https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zmocnenci-pro-jednani-o-zivotnim-prostredi-budou-za-cesko-dusik-a-miko
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zmocněnci pro jednání o životním prostředí budou za Česko Dusík a Miko

16.6.2022 00:35 | PRAHA (ČTK)
Miko je expert na ochranu životního prostředí. Ministrem životního prostředí byl taktéž v úřednické vládě Jana Fischera od května do listopadu 2009.
Miko je expert na ochranu životního prostředí. Ministrem životního prostředí byl taktéž v úřednické vládě Jana Fischera od května do listopadu 2009.
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Na mezinárodních jednáních o životním prostředí budou zastupovat Česko během předsednictví v Radě Evropské unie exministři životního prostředí Jan Dusík a Ladislav Miko. Jako zmocněnce je schválila vláda. Dusík je náměstkem ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (KDU-ČSL), má na starosti agendu spojenou s ochranou klimatu. Miko je poradcem ministryně.
 

Dominika Pospíšilová za ministerstvo životního prostředí (MŽP) ČTK sdělila, že Dusík bude zmocněncem právě pro mezinárodní jednání ohledně tématu změny klimatu. Miko se bude věnovat jednáním, která se týkají ochrany biodiverzity a ekosystémů.

V půlroce českého předsednictví se podle MŽP uskuteční několik důležitých mezinárodních akcí souvisejících s ochranou životního prostředí a klimatu. Patří k nim například klimatická konference OSN, která bude v listopadu v egyptském Šarm aš-Šajchu, nebo konference Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin. Ta se, taktéž v listopadu, uskuteční v Panamě.

"Během přípravy a konání zmíněných konferencí multilaterálních smluv se bude Česká republika jakožto předsednický členský stát zejména podílet na koordinaci pozice a jednání EU, případně jejích členských států," uvádí zástupci MŽP v materiálu, který má ČTK k dispozici.

Dusík se stal náměstkem Hubáčkové počátkem června. V minulosti působil v Programu OSN pro životní prostředí nebo v Arktickém programu Světového fondu pro ochranu přírody. Ministrem životního prostředí byl od listopadu 2009 do března 2010 v úřednické vládě Jana Fischera. Na MŽP však pracoval už od roku 1998, například v právní jednotce a později jako náměstek. Absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, poté studoval Oxfordskou univerzitu, kde se věnoval oboru změn a řízení v životním prostředí.

Miko je expert na ochranu životního prostředí. Ministrem životního prostředí byl taktéž v úřednické vládě Jana Fischera od května do listopadu 2009. Miko v minulosti vedl zastoupení Evropské komise na Slovensku, pracoval také jako ředitel sekce ochrany přírodních zdrojů v Evropské komisi.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist