Dnes Středa - oblacno 5°C
Zítra Čtvrtek - prehanky-dest 2°C
Středa 24. 4. 2024
Svátek má Jiří
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Nemocnice Na Františku plánuje postupnou rekonstrukci a další rozvoj
Hlavní vchod do Nemocnice na Františku. Foto: Jan Puci

Nemocnice Na Františku plánuje postupnou rekonstrukci a další rozvoj

Nemocnice Na Františku (NNF) v Praze 1 plánuje zřídit třetí operační sál, zrekonstruovat urgentní příjem a obnovit anesteziologicko-resuscitační oddělení. Výhledově je také v plánu stavba nové budovy na místě parkoviště. Novináře o tom dnes informovali ředitel nemocnice David Erhart a starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN). NNF zřizuje první městská část.

„Nemocnice má pro nás velký význam, jsme jediná městská část v Praze, která má takové zařízení. Přečkali jsme období, kdy byl její útlum. Pak byl pokus převést ji na hlavní město, ale to jsme nepodpořili, přišli bychom o rodinné stříbro,“ uvedl Hejma. Městská část podle něj nemocnici stabilizovala, roční příspěvek na její chod je 74 milionů korun. Roční rozpočet zařízení je 470 milionů korun.

Podle ředitele nemocnice Davida Erharta má nyní nemocnice 113 lůžek akutní péče, 59 následné péče a 420 zaměstnanců. Dříve bylo v nemocnici přes 200 akutních lůžek, před rokem ale došlo k jejich postupné redukci.

Podle ředitele zdravotní pojišťovny odmítají uzavírat smlouvy na nová lůžka akutní péče, takže není reálné, že by se v budoucnu počet těchto lůžek změnil. I tak však NNF rozšiřuje své služby, letos otevřela gynekologickou ambulanci a gynekologické oddělení, na podzim chce otevřít ambulanci ORL.

Nemocnice získala dotaci 149 milionů, ze které loni pořídila CT přístroj a v letošním roce vysokovýkonový laser na rehabilitační oddělení. Zastupitelstvo Prahy 1 tento týden schválilo, že bude vytvořena strategická koncepce NNF na roky 2022 až 2026. V urbanistické studii by mělo být vydefinováno, jakým směrem se má vyvíjet rozvoj zařízení.

Podle ředitele Erharta je v plánu pořízení třetího operačního sálu, protože zavádění nových pracovišť si to vyžaduje. Kapacita dosavadních dvou sálů přestává stačit. „Sál je potřeba pro gynekologii, urologii a všeobecnou chirurgii,“ uvedl.

Práce podle něj nezačnou dříve než za rok. Dříve by mohla začít rekonstrukce urgentního příjmu, který nemocnice otevřela loni.

Nemocnice chce rovněž obnovit oddělení ARO, což by bylo vhodné i s ohledem na chystané zřízení výjezdového stanoviště pražských záchranářů v areálu. Ředitel také uvedl, že by se nemocnice chtěla specializovat na sportovní ortopedii.

V západní části areálu NNF, na které je nyní parkoviště, by v budoucnu mohla vzniknout nová stavba. Zastupitelé městské části podle Hejmy svým středečním rozhodnutím o vytvoření koncepce schválili, že radnice začne pracovat na první rozvaze stavby.

Podle Erharta by v nové budově mohl být urgentní příjem, výjezdová stanice záchranářů, anesteziologicko-resuscitační oddělení nebo jednotka intenzivní péče. Nemocnice plánuje investovat i do oprav stávajících budov a vylepšení jejich technického stavu.


Autor: puc

Byla vyhlášena studentská literární soutěž v angličtině k výročí Listopadu

Včera v 18:02

Studenti středních a vysokých škol v Česku a na Slovensku se mohou zúčastnit nové literární soutěže. V eseji, reportáži nebo povídce na téma spojené s odkazem Sametové revoluce, od níž letos uplyne 35 let, mohou své práce v angličtině posílat do 30. června. Výsledky plánuje Anglo-americká vysoká...

Škola a školka hledají školníka

21. dubna 2024 v 10:05

ZŠ a MŠ Praha 4, Sdružení 1080 přijme do svého kolektivu od 1. srpna na hlavní pracovní poměr školníka. Jeho úkoly budou zahrnovat běžné údržbářské a provozní práce ve škole a na školním pozemku.

Další články
Nahoru