metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 8 °C

Pátek 19. dubna 2024. Svátek má Rostislav

Oficiální trička zatím Praze chyběla. Youtubeři si je už ale vyrábějí sami

  15:58
Místo oblečení vyvíjí Prague City Tourism například repliku kávového servisu architekta Pavla Janáka.

Další 2 fotografie v galerii
Pražské triko | foto: Kluci z Prahy

Trička a mikiny s logem Prahy, nápisy I love Prague či občas s nějakým tím motivem konkrétních pamětihodností lze v ulicích metropole na lidech občas zahlédnout. Podle Kláry Malé ze společnosti Prague City Tourism, jež má na starosti propagaci hlavního města, ale žádné z nich nepatří do oficiálního merche. Praha totiž žádný nemá.

„Co se týká oblečení, tak to zatím v našem portfoliu prodejního zboží nemáme. V rámci našeho nového merche spolupracujeme s lokálními tvůrci a suvenýry jsou součástí nové vizuální identity Prahy v oblasti cestovního ruchu, kterou jsme představili loni na podzim,“ říká pro deník Metro Malá s tím, že se jedná o šperky, svíčky, keramiku či lízátka.

Magistrát chtěl konvičku
V současné době se Pražská informační služba soustředí hlavně na novou limitovanou edici vkusných suvenýrů, které si od ní magistrát objednalo v rámci blížícího se předsednictví Česka v Radě Evropské unie. „Jedná se například o diář od ilustrátora Michala Bačáka a knihařské dílny Voala. Nebo také nyní vyvíjíme repliku kávového servisu Pavla Janáka, který má letos 140. výročí, a tento suvenýr bude sloužit jako speciální dar v rámci našeho předsednictví,“ dodává Malá.

Svou ucelenou kolekci oblečení nicméně Praha již několik dní má. Jen není tak úplně oficiální. Vznikla v rámci projektu Kluci z Prahy, za kterým stojí novinář Janek Rubeš a Honza Mikulka. Merch je částečně cizojazyčný, takže je určen i turistům. Několik kousků se však zaměřuje i na návštěvníky Prahy, kteří rádi luští piktogramy.

„Na tričkách a mikinách je vyobrazena třeba vodárenská věž od architekta Karla Hubáčka či dům U Tří zlatých prstenů. Kůň Převalského na levé straně od linie vyobrazující Vltavu má evokovat Dívčí hrady. Ale nejradši mám kšiltovku s piktogramy trojice mých oblíbených hospod,“ svěřil deníku Metro Janek Rubeš.

Ke Slonovi či na Náplavku
Na čepici je vyšitý slon jako odkaz na Pivnici U zlatého slona na Starém Městě, busta člověka v katovské kápi jako odkaz na Pivnici U Kata nebo kuželka. Ta má symbolizovat Lokál U Bílé kuželky na Malé Straně. „Furt jste se mě ptali: Hej, Janku, jaké jsou tvoje oblíbené hospody? Tak si to jako mám dát na čelo? Není problém. A vy můžete taky. Když ji budete chtít koupit dětem, když tak řekněte, že jsou to jenom cool obrázky.“ vtipkuje Rubeš.

Podobně jako Praha nemá trička ani Náplavka. I to je minulost. Rubešův tým nabízí i trička se všeříkajícím nápisem: Něco na Náplavku.

Autor: Filip Jaroševský Metro.cz

Hlavní zprávy

HBO zhorší kvalitu svým předplatitelům, „levný“ Netflix se brzy chystá k nám a je to hit

Strážce streamu
vydáno 19. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Internetová televize HBO Max, jak ji uživatelé doposud znají, zanikne ve druhé polovině května. Nová služba láká na sportovní balíček. Ceny jsou ale zatím...  celý článek

Ví, že ho fotíte? Snímky vašich ratolestí mohou zneužít pedofilové či vyděrači

vydáno 19. dubna 2024  5:00

Někdo by si mohl myslet, že největším strašákem sociálních sítí jsou falešné účty, které se vyjadřují do komentářů pod příspěvky a píšou hejty se záměrem...  celý článek

Biker Michal Maroši se divákům otevře v dokumentu Ten, co slaví každý den

vydáno 18. dubna 2024  12:00

Vrcholových sportovců je nepočítaně, ale jen pár z nich může říct, že o nich někdo natočil film. Mezi takové nově patří i biker Michal Maroši, který si i...  celý článek

Fanoušci dopravy mají letos žně. V Benešově se opět můžou projet Hurvínkem

vydáno 18. dubna 2024  18:05

Pražské metro zahájilo provoz 9. května 1974. Výročí si dopravní podnik připomíná po celý rok. Kromě programu spojeného s oslavami padesáti let podzemky...  celý článek