Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Horští záchranáři zasahují v Beskydech u kolapsů i různých úrazů

Celý MS kraj |

Členové Horské služby Beskydy si na nedostatek práce rozhodně stěžovat nemohou. Sotva jim skončila zimní sezona, začali zasahovat u návštěvníků hor, kteří se dostali do nesnází při zdolávání horských vrcholů.

Horská služba Beskydy má několik stanovišť rozmístěných v lokalitě celých Moravskoslezských Beskyd. Na některých slouží profesionální záchranáři, jinde dobrovolníci. My jsme se byli za nimi podívat na Lysé hoře a ve Frýdlantu nad Ostravicí.

Jan Petr, člen Horské služby Beskydy: “Letní sezóna je samozřejmě specifická, ale je specifická v Beskydech podle toho, v jakém místě se ty úrazy nacházejí. Když budeme mluvit v Beskydech o Javorovém, tak tam bude nejvíce padáčkářů. Probíhají tam různé školy a školení. Když se budeme bavit o Lysé hoře, tak tam budou pěší turisté, budou tam cyklisté. Když se budeme například bavit o Pustevnách, tak tam nejvíce těch letní úrazu bývá na koloběžkách. Co se týče nějakých takových častější důrazu, tak těch asi přibývá na různých elektrokolech, co bych takhle dokázal říct, ale jinak si nemyslím, že jde o nějaké hrubé zanedbání. Drtivá většina lidí už jezdí s přilbami a jsou patřičně vybavení. Častěji se taky stávají úrazy takzvaných běžců, kteří běhají takhle nalehko a nejsou moc připravení. Ono, když si podvrtnou kotník, stane se jim nějaký úraz a spadnou a nemůžou se dále pohybovat, tak než se k nim dostaneme do půlky Lysé hory, tak to nějakou dobu trvá. A nemusí být zima, nemusí být nutně zimní sezóna, ale když máte někde v kraťasech ležet v 10 stupních na zemi, tak prochladnete za 20 minut, než se k vám dostaneme. Z mého pohledu si myslím, že není problém si vzít lehký batůžek, do toho nějakou větrovku a nějaké základní vybavení, nějakou lehkou lékárničku.”

Na nejvyšším vrcholu Moravskoslezských Beskyd a v jeho okolí pomáhají horští záchranáři především turistům, kteří přecenili své síly.

Radomír Maráček, lékař, HS Beskydy: “Dá se říct, že v posledních letech ubývá úrazů, kdy my docházíme, nebo dojíždíme k turistům, kteří mají problém, který jim znemožňuje dále se pohybovat. To bývá fakt velmi ojedinělé. Jsou to výjimky, kdy si někdo zlomí kotník. Ale přibývá problémů, které jsou tady přímo na vrcholu, protože na Lysou horu dochází čím dál tím více lidí, kteří nejsou zvyklí chodit na hory, nejsou na to vybavení, nemají ani tu fyzickou zdatnost odpovídající tomu výstupu. Pak býváme voláni, že někdo je vyčerpaný, bledý, potí se, není mu dobře. To je asi nejčastější zásah, který tady děláme. Tam stačí, že se ti lidé napijí, odpočinou si, uklidní a jsou schopni zase sejít dolů. V některých případech jsou vyčerpaní natolik, že je transportujeme do údolí. Opravdu výjimečně se volá záchranka.

Pomoc horských záchranářů lidé vyhledávají i při drobných úrazech, které si při výšlapu přivodí.

Radomír Maráček, lékař, HS Beskydy: “Stává se, že zazvoní a řeknou, že někdo tady nahoře je a nevypadá dobře a že by možná potřeboval pomoc. Někdy přicházejí s tím, že se jsou unavení, ať je odvezeme domů, že nám to zaplatí. Takže chtějí po nás jakousi taxislužbu, která není možná. Často si lidé přicházejí pro nějaké nejjednodušší pomůcky, jako náplasti na kuří oka, nebo ošetření nějakých škrábanců. Jeden čas to tady bylo i ošetření psů, kteří se vzájemně pokousali, takže někdy suplujeme i veterinární služby.”

Přestože Lysou horu každý den zdolávají stovky návštěvníků, jeden z nich je výjimečný a platí za ikonu této hory.

Ján Čupa, turista: “Tohle, co dělám, dělám od roku 2011. Mám za sebou 11 zim. Ale nikdy jsem si nic neplánoval, ani to co dělám, jsem si neplánoval. Já jsem byl v těžké psychické krizi a tohle mě vyléčilo bez lékařů. Já se cítím v přírodě šťastný. Já miluju raději zimu. Raději čtyři zimy, než jedno léto. No a ty hory v zimě jsou bílé nádherné, to je jako nevěsta. Holka je krásná celý rok, ale jak je nevěsta bílá, tak je o hodně hezčí. Já nemám problém, jak jsou vysoké teploty, i v horku to dávám bez problémů.”

A na závěr doporučení horských záchranářů, aby turisté měli ve svých mobilech aplikaci Záchranka, která výrazně urychluje poskytnutí pomoci v horském terénu.

Jan Petr, člen Horské služby Beskydy: “Aplikace záchranka nám velice pomáhá. Jedná se o vaši lokalizaci. Než vy mi vysvětlíte, kde se nacházíte, tak přes aplikaci záchranka, když vše funguje, tak vás dokážeme velice lehce lokalizovat. Většinou, když se stane nějaký úraz, tak jste ve stresu, než mi to vysvětlíte přes aplikaci záchranka, já vidím vaši polohu, velice to pomáhá. Mimo to, že si tam můžete zadat vlastně nějaké své zdravotní indispozice. Ale neznamená to, že aplikací záchranka přivoláte pomoc pouze sobě. Často se stává, že přes aplikaci záchranka někdo přivolal pomoc někomu jinému, komu se stal nějaký úraz.”
Nahlásit chybu


K tématu

Mladou ženu při výstupu na beskydský Ostrý asi skolila mrtvička, zasahovala i horská služba a vrtulník

30. července 2023 16:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V neděli před polednem byli záchranáři voláni k turistce, která zkolabovala při výstupu na horu Ostrý v Beskydech.

Dva mladíci se zranili při pádu z koloběžek v Beskydech, zasahoval vrtulník

30. května 2023 8:21 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Posádky zdravotnické záchranné služby zasahovaly v pondělí odpoledne u zraněných koloběžkářů v Beskydech. Dva devatenáctiletí mladíci havarovali na Knížecí cestě pod Pustevnami. Jednoho musel do nemocnice přepravit ve vážném stavu vrtulník.

VIDEO: Záchranář se na sjezdovku ke zraněnému muži spustil na laně z vrtulníku

27. července 2023 7:59 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nešťastné uklouznutí s vážným poraněním turisty stálo za zásahem posádky záchranného vrtulníku s volacím znakem Kryštof 5 v lokalitě sjezdovky pod horskou chatou Severka v beskydské Dolní Lomné.


V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Včera 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Včera 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

26. dubna 2024 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

26. dubna 2024 10:39 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

26. dubna 2024 10:28 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

OKD nabízí lokalitu šachty i lidi po ukončení těžby Třineckým železárnám

Včera 14:07 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Protože počátkem roku 2026 by měla být ukončena těžba černého uhlí v poslední šachtě v České republice, uvažuje těžební společnost OKD, že by lokalitu Dolu ČSM ve Stonavě mohla využít hutní společnost Třinecké železárny.

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

25. dubna 2024 13:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

25. dubna 2024 13:21 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

25. dubna 2024 13:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

25. dubna 2024 12:35 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

25. dubna 2024 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Horští záchranáři zasahují v Beskydech u kolapsů i různých úrazů
Vydáno 16. června 2022 12:14, Celý MS kraj, Libor Běčák
Členové Horské služby Beskydy si na nedostatek práce rozhodně stěžovat nemohou. Sotva jim skončila zimní sezona, začali zasahovat u návštěvníků hor, kteří se dostali do nesnází při zdolávání horských vrcholů.

Horská služba Beskydy má několik stanovišť rozmístěných v lokalitě celých Moravskoslezských Beskyd. Na některých slouží profesionální záchranáři, jinde dobrovolníci. My jsme se byli za nimi podívat na Lysé hoře a ve Frýdlantu nad Ostravicí.

Jan Petr, člen Horské služby Beskydy: “Letní sezóna je samozřejmě specifická, ale je specifická v Beskydech podle toho, v jakém místě se ty úrazy nacházejí. Když budeme mluvit v Beskydech o Javorovém, tak tam bude nejvíce padáčkářů. Probíhají tam různé školy a školení. Když se budeme bavit o Lysé hoře, tak tam budou pěší turisté, budou tam cyklisté. Když se budeme například bavit o Pustevnách, tak tam nejvíce těch letní úrazu bývá na koloběžkách. Co se týče nějakých takových častější důrazu, tak těch asi přibývá na různých elektrokolech, co bych takhle dokázal říct, ale jinak si nemyslím, že jde o nějaké hrubé zanedbání. Drtivá většina lidí už jezdí s přilbami a jsou patřičně vybavení. Častěji se taky stávají úrazy takzvaných běžců, kteří běhají takhle nalehko a nejsou moc připravení. Ono, když si podvrtnou kotník, stane se jim nějaký úraz a spadnou a nemůžou se dále pohybovat, tak než se k nim dostaneme do půlky Lysé hory, tak to nějakou dobu trvá. A nemusí být zima, nemusí být nutně zimní sezóna, ale když máte někde v kraťasech ležet v 10 stupních na zemi, tak prochladnete za 20 minut, než se k vám dostaneme. Z mého pohledu si myslím, že není problém si vzít lehký batůžek, do toho nějakou větrovku a nějaké základní vybavení, nějakou lehkou lékárničku.”

Na nejvyšším vrcholu Moravskoslezských Beskyd a v jeho okolí pomáhají horští záchranáři především turistům, kteří přecenili své síly.

Radomír Maráček, lékař, HS Beskydy: “Dá se říct, že v posledních letech ubývá úrazů, kdy my docházíme, nebo dojíždíme k turistům, kteří mají problém, který jim znemožňuje dále se pohybovat. To bývá fakt velmi ojedinělé. Jsou to výjimky, kdy si někdo zlomí kotník. Ale přibývá problémů, které jsou tady přímo na vrcholu, protože na Lysou horu dochází čím dál tím více lidí, kteří nejsou zvyklí chodit na hory, nejsou na to vybavení, nemají ani tu fyzickou zdatnost odpovídající tomu výstupu. Pak býváme voláni, že někdo je vyčerpaný, bledý, potí se, není mu dobře. To je asi nejčastější zásah, který tady děláme. Tam stačí, že se ti lidé napijí, odpočinou si, uklidní a jsou schopni zase sejít dolů. V některých případech jsou vyčerpaní natolik, že je transportujeme do údolí. Opravdu výjimečně se volá záchranka.

Pomoc horských záchranářů lidé vyhledávají i při drobných úrazech, které si při výšlapu přivodí.

Radomír Maráček, lékař, HS Beskydy: “Stává se, že zazvoní a řeknou, že někdo tady nahoře je a nevypadá dobře a že by možná potřeboval pomoc. Někdy přicházejí s tím, že se jsou unavení, ať je odvezeme domů, že nám to zaplatí. Takže chtějí po nás jakousi taxislužbu, která není možná. Často si lidé přicházejí pro nějaké nejjednodušší pomůcky, jako náplasti na kuří oka, nebo ošetření nějakých škrábanců. Jeden čas to tady bylo i ošetření psů, kteří se vzájemně pokousali, takže někdy suplujeme i veterinární služby.”

Přestože Lysou horu každý den zdolávají stovky návštěvníků, jeden z nich je výjimečný a platí za ikonu této hory.

Ján Čupa, turista: “Tohle, co dělám, dělám od roku 2011. Mám za sebou 11 zim. Ale nikdy jsem si nic neplánoval, ani to co dělám, jsem si neplánoval. Já jsem byl v těžké psychické krizi a tohle mě vyléčilo bez lékařů. Já se cítím v přírodě šťastný. Já miluju raději zimu. Raději čtyři zimy, než jedno léto. No a ty hory v zimě jsou bílé nádherné, to je jako nevěsta. Holka je krásná celý rok, ale jak je nevěsta bílá, tak je o hodně hezčí. Já nemám problém, jak jsou vysoké teploty, i v horku to dávám bez problémů.”

A na závěr doporučení horských záchranářů, aby turisté měli ve svých mobilech aplikaci Záchranka, která výrazně urychluje poskytnutí pomoci v horském terénu.

Jan Petr, člen Horské služby Beskydy: “Aplikace záchranka nám velice pomáhá. Jedná se o vaši lokalizaci. Než vy mi vysvětlíte, kde se nacházíte, tak přes aplikaci záchranka, když vše funguje, tak vás dokážeme velice lehce lokalizovat. Většinou, když se stane nějaký úraz, tak jste ve stresu, než mi to vysvětlíte přes aplikaci záchranka, já vidím vaši polohu, velice to pomáhá. Mimo to, že si tam můžete zadat vlastně nějaké své zdravotní indispozice. Ale neznamená to, že aplikací záchranka přivoláte pomoc pouze sobě. Často se stává, že přes aplikaci záchranka někdo přivolal pomoc někomu jinému, komu se stal nějaký úraz.”
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000031961/horsti-zachranari-zasahuji-v-beskydech-u-kolapsu-i-ruznych-urazu