Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Dovolená na Valašsku: Tradiční místo pro děti i dospělé

Valašsko
Na Valašsku se nachází mnoho tradičních dřevěných staveb.

15. 06. 2022

Rožnov pod Radhoštěm je krásné malebné město v srdci Beskyd. Je zde mnoho památek, které rozhodně stojí za návštěvu. Nachází se tu také mnoho sportovišť a míst, na něž byste se s dětmi měli určitě vydat. Pokud se tedy chystáte na dovolenou směr Valašské Beskydy, určitě nepřehlédněte naše tipy.

Tradice a skanzen

V Rožnově pod Radhoštěm se nachází největší skanzen ve střední Evropě. Jedná se o krásné dřevěné městečko v srdci rožnovského parku na Valašsku. Skanzen se dělí na dvě části, a to na Dřevěné městečko a Mlýnskou dolinu. Uvnitř městečka můžete vidět dřevěný kostel sv. Anny z Větřkovic, který byl postavený na sklonku 19. století. Mimo kostela je zde k vidění stará Rožnovská radnice, starodávný hostinec, kuželna, Janíkova stodola nebo Valašský Slavín, hřbitov, na kterém jsou pochovány významné valašské osobnosti, například i Emil Zátopek.

Mlýnská dolina se rozprostírá na Karlově kopci. Jedná se o ukázku dědiny z 19. století, kde máte možnost vidět nejen krásné dobové dřevěné stavby, ale můžete se zde setkat také s velkým množstvím zvířat a lidí oděných do tradičních krojů. Na Karlově kopci stojí také velmi známá Jurkovičova rozhledna. Skanzen tedy určitě při dovolené v Rožnově pod Radhoštěm nemůžete minout.

Kozí farma

Pokud vaše děti milují zvířata, určitě si nenechte ujít kozí farmu Zerlinu. Farma se nachází v obci Vigantice, která leží hned vedle Rožnova. Na této farmě můžete vidět mnoho plemen koz, ovcí, ale také králíky, prasata, husy a psy. Je zde možnost prohlídky chlívku, pro objednané zde pořádají také kurzy dojení. A když už zde budete, na farmě určitě ochutnejte jejich vynikající zmrzlinu a sýry z kozího mléka.

Cyklostezka Bečva

Podél řeky Bečvy, která Rožnovem protéká, vede přibližně 31 km dlouhá cyklostezka. Díky této bezpečné cestě se na kole, koloběžce, kolečkových bruslích, ale také pěšky lehce dostanete z Rožnova na venkov. Stezka se line na jedné straně přes Dolní, Prostřední, až na Horní Bečvu. Na Horní Bečvě, která je z Rožnova vzdálená asi 15 km, leží vodní nádrž. Přehrada je v letních měsících vhodná pro koupání. Výhodou jízdy směrem na Horní Bečvu je to, že cesta zpět vede prakticky pořád z kopce.

K TÉMATU  Kontejnerové domy: Jaké jsou výhody a nevýhody tohoto bydlení?

Jestliže se z Rožnova pod Radhoštěm vydáte opačným směrem, dojedete přes Zubří a Zašovou až do Valašského Meziříčí. Ve Valmezu, jak se Valašskému Meziříčí říká, se nachází Zámek Kinských. Krásný původně barokní zámek z roku 1730 má mnoho komnat k nakouknutí. Děti určitě potěší, že si ve Valmezu mohou pohrát na velkém dětském hřišti, které se nachází jen asi 500 m od zámku.

 A co když na Valašsku prší?

Pokud vám déšť nevadí, můžete se po Valašsku procházet i v dešti, ale pro děti to asi nebude největší zábava. Proto bychom neměli zapomenout zmínit kryté bazény, které se zde nacházejí. Jeden, ten méně moderní, je přímo v Rožnově. Vstupné je zde levnější a naleznete v něm jak sauny, tobogán, tak i bazének s vířivkou. Ve Valašském Meziříčí je bazén modernější, ale zato dražší.

Pokud máte vody nad hlavu, můžete se s dětmi vydat do Pohádkových lázní v Rožnovském pivovaru. Tento výlet, bezpochyby ocení také tatínci, jelikož místní pivo patří na Moravě k těm nejlepším. A pokud hlavy rodiny své děti v zábavním parku pohlídají, maminky si zde mohou zajít na luxusní masáž nebo pivní koupel.

Další zajímavosti

Plánujete dovolenou v Rožnově pod Radhoštěm na více jak čtyři dny? Tak to určitě stihnete také návštěvu velkého kamenného obchodu Svět kamenů. Ráj pro milovníky minerálů, k výběru zde máte asi 100 druhů. Od malých kamínků, až po několikametrové skvosty.

Mezi další zastávky také bezpochyby doporučujeme UNIPAR. Jedná se o rodinnou svíčkárnu. Svíčky z tohoto podniku si kupují luxusní hotely po celém světe. A když jim zavoláte, rádi vám udělají prohlídku firmy.

Architekt Jurkovič

Kdybyste byli v Rožnově a nenavštívili byste Pustevny, asi by to nikdo nepochopil. Největší chlouba místního kraje. Slovenský architekt Dušan Samo Jurkovič dal základ stavbám na Pustevnách, ale také stavbám v okolí Rožnova. Nejznámější je stavba pojmenovaná k poctě české kněžny Libuše, znovu obnovený Libušín. Tato budova byla roku 1995 prohlášená národní kulturní památkou. Mezi další jeho stavby patří také již zmíněná Jurkovičova rozhledna.

K TÉMATU  Noční stolek vedle postele je důležitý prvek vaší ložnice! Kam si odkládat mobil, knihu, brýle, hrnek nebo léky?

Pustevny

Na Pustevny se lze dostat vícero způsoby. Nejlepší je vydat se pěšky. S dětmi to ovšem není žádná legrace, a tak neváhejte sednout na autobus. Ten jede přímo z Rožnova a cesta trvá přibližně půl hodiny. Z Pusteven můžete s většími dětmi sejít přes horu Radhošť přímo k místnímu koupališti a v několika bazénech se po namáhavé cestě rovnou osvěžit.

Další variantou, jak se dostat na Pustevny, je vyjet lanovkou. Lanová dráha vede z obce Trojanovice, kde je také vyhlášené lanové centrum.

To byl jen malý výčet památek a zábavných atrakcí, které Valašsko nabízí. Nejdůležitější jsou ovšem nádherné a stále zelené beskydské kopce, které uchvátí každého.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

11 nejkrásnějších trekových tras v České republice, které si užijete i sama

Drobné úrazy k létu patří. Dva tipy, díky nimž se zahojí rychleji

Zdroje článku:
https://www.pustevny.cz/jurkovicovy-stavby/, https://www.zerlina.cz/, https://www.cyklostezkabecva.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Výprodeje jsou pro většinu z nás lákavou záležitostí, která nám umožňuje pořídit řadu stylových modelů téměř za babku. Často se ale stává, že nám výhodné ceny zamotají hlavu natolik, že koupíme něco, s čím pak nejsme spokojené a nastává ponákupní vystřízlivění – radost následně vystřídá hořké zklamání. Proto jsme pro vás sestavili několik zásadních bodů, které vám pomohou vybrat si na poprvé opravdu skvělé módní kousky, kterých ani v budoucnu nebudete litovat.
Léto je nejkrásnější období v roce. A přináší s sebou také zážitky, na které se nezapomíná. Jaké jsou výhody letního flirtu, a proč by jej měl alespoň jednou za život zkusit každý z nás? Letní románek je prostě nezapomenutelný!
Jsem už roky rozvedená a svou dceru vychovávám sama. Moje rodina je s tím smířená, ale moje bývalá tchyně to nikdy nerozdýchala. Ona je prostě stará škola, je věřící, a tak s ní náš rozchod docela zamával. Zpočátku mě nechtěla už nikdy vidět, pak ale ovdověla a chtěla se více sblížit s vnučkou.
Zatímco vysoký krevní tlak se dá hodnotit jako život ohrožující, nízký tlak je spíš skrytý, tichý problém. Ovšem i tak by se lidé, kteří mají nízký tlak, měli mít na pozoru. Jak poznat, že nízký tlak máte, jaké jsou jeho příčiny a jak se můžete léčit?
Vytřete návštěvě zrak, až ji usadíte na originální zahradní posezení. Venkovní nábytek z palet má tu výhodu, že si ho můžete poskládat podle sebe jako lego. Palety mají přirozeně svůj daný tvar, ten je ale možné půlit nebo jinak upravovat. Rohová sedačka se stolkem na kolečkách vypadá skvěle. Stačí vše natřít barvou podle vaší chuti a opatřit matrací a polštářky.
Tchyně - žena, kterou si v životě rozhodně nevybíráme. A bohužel ne vždy ta, se kterou bychom na rodinné oslavě chtěli sedět poblíž. Nedej bože trávit společně dovolenou nebo dokonce bydlet ve stejném domě.
Pro podklady na tento článek nemusíme sahat hluboko do kapsy, vždyť přece katastrofické filmy se často natáčejí právě na základě skutečných událostí. Ke každé události se pak přirozeně přidá malé nebo velké množství fikce a divák se může těšit na fascinující a zároveň strašidelný koktejl. Hollywoodští filmaři jsou na takové trháky přímo odborníci, a proto se nechte strhnout ojedinělými snímky, které by za žádnou cenu neměly ujít vaší pozornosti!
Nebaví vás hlídat si kalorie a přemýšlet nad vším, co sníte? Obědů z restaurace už máte dost a chtělo by to lehčí a zdravější změnu? Vyzkoušejte naše tři tipy na zdravý oběd přímo ze supermarketu.
Jsem vdaná za svého muže dlouhých devatenáct let, máme tři děti, a i když jsme si prošli někdy těžkým obdobím, všechno jsme spolu ustáli. Teď ale přišlo něco, co nás rozdělilo a nevím, zda to ještě někdy může být zase jako dřív.
Ztráta blízkého člověka je jednou z nejbolestivějších životních zkušeností. Bezprostředně po úmrtí vámi může zmítat zmatek, chaos a šok. Nebudete tomu věřit. Přichází velký žal a truchlení. Je možné se s tím vůbec vyrovnat? A jak? Co přesně dělat a kdy?
O chodidla je samozřejmě třeba se starat celý rok, ale v létě je péče o nohy trochu jiná. Nejen proto, že je ukazujete v otevřené obuvi. Chození naboso totiž chodidla více namáhá. Aby nohy vypadaly krásně a pěstěně, dodržujte základní pravidla.
Rychle dojet do mateřské školky, odložit dítě paní učitelce a už abychom byli v práci. Rodiče dnes často spoléhají na to, že paní učitelka ve školce (škole) se už nějak postará o to, co je třeba. Před výchovou ale neutečeme, a ani se nezbavíme odpovědnosti z ní vyplývající. Pro dítě je největší autorita rodič. Ve školce se navíc dítě má učit jiné věci, než to, co jako rodiče doma zanedbáváme.

Výběr článků

Letošní první úplněk je tady! Začínáme ve znamení Lva, kde zdánlivě nepřekonatelné osobní ego pohlcuje vše ostatní! V této fázi se setkáváme s napětím mezi individuálním nárůstem a kolektivní solidaritou, což vyvolává otázky ohledně toho, zda naše osobní pocity nepřinášejí nečekané otřesy k druhým! Nezapomeňte, že úplněk ovlivňuje jak dny před úplňkem, tak dny po úplňku.
Příští víkend jsou tu Vánoce, takže je nejvyšší čas sladit vaši domácnost do svátečního duchu. A i když je pro Vánoce nejtypičtější kombinace barev červená, zlatá a zelená, máme pro vás tipy na výzdobu, které ovládly letošní rok 2022. Nechte se inspirovat zajímavými prvky, barvami i materiály.

Nepřehlédněte

Mnohokrát jste se těšili na chvíli, kdy spolu konečně budete trávit více času. A když ta situace nečekaně nastala, místo společného tvoření, her a zkrášlování bytu se jen hádáte?
S online kurzy se v posledních měsících doslova roztrhl pytel. Když nebylo možné setkávat se offline, podnikatelé se nalodili na online vlnu a rozjeli to právě ve světě internetu. A tak vznikly nejen kurzy týkající se výuky cizích jazyků, ale i efektivní způsoby, jak zlepšit své schopnosti nebo se naučit něčemu úplné novému, a to třeba FB reklamě nebo působení na sociálních sítích. Pokud i vy přemýšlíte nad koupí nějakého konkrétního online kurzu, seznamte se s několika věcmi, které se vyplatí vědět a znát.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek