Zemřel kameraman trilogie Slunce seno: Tvrdil, že komedii je třeba pěstovat a podporovat

Josef Hanuš, který stál za kamerou těch nejznámějších českých filmů, zemřel ve věku 91 let. Kameraman natočil například trilogii Slunce seno, filmy Dáma na kolejích či Zlatá svatba. Byl velkým příznivcem filmového žánru komedie.

Josef Hanuš byl uznávaný kameraman, který měl toto povolání v genech. Jeho otcem byl totiž filmový kameraman Václav Hanuš. Josef přitom začínal jako herec. Po studiu na VŠFT v Praze pracoval nejprve jako laborant a poté asistent kamery. Společně se svým otcem pracoval na snímku Jan Žižka. Následně začal působit jako hlavní kameraman.

Josef Hanuš byl velkým příznivcem žánru komedie. ,,Komedie je žánr, který si zaslouží pozornost, protože lidé se při těch dobrých smějí. Ony jim přinášejí pohodu do života, což je velmi důležité. Myslím si, že by bylo třeba mnohem víc pěstovat a podporovat vznik kvalitních komedií,“ řekl v rozhovoru pro Novinky kameraman, téměř před čtyřmi lety, kdy se jako porotce naposledy účastnil Festivalu české filmové komedie.

Podílel se například na filmech Dáma na kolejích, Zločin v dívčí škole, ale i na pohádce Zlatovláska. Nezapomenutelnou komedií, kterou natočil, byla trilogie Slunce, seno.

Josef Hanuš zemřel ve svých 91 letech. Poslední rozloučení proběhne v kruhu rodinném v kapli sv. Václava na Vinohradském hřbitově v Praze dne 24. června v 11 hodin.

Zdroj: idnes.cz, blesk.cz, novinky.cz