Národní divadlo

Kráska a zvíře

Premiéra: 10.1.2022 | 1:50
Dramaturgie: Ilona Smejkalová. Scéna: Lucia Škandíková. Kostýmy: Linda Boráros. Hudba: Matěj Kroupa. Choreografie: Václav Kuneš. Úprava a režie: Daniel Špinar.
Poslední dokončené dílo českého básníka a dramatika Františka Hrubína, které bylo ještě za jeho života uvedeno na jevišti. Nestárnoucí archetypální legenda o síle a magii lásky. Pohádka podle staré indoevropské báje o dívce, která se dokáže zamilovat do netvora a která vnímá víc jeho nitro než (na první pohled) odpudivou tělesnou schránku...
D10+    
Národní divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
44 %
Uživatelé
54 %
kontroverzní inscenace (68.)
54691000
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
16.5.Čt19:00 vstupenky
17.5.19:00 vstupenky
19.5.Ne14:00 vstupenky
19.5.Ne19:00 vstupenky

Volby

Hodnocení (74)

HODNOCENÍ REDAKCE
Lukáš Dubský  60 %
22.4.2022 | 1127 hodnocení
+ souhlasím
Kráska a zvíře je velice efektní podívanou - výtvarně zdařilá inscenace docela hezky odsýpá, je tu dostatek "atrakcí", aby se divák nenudil. Jenže ta efektnost zakrývá to, že se v záplavě izolovaných nápadů tak trochu poztrácel obsah. Romantická linka Kráska - Zvíře moc nefunguje, nedával bych to ale za vinu protagonistům. Maska zvířete je slušně děsivá, problémy se srozumitelností se už podařilo vyřešit, Prachařovy repliky jsem dokázal zachytit. Syrová atmosféra se sice trochu tluče s poetickou Hrubínovou předlohou, ale mně nevadila. Za zmínku stojí i komická dvojice Krásčiných sester v podání L.Polišenské a P.Štorkové. (více v článku na blogu)
Jan Pařízek  60 %
10.4.2022 | 897 hodnocení
+ souhlasím
Pro mě spíše povedené představení. Ztvárnění samotného zvířete hodnotím určitě pozitivně, scény s ním na mě zapůsobily a měly též svou potřebnou poetiku. Modifikace hlasu tomu hodně přidala a dodala ten správný hrůzostrašný prvek. Několikrát sice bylo hůře rozumět, ale ve většině scén to problém nebyl. Líbila se mi též choreografie u sluhů netvora i jejich samotné zpracování. Na druhou stranu pasáže v cirkuse sem často spíše trochu protrpěl. Tohle, musím přiznat, opravdu nevnímám jako úplně šťastné řešení. Herecky určitě potlesk pro D. Prachaře i A. Fialovou. Vedle nich pak ještě díky P. Štorkové a L. Polišenské. 65%
Pavel Širmer  10 %
9.1.2022 | 2000 hodnocení
+ souhlasím
(+5)
Inscenace si asi již našla a pravděpodobně ještě najde své příznivce, já ji pokládám za omyl. Více se dočtete v mém blogu Kráska z cirkusu a Zvíře ztracené v sound designu.
Jiří Landa  30 %
9.1.2022 | 3026 hodnocení
+ souhlasím
(+5)
35 % Čítanková ukázka inscenace, v níž forma likviduje obsah. Kontraproduktivní bylo i zasazení příběhu do cirkusu. Režie se cyklila v kladení důrazu na vykreslení panoptikálního prostředí, kde nechyběla ani (ne)siamská dvojčata (sestry Krásky) apod. Největším problémem bylo zhmotnění zvířete do podoby podivného vetřelce či monstra na chůdách. Tyto rádoby efektní výstupy byly k nepřečkání (nic proti výkonu D. Prachaře, jehož nasazení je maximální). Herci navíc nebylo kvůli špatnému nazvučení portů pořádně rozumět. D. Špinar z poetické hry vytvořil jen sled efektních výstupů, z nichž se dramatický příběh vytratil.
Anežka Kotoučová  60 %
8.1.2022 | 230 hodnocení
+ souhlasím
Špinarova poslední šéfovská režie v Hlavní budově ND dopadla velmi dobře. Výsledkem je působivý pohádkový příběh určený pro dospělé a větší děti o síle lásky, jež není založena na zevnějšku druhého. Špinar pracuje s několika dobrými nápady, prostředí cirkusu na forbíně je osvěžující a nevtíravé, pojetí Zvířete s chůdami, akustickou rukavicí a černým sborem efektivní, vložené zpívání podařené. Určitě bych zapracovala na lepší akustice, Davidu Prachařovi nebyla polovina slov rozumět. Výborná hudba, scéna i herecké výkony. Kromě Prachaře a A. Fialové jsou skvělá i "siamská dvojčata" P. Štorková a M. Borová.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Guildenstern  40 %
26.9.2023 | 437 hodnocení
+ souhlasím
Moc se mi líbilo zpodobnění zvířete. Ozvučení už se podařilo vychytat a nasazení D. Prachaře je obdivuhodné. Bohužel ale inscenace jako celek je prapodivně bezobsažná, bez atmosféry, bez emocí, s nejasnou motivací postav a i přes nevelkou stopáž dosti nudí.
I.Klim  80 %
6.7.2023 | 16 hodnocení
+ souhlasím
14.10.Prachař,Fialová,Štorková,Polišenská,Kaňkovský,Němec, Velmi dobře uchopená klasika zpracovaná do efektivní podívané.Není potřeba očekávat žádné divadelní inovace, prostě divák vnímá příběh a je fascinován nasazením Davida Prachaře. Místy horší zvuk.
Czerwa  70 %
9.6.2023 | 38 hodnocení
+ souhlasím
Velmi příjemný zážitek.
Po dlouhé době představení, které ve mně vyvolalo silné emoce. Nevím, jestli to bylo výraznými audiovizuálními efekty, obsazením, sílou předlohy nebo kombinací toho všeho, ale velmi mile mě překvapilo. O to víc, že jsem viděla představení režírované Danielou Špinar, které bylo naprosto příšerné.
Fedorocko  60 %
3.2.2023 | 746 hodnocení
+ souhlasím
Tak na toto dílo jsem přicházel s velkými obavami a odcházel jsem spokojen.
Jasně i mě se ty avantgardy většinou nelíbí, ale zde bylo i klasické divadlo a nakonec na zpracování netvora jsem si i přes hlasité zvukové projevy tak nějak zvykl a jelikož i délka byla přizpůsobena mladšímu publiku,tak vše proběhlo bez nudy a čekání konce.
Jen jsem litoval úplně ty nejmenší diváky. Pro ně to rozhodně nebylo a taky to podle toho v  hledišti u některých vypadalo.
Janul.  60 %
29.1.2023 | 43 hodnocení
+ souhlasím
Necekane zpracovani, ale libilo se mi. David Prachar skvely vykon
SVATOŠOVÁ  50 %
22.10.2022 | 34 hodnocení
+ souhlasím
No, tak tady dostala přednost forma před obsahem. Samozřejmě, cirkus je vždy na divadle zajímavý a ta živá hudba má taky něco do sebe,ale není mi jasné, proč zrovna cirkus. On tam zase tolik opodstatnění nemá. Co se mi na tom líbilo nejvíc? Tanečníci. A to není moc.A nebyl tam původně ještě jeden nápadník? Na začátku měl účinkovat ještě Šimon Krupa. Chtěla jsem ho vidět, protože nově přišel do ND. No tak nic,no. David Prachař moc nemá co hrát,jen si tam chodí na pérových nožičkách. Proto asi dostal ty figury okolo sebe. Na té postavě mne fascinuje maximálně ta technika,jak vyluzuje to vrčení a ty zvířecí zvuky. Pro taneční výkony 5% navíc. Uf
Michal1982  90 %
14.10.2022 | 159 hodnocení
+ souhlasím
Z recenzí jsem byl takový rozpačitý, vím, že některé Špinarovy režie mi nesedí, ale tohle bylo krásně vizuálně ztvárněné, hudba, jednoduchá a efektní scéna. Cirkus namísto starého panství vše oživil, palác Zvířete strohý a chladný, krásný kontrast. Ano, mezi hlavními protagonisty jsem necítil vášnivé vzplanutí lásky, nebylo to přeslazené, naopak všeho tak akorát! Pro mě top oživení -sestry Krásky - duo Polišenská&Štorková. Děkuji za hezký večer.
Divadelnik  0 %
16.6.2022 | 138 hodnocení
+ souhlasím
Opět hrůza v činohře ND.
Suzana  20 %
16.6.2022 | 333 hodnocení
+ souhlasím
za efekty, táhlá nuda; nejlepší zážitek je z 6. řady na II. galerii
LavinieCamui  60 %
22.4.2022 | 806 hodnocení
+ souhlasím
Scény v cirkusu mě nebavily. Naopak se mi líbilo Zvíře se svým doprovodem. Poetika Hrubínovy předlohy však chyběla.
Denisa H.  70 %
22.4.2022 | 373 hodnocení
+ souhlasím
Asi jsem příliš ovlivněna disneyovskou verzí (a českou pohádku si nepamatuju), takže nevím, nakolik následující poznámky jsou zásluhou/vinou tvůrčího týmu.
Netuším, proč se Kráska zamilovala do netvora, to nějak z vyprávění vypadlo (a mezi Prachařem a Fialovou to moc nefungovalo). Až příliš času bylo věnováno sestrám, ač na druhou stranu se mi líbilo, jak protikladně tím byla zrůdnost (vnější/vnitřní) ukázána. Postavy vědmy a kouzelníka byly zcela zbytečné.
Zasazení do cirkusu mi nevadilo.
Netvorovi jsem rozuměla i přes změněný hlas.

Celkový dojem je lepší, než jsem podle kritik čekala.
Makaluzo1  10 %
16.4.2022 | 82 hodnocení
+ souhlasím
(+2)
Divadlo může být dobré nebo špatné. Zdálo by se, že na překrásné pohádce F.Hrubína nelze nic zkazit.Představení ve Zlaté kapličce vyvede diváka z omylu.Tzv. moderními inscenačními prostředky to lze.Hororová scéna, kostýmy i masky,protiatomový kryt namísto krásného paláce, stroboskop a příliš hlasité zvukové efekty, siamská dvojčata a střihoruké Zvíře.Kráska a Zvíře pod vedením Daniely Špinar je velmi,velmi špatné divadlo.
honzy  40 %
16.4.2022 | 283 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Zprávy o nepovedené inscenaci Hrubínovy KRÁSKY A ZVIŘE v ND lze jenom potvrdit.Špinar vsadil jen na vnější část Hrubínovy hry a zcela se vytratila poetika a poselství díla.Děj hry se odehrává v cirkusové manéži a místo na zámku jsme svědky pobíhání zvířete s družinou neosobních postav v černobílé dekoraci,kde jedinou barvu má červená růže, ale také krev.Vztah Zvířete a Krásky je málo osobní a celkové vyznění nepřesvědčivé.V hlavní roli Anna Fialová a David Prachař působí jako nasourodá dvojice a diváka nepřesvědčí o vzájemné lásce.Ostatní herci jsou spíše jen "do počtu".Škoda promarněné šance.
Dedimor  80 %
11.4.2022 | 15 hodnocení
+ souhlasím
Činohra ND v posledních letech nastavuje velmi vysokou laťku. U této inscenace záleží, z jakého úhlu pohledu na ni nazíráte. Pokud jako rodič, pak opravdu vnímejte doporučení tvůrců ohledně věkové hranice. Tentokrát to totiž nebylo o pochopení, ale o zpracování. Když hodíte mimo mysl, že jde o pohádku, koukáte na další nádheru Špinarovy tvorby. Zde každý milovník současné moderny Národního divadla musí vyskočit metr do vzduchu a ve stoje volat BRAVO!, neb tohle představení vážně nemá chybu ? pojetí, scéna, nápaditost a celková děsivost. A kdo zná Hrubína, tohle zkrátka a prostě Hrubín byl.
Čiko  60 %
11.4.2022 | 1079 hodnocení
+ souhlasím
Více se dočtete na mém blogu... (více v článku na blogu)
Vendula Hegerová  90 %
10.4.2022 | 21 hodnocení
+ souhlasím
Pro mne osobně to byl divadelní zážitek. Kontrast barevné a bláznivé cirkusové scény ke světu zvířete, který je pouze v černobílých barvách, ,,narušený" jen rudou barvou růží a krve, vám vezme na počátku dech. David Prachař i Anna Fialová jsou skvělí. To samé i tanečníci. Sestry Krásky oživují děj, při jejich scénách odpadá napětí a prostě se bavíte. Jen role kouzelníka a vědmy mi přišla naprosto zbytečná a nevyužitá. Velmi oceňuji kostýmy a scénu.
Michalmusek  80 %
10.4.2022 | 312 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Moderní pojetí, zasazené do cirkusu, zvíře opravdu odpudivé - dokonale ztvárněno panem Prachařem, nebude to sice pro každého, ale komu moderní pojetí nevadí, jistě si to užije. A pro malé děti to rozhodně není, dnes se tam jedno rozplakalo.
Slamajak  50 %
9.4.2022 | 72 hodnocení
+ souhlasím
Vizuál a zvuk na jedničku, pojetí a zasazení do cirkusu, ok, já tyhle cirkusový věci tuze rád. Komika pro mě fungovala až v druhý půlce, v první mě nebavila. Herecky smekám před Davidem Prachařem (i kdyby neměl prostor pro bůhvíjaký herectví, pořád si to zaslouží za technickou stránku) a Pavlínou Štorkovou (plus štěk věštkyně!). Aničku Fialovou mám hodně rád, ale tady se v tom pro mě úplně ztratila a neměla moc šanci mě posadit na zadek. Vlastně se mi to asi dost líbilo, ale něco tomu až moc chybělo. Postrádalo to pro mě nějakej drajv a emoční hloubku. Rozhovory K&Z byly plochý, pomalý, nevím.
J.anek  90 %
8.4.2022 | 471 hodnocení
+ souhlasím
(+2)
Tak nevím, co je to tu za odborníky. Krom toho, že Prachařovi jsem rozuměl každé jednotlivé slovo, jsem byl na mimořádné inscenaci. Mimořádné po všech stránkách - výtvarné, hudební, režijní, herecké. Vzácná chvíle. Krása.
Petr.trep  10 %
7.4.2022 | 172 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Jedno velke zklamani...
10% alespon za kranou A. Fialovou.
LucieSykorova  20 %
5.4.2022 | 167 hodnocení
+ souhlasím
Zbytečnost
Katka  80 %
12.1.2022 | 5 hodnocení
+ souhlasím
Vizuálně spektakulární, scéna se zvířetem velmi působivá, na mě ale až příliš hororové. Tanečníci zvířete skvělí. Myslím ale, že D. Prachař je na roli prince moc starý a málo urostlý. Cirkus jen taková vycpávka, ale sestry krásky herecky výborné. Role p. Preisové a pana Němce neměla vůbec žádný význam. Pěkné kostýmy. Stojí za vidění.
Jaroslavz  100 %
11.1.2022 | 75 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Kde nechápe, že právě TOTO je nádherně současné pojetí Hrubínovy pohádky, je mimoň. Špinar nezklamal. Výtvarně neobvyklé, režijně precizní, herecky silné. Nápad s cirkusu geniální. Pro Národní je Špinarův předčasný odchod z šéfovského poštu děsivá ztráta. A místo důstojného nástupce se můžeme těšit na kýčaře motorkáře...
Evelynne  10 %
10.1.2022 | 24 hodnocení
+ souhlasím
Zklamaná očekáváním?
Velmi špatný zvuk, Davidovi P. bohužel většina textu není rozumět (ne jeho vinou, jeho nasazení je obrovské), velká škoda zaniknutí jeho příjemně zabarveného hlasu a dikce. Láska mezi Kráskou a Zvířetem (a ostatně celá dějová linka) vyznívá do ztracena.
Rozhodně nedoporučuji dětem do 12 let (ačkoli ND má na svém webu nepochopitelně 8+) a slabším osobám. Zvukové efekty jsou příliš intenzivní a je s nimi plýtváno. Tristní je obsazení předních herců J. Preissové a Fr. Němce do uměle vytvořených roli (ještě v alternaci!), kde řeknou všehovšudy tři věty. Je mi jich líto.
Sona  80 %
10.1.2022 | 13 hodnocení
+ souhlasím
Predstaveni bylo naprosto skvele, napad se zvukovymi efekty se mi opravdu libil. Vlozeni cirkusu (preci jen je to pro deti) me bavilo. Obraz Zvirete skvely napad s jeho cernymi pomocniky kteri byly prodlouzenou rukou. Predstaveni mi neskutecne rychle uteklo. 10%dolu davam kuli Davidovi Pracharovi, i kdyz hral na svuj vek uctyhodne a vim ze za to nemuze - bohuzel Harapes z 1978 to neni :-D myslim ze zvire mel hrat nekdo mladsi a trosku s hezcim telem (detem to asi nevadi) a 10%dolu ze mu obcas nebylo rozumet. Kazdopadne doporucuji, tohle se ND povedlo!
Ssnneekk  40 %
10.1.2022 | 14 hodnocení
+ souhlasím
(+3)
Zvláštní pojetí ve spojitosti s cirkusem a hororovým provedením zvířete, které bylo dle mého názoru poměrně bezobsažné. Zvířeti bylo velmi špatně díky portům rozumět a nebylo pochopitelné, co se mezi ním a kráskou děje a jak se tvoří pouto mezi nimi...
Příběh se poměrně táhnul a nepřipadá mi vhodný pro menší děti...
InkaR  50 %
9.1.2022 | 37 hodnocení
+ souhlasím
(+2)
Vizuálně efektní, nicméně opravdu nevhodné pro děti do 10 let minimálně. Zvíře je totiž něco jako kříženec mezi Frediem a Střihorukým Edwardem (navíc obklopený černými zakuklenci, aby přidali na děsivosti) a i jsem v hledišti zaslechla pár vyděšených dětí. Co mi hodně chybělo je jakékoliv emoce, nepochopila jsem, proč se vlastně Kráska do netvora zamilovala, že jí nosil každý den růži? Přišlo mi to skoro patologický, něco na způsob Nataši Kampush zamilované do svého věznitele. Asi nejvíc se mi líbily Krásčiny sestry, které se uměly krásně hašteřit.
RaB  80 %
8.1.2022 | 360 hodnocení
+ souhlasím
Nastudování, které nemusí sednout každému. Já byl však naprosto spokojen - herecky perfektní A. Fialová, následována P. Štorkovou a M. Borovou. D. Prachař měl místy problémy s chůdami a nebylo mu příliš rozumět (což je ale chybou nazvučení).
Inscenace je zasazena do prostředí cirkusu (čehož jsem se nejprve bál, nakonec se mi toto pojetí velice líbilo). Činoherní pasáže jsou doplněny krásnou hudbou a zpěvem A. Fialové.
Škoda jen toho useknutého konce - rozhodně by stálo za to ji rozpracovat víc.
Na Špinara výborné! Takovouto inscenaci chci vidět v Národním divadle.
Martin-123  0 %
7.4.2023 | 3 hodnocení
+ souhlasím
Opravdu vřele nedoporučuji. Vůbec nevím, co se režisérovi honilo hlavou, když stvořil toto pojetí jinak tak krásné pohádky. Cirkusové nesmysly. Řada postav vlastně úplně bez významu. Mně těch herců bylo až líto, že tráví čas na něčem, co je tak nehezké, hloupé. Záměrně jsem si nečetl recenze předem, ať nejsem ovlivněn pohledem jiných. A byla to chyba, mohl jsem ušetřit dvě hodiny času a nevnést si do hlavy něco, co chci, aby rychle zmizelo. Nejhorší divadelní představení, co jsem kdy viděl. Čest hercům, že se snažili, čest Krásce i jejím sestrám, které v rámci možností, co jim rešisér dal (tedy spíš vzal), dělají maximum. Jinak velké špatné.
Marimmk  30 %
12.2.2023 | 3 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Přicházela jsem s očekáváním, které bohužel nebylo naplněno. Proč cirkus? Proč se David Prachař válí na zemi jako Řehoř Samsa a vydává neidentifikovatelné zvuky, které se opakují tak často, že se z nich postupně vytrácí jakákoli serioznost a zůstává jen (trochu směšné) kňučení? A proč je závěrem šílená muzikálová píseň? Otázky mi do dnešního dne zůstávají nezodpovězeny.
Milena  0 %
10.1.2022 | 3 hodnocení
+ souhlasím
(+2)
Nevhodné pro děti do 10 let a pro dospělé nuda, až na pár artistickych kousků. Nepovedené.
Ceruzka  10 %
9.1.2022 | 3 hodnocení
+ souhlasím
(+2)
Veľmi pekná hudba. Scéna inovatívna (možno až príliš). Herci sú tiež skvelí. Bohužiaľ, nezachránia pomalý a tak strašne nudný dej. A tak som sa tešila. Po 15min mi bolo jasné, že to do konca predstavenia len trpezlivo odsedím. Chýbala tomu iskra a šťava. Zvíře je monštrum a la strihoruký Edward, ktorému cez zvukové efekty nebolo dobre rozumieť. A hra, či je aj pre deti? Za mňa určite nie. Škoda, toto nevyšlo.
Harrycert  50 %
20.2.2024 | 18 hodnocení
Adeline_H  50 %
4.2.2024 | 43 hodnocení
Evie  40 %
6.6.2023 | 15 hodnocení
Zzzz  60 %
13.5.2023 | 101 hodnocení
Teres  70 %
8.5.2023 | 256 hodnocení
Ba-jo  80 %
10.4.2023 | 241 hodnocení
Viktorie  20 %
29.1.2023 | 47 hodnocení
DarkMatter  80 %
18.1.2023 | 30 hodnocení
Onndra  60 %
16.1.2023 | 53 hodnocení
Jan Holý  60 %
20.12.2022 | 38 hodnocení
Eleanorat  70 %
23.11.2022 | 10 hodnocení
Pilina  100 %
21.10.2022 | 19 hodnocení
Miss_venon  50 %
21.10.2022 | 56 hodnocení
Chonrec  50 %
21.10.2022 | 20 hodnocení
Adam Zelinka  50 %
15.10.2022 | 194 hodnocení
Dajcik  60 %
15.10.2022 | 283 hodnocení
Kosan  60 %
15.10.2022 | 273 hodnocení
Kluk.sedu  70 %
15.10.2022 | 129 hodnocení
Šípal  60 %
20.7.2022 | 215 hodnocení
Addla  70 %
25.6.2022 | 9 hodnocení
Jana.janka  20 %
11.6.2022 | 76 hodnocení
Moonek  30 %
23.5.2022 | 100 hodnocení
Jana Trinecka  60 %
20.5.2022 | 19 hodnocení
Snekac  80 %
10.4.2022 | 286 hodnocení
Unionboy  80 %
10.4.2022 | 442 hodnocení
Alcha  80 %
7.4.2022 | 130 hodnocení
Xcepek  70 %
5.4.2022 | 623 hodnocení
Forwhat  50 %
31.3.2022 | 48 hodnocení
Kaj Nova  20 %
15.3.2022 | 34 hodnocení
Amelieboricka  60 %
20.1.2022 | 52 hodnocení
Strom-z  30 %
12.1.2022 | 43 hodnocení
Matěj Konečný  50 %
9.1.2022 | 218 hodnocení
Vladimír10  80 %
8.1.2022 | 617 hodnocení
CercaTrova  50 %
8.1.2022 | 69 hodnocení
KarRy  50 %
17.10.2022 | 2 hodnocení
Petr Pechman  80 %
20.4.2022 | 1 hodnocení
Ramona01  50 %
8.1.2022 | 2 hodnocení

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.