Koncem května 2022 sdíleli uživatelé sociálních sítí video, podle kterého měli ukrajinští uprchlíci podpálit rodinný dům při pokusu spálit ruskou vlajku. Video, které mělo sloužit jako důkaz, obsahuje logo německého deníku Bild. Toto tvrzení je však nepravdivé. Agentura AFP zjistila, že video bylo zmanipulováno použitím nesouvisejících záběrů požárů a vizuálních prvků německého deníku tak, aby působilo jako skutečná produkce Bildu.

Na videu je vidět ruskou vlajku, která je zapálená tzv. Teslovou cívkou, záběry hořícího domu a rozhovor se ženou v domě zničeném požárem. Je to prezentováno tak, že Ukrajinci chtěli zapálit ruskou vlajku a zapálili dům.

Pomocí zpětného vyhledávání obrázků a klíčových slov ve vyhledávači Google agentura AFP našla vyjádření Tima Lokoschata, zástupce šéfredaktora deníku Bild, který 17. května 2022 na Twitteru uvedl : „Pravda je taková: BILD tuto zprávu nikdy nenapsal. Je to absolutní podvrh.“

Formát zmanipulovaného videa se také liší od formátu, který obvykle používá Bild. Ten je zvyklý zobrazovat své logo v levém horním rohu, nikoli v pravém, jak můžeme vidět ve zmanipulovaném videu. Rozdíly jsou také v zobrazení textového banneru, který běží ve spodní části obrazovky.

Na začátku videa můžeme vidět uživatelské jméno ‘marek415’. Vyhledávání nás dovedlo k instagramovému účtu, který patří studentovi na univerzitě ČVUT v Praze.

Na účtu je zveřejněno několik videí s Teslovými cívkami. Majitel účtu Marek Novotný agentuře AFP potvrdil, že je autorem klipu použitém ve zmanipulovaném videu a vytvořil jej na podporu Ukrajiny. Video mělo být kritikou ruského prezidenta Vladimira Putina a bylo natočeno v České republice, uvedl Novotný. Video neobsahuje žádný záběr hořícího domu.

Při zpětném vyhledávání scén ze zmanipulovaného videa AFP našla klip hořícího domu, který odpovídá tomuto videu zveřejněnému na YouTube 19. července 2013.

Autor: AFP


author