Na Sněžce jsou opět mechanické zábrany - budou chránit vzácnou přírodu

15. červen 2022 13:00

Sněžku opět chrání mechanické zábrany, které vymezují návštěvnický prostor. Pracovníci krkonošského národního parku je tam znovu nainstalovali, aby ochránili vzácnou přírodu. KRNAP chystá i další opatření kvůli bezohledným turistům. 

Na Sněžce jsou opět oranžové sítě. Ty vymezují návštěvnický prostor. Turisté za ně nesmí. Správa Krkonošského národního parku chce těmito mechanickými zábranami ochránit unikátní přírodu, která na vrcholu naší nejvyšší hory je.

Sítě budou lemovat cesty na Sněžku až do konce října

Na samotném vrcholu bude kolem 600 metrů oranžových sítí. Původně se sítě přidělávaly na dřevené sloupky, ty ale už dožily a vystřídají je proto sloupy železné. „Zatlouct roxory vůbec není jednoduché, protože tady je hodně kamenitý terén. Jinak to ale nejde," vysvětluje Michal Skalka, pracovník KRNAPu. 

Cílem je ochránit unikátní přírodu

Tímto opatřením chce Správa parku ochránit unikátní přírodu, která je tady na vrcholu Sněžky velkým pokladem. „Na východním úbočí roste Rozrazil Chudobkovitý. Jediné místo v České republice, kde ho najdete, je právě tady na Sněžce. A v trávnících rostou vzácné květiny, jako Koniklec, nebo Pampeliška Krkonošská," doplňuje Skalka.

„Na východním úbočí Sněžky roste Rozrazil Chudobkovitý. Jediné místo v České republice, kde ho najdete."

Spousta turistů ale nařízení a zákazů nedbá. Proto tu opět bude každý den strážce, společně s policisty, dohlížet na turisty. Pokud jejich chování nebude vhodné, strážci parku je mohou vykázat z prostoru. Mohou také uložit pokutu, až 10 tisíc korun. 

Spustit audio

Související