by si pár let rádi přidali? Prozradíme vám ty nejlepší triky, jak vypadat starší.

Tipy pro ženy, jak vypadat starší

Jak vypadat vzhledově starší? Možná chcete jen jednorázově zapůsobit na důležité akci, možná se neustále potýkáte s tím, že vám lidé hádají výrazně méně. Naštěstí se stačí držet pár jednoduchých fíglů.

Tipy pro ženy, jak vypadat starší
zdroj: Unsplash

Oblečení

Vhodně zvoleným oblečením si rázem přidáte pár let navrch. Jak na to? Místo trička s potiskem je lepší zvolit halenku. Pokud se v ní necítíte, tričko s motivem pohádkových postav či podobiznou oblíbeného zpěváka alespoň zkuste nahradit jednobarevným trikem s decentním výstřihem. Stejně tak se nemusíte hned halit do uťáplých kostýmků, ale v sukni ke kolenům a kardiganu budete působit starší.

Velký vliv mají i barvy. Zatímco zářivé barvy typu kanárkově žlutá či ohnivě rudá si většina z nás podvědomě spojí s mládím a energií, neutrální barvy vnímáme jako postaršující. Když si tedy vizuálně chcete přidat pár let, není nic jednoduššího, než se mrknout po oblečení v béžové, meruňkové či šedé barvě.

Když už máte chuť na vzory, ideálně se vyhněte divokým potiskům. Puntíky, zvířecí vzory, velké květiny – takové prvky si přiřadíme spíše k dětem a teenagerům. V klasických proužcích, jemné kohoutí stopě či decentním květinovém vzoru budete vypadat starší.

Doplňky

Rovněž správně zvolené doplňky přidají pár let navíc. Místo batohu si všechny nezbytnosti uložte do kabelky přes rameno či dámské aktovky, ideálně černé a kožené. Mimochodem –⁠ kabelka a to, jak i nosíte, na vás hodně prozradí. Černou aktovku podle psychologů volí cílevědomé ženy, které si za každé situace zachovávají svou profesionalitu. Nespojíte si právě tuhle charakteristiku se staršími dámami?

Nezdobte se příliš okázalými šperky. Zde platí, že kvalita má přednost nad kvantitou. Když chcete vypadat starší, doplňky by na pohled měly působit luxusně a střídmě. Efektní jsou například perlové náušnice. Záleží na vašich rysech, ale mnoha ženám roky přidají dioptrické brýle. Starší budete vypadat především v těch s užšími obroučkami, které mohou mít obdélníkový či kočičí tvar.

Boty

Věděly jste, že když si přidáte pár centimetrů na výšku, údajně hned budete působit starší? Vyzkoušejte to a příště místo barevných conversek nazujte lodičky na podpatku. Nemusíte hned volit jehly, i pohodlné sandály na klínku opticky prodlouží nohy a vykouzlí kýžený efekt. A navíc: široké podpatky jsou tohle léto in. Tento trik byste si určitě neměly nechat uniknout, obzvlášť pokud měříte méně než 160 cm. Malé slečny přeci jen působí mladším dojmem.

Líčení

Jak se nalíčit a vypadat starší v obličeji? Důležité je nanést optimální množství make-upu. Tedy nepřehnat to s ním, ale ani ho úplně nevynechat. I když experimenty mohou dopadnout skvěle, když chcete působit starší, vsaďte na jistotu. 

Základem je kvalitní podklad: tedy báze a středně krycí make-up. Zvýrazněte si obočí, na oči naneste jemné stíny v neutrálních odstínech. Nakreslit můžete také linku –⁠ blondýnkám doporučujeme zvolit hnědou, tmavovláskám sedí klasická černá. Ve stejné barvě pak přidejte řasenku. Pomyslnou tečkou bude tvářenka a matná rtěnka v barvě vašich rtů.

Starší vás neudělají křiklavé oční stíny plné třpytek, výrazné nánosy rozjasňovače ani lesklé rtěnky. Ideální není ani tolik oblíbené kouřové líčení. Když už po něm toužíte, zkuste černé stíny nahradit hnědými.

Účes

Také správný sestřih dokáže divy. Rovně střižená ofina končící těsně nad obočím většině žen ubere roky. Pokud je chcete přidat, bývá lepší zvolit klasickou pěšinku uprostřed či na straně a rovné nebo lehce sestříhané vlasy. Když potřebujete vypadat vyšší, učesejte si drdol vysoko na temeni

A co barva? Věkem vlasy mírně tmavnou. Možná jste sama tím nejlepším příkladem –⁠ jako dítě jste měla blonďaté kudrny, které se postupně změnily na „myší hnědou“ a později ztmavly ještě výrazněji. Když tedy chcete vypadat starší, intuitivně byste v regálu měla  sáhnout po tmavší barvě. Stačí o 1 až 2 odstíny.

Chování

I sebelépe sladěný outfit přijde vniveč, když na okolí nezapůsobíte tím správným chováním. Jak si představíte starší dámu? Pravděpodobně bude přiměřeně sebevědomá a v jejím jednání nenajdete výraznější projevy emocí jako hlasité výkřiky či zběsilé máchání rukou. Zkuste to přenést i do svého chování. Narovnejte se, dejte si záležet na správném postoji. Buďte spíše klidné a „nešijte sebou“.

Tipy pro muže, jak vypadat starší

Jak vypadat starší jako muž? Také pánové mohou využít celou řadu triků, kterými si rychle přidají pár let. (Pravděpodobně) se sice nebudou chtít líčit, i s oblečením je ale možné kouzlit.

Tipy pro muže, jak vypadat starší
zdroj: Unsplash

Oblečení

V dusných letních dnech se samozřejmě nebudete pařit v dlouhých kalhotech, jinak byste jim ale měli dávat přednost před kraťasy. Ty si totiž většina z nás spojí s volnočasovými aktivitami, kdežto kalhoty bereme jako více formální oděv. Obzvlášť pokud zvolíte elegantní chinos kalhoty, rázem budete působit serióznějším (a tedy starším) dojmem. Naopak jeansy, sportovní kalhoty či kapsáče vypadají mladistvě.

Když to chcete dotáhnout k dokonalosti, kalhoty doplňte klasickou propínací košilí. Optimálně ve světlých barvách či s decentním vzorem. Košile vám musí perfektně sedět v ramenou, ať nevypadáte, že ji máte půjčenou od táty či dědečka. Skvělou alternativou ke košili je tričko s límečkem

Rádi tričkem ukážete, komu fandíte ve sportu nebo čí koncert jste minulý víkend navštívili? Pokud při určitých příležitostech chcete vypadat vzhledově starší, tato trika je lepší vynechat. Příliš vhodné nejsou ani hlášky typu „Jdu na jedno“ nebo „Běhám, abych mohl víc jíst“.

Doplňky

Mnoho mužů, kteří chtějí vypadat starší, si nechává narůst delší plnovous. Pokud máte dostatečně husté vousy, určitě tento trik také vyzkoušejte. Na pohled můžete zestárnout také s brýlemi, klidně i bez dioptrických skel. Ze zad doporučujeme shodit sportovní batoh a věci do práce uložit do pánské aktovky či do brašny na počítač.

Myslete také na takové drobné detaily, jako jsou ponožky. Barevné kousky s hravým potiskem sice mohou být parádním doplňkem, ne ale v situacích, kdy řešíte, jak vypadat vzhledově starší. V takových chvílích zůstaňte u klasiky a na nohy natáhněte tmavě modré nebo černé ponožky.

Boty

Nejraději nosíte tenisky? Jestli vám kolemjdoucí běžně hádají o pár let méně, ve sportovních teniskách budete působit ještě mladší. Se staršími muži si většinou spojíme společenské boty. Nemusí jít hned o nablýskané lakýrky, šněrovací boty obstarají kýžený efekt také dokonale. Současné trendy navíc velí, že takovou obuv rozhodně nemusíte obouvat jen k obleku.

Chování

Sebevědomí dělá hodně. Zatáhněte bradu, rozšiřte ramena, dbejte na správný postoj. Budete tak vyzařovat sebejistotu, kterou si spojujeme se staršími a úspěšnými lidmi. Chovejte se klidně, dejte si pozor na přemíru okázalých gest. Když mluvíte, snažte se znít sebevědomě a autoritativně. Zároveň ale stále zůstávejte sám sebou a nepřehrávejte. Přílišná snaha by působila spíš směšně.

Vyzkoušeli jste všechno a s výsledkem stále nejste spokojení? Užívejte si svůj mladistvý vzhled. Je to totiž sice klišé, ale časem vás pravděpodobně začne trápit, proč nevypadáte mladší. Pro takové případy máme v rukávu několik triků, jak si ubrat roky.

Autor článku

Pavla Hejduková

Pavla Hejduková

Redaktor

„Jsem Pavla – profesně copywriterka, ve volném čase cestovatelka s vášní pro módu. Mou největší neřestí jsou tenisky. Pravidelně vyrážím na cesty a s sebou si balím zásobu bot, abych je mohla otestovat v různých podmínkách. O ničím nezkreslené zkušenosti a dojmy se pak ráda dělím v recenzích a podrobných článcích. Mimo to se věnuji testování módních e-shopů. Dokážu vám tak poradit, jak poznat bezpečný obchod, kdy máte nárok na vrácení peněz za zboží a kterým e-shopům se raději vyhnout obloukem.“