Opava vítá léto, Baškohrátky, Tuning show Ostrava... Vyberte si z našich tipů

16. červen 2022

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek

V Budišově nad Budišovkou v 15 hodin začíná v areálu autokempu 41. ročník multižánrového festivalu Budišovské letnice. Během dvou dnů nabídne bohatý hudební program, vystoupí kapely jako MIG 21, Stromboli či zpěvák Vilém Čok. V sobotu se pak uskuteční také řezbářská show či přehlídka historických skútrů. 

Do opavského prostoru Kupe zavítá velká řada oblíbených brněnských umělců. Od půl sedmé večer předvedou divákům různé druhy umění, konkrétně brněnskou poezii, hudbu i stand up show.

Na náměstí Míru v Bruntále začínají dvoudenní městské slavnosti. Po oba dny se na pódiu vystřídají desítky tanečnic a tanečníků, nebude chybět ani bohatý stánkový prodej a pouťové atrakce. Večer zahraje skupina Hodiny či Disonant. Připraven je i program pro děti.

V pátek i v sobotu můžete zavítat do Myslivecké hájenky Dolní Žukov v Českém Těšíně na Výstavu mysliveckých trofejí. K ochutnání bude tradiční myslivecká kuchyně, jako je srnčí na smetaně, srnčí guláš nebo zvěřinové klobásky.

Zvěřina k podzimu patří. Chuťově výrazný kančí guláš skvěle doplní karlovarské knedlíky.

Opava přivítá léto. A to koncerty v parku za Slezankou, kde v 17 hodin vystoupí Vašo Patejdl a od 19:30 Lucie Bílá. Na Horním náměstí jsou pak od 15 hodin připraveny atrakce pro děti.

Den a noc v muzeu dnes můžete zažít v Krnově. Od 14 do 20 hodin jsou pro zájemce přichystány prohlídky, besedy o restaurování či zábavné hry a kvízy.

V rámci festivalu Dny umění nevidomých na Moravě jste zváni do Frýdku-Místku. Od pátečních 16 hodin zazpívá na zámku pěvecký sbor Vokál klub.

Sborovému zpěvu patří také koncert v evangelickém Kristově kostele v Ostravě. Představí se na něm Bratislavský chlapecký sbor, a to od 19 hodin.

Sobota

Sobotní den bude v ostravské zoologické zahradě věnován včelám a včelaření. Uskuteční se zde tradiční medobraní a pro děti i dospělé budou připraveny rozmanité včelí aktivity.

Na přehradu Baška vyplují o půl dvanácté netradiční plavidla. Program letního rodinného festivalu Baškohrátky však začíná už v 9 hodin. A kromě celé řady aktivit pro malé i velké jsou na odpoledne přichystány koncerty – vystoupí například The Tap Tap, Team revival či Xindl X.

Holešovská Regata – přehlídka netradičních plavidel

Město Hlučín vás zve na druhý ročník městských běhů Coolrun. Pro děti je připravený závod do 1 km a po celé dopoledne se o ně postará DDM s bohatým programem. Dospělí si mohou vybrat trasy různých délek. Vybíhá se od kulturního domu v 10 hodin.

Muzeum Těšínska si připomíná 240. výročí od narození konstruktéra a vynálezce Josefa Božka. Den plný páry a zároveň oslav 2. výročí otevření Historické výstavní budovy začíná už v 9 hodin. Program pak potrvá do 18. hodiny. 

A ještě pozvání na koncert Mezinárodního hudebního festivalu Leoše Janáčka. Od 17 hodin v sobotu vystoupí na hradu Hukvaldy zpěvačka a klavíristka Beáta Hlavenková a trumpetista Oskar Török.

V Ostravě Přívoze se můžete dozvědět, jak to vypadá ve Středisku údržby  dálnic. Den otevřených dveří tam začíná v 10 hodin a potrvá do pěti odpoledne.

Nebo se vydejte na komentovanou prohlídku Moravskou Ostravou s názvem Tajuplný ostrov Ostrava. Sraz zájemců je v 10 hodin na Prokešově náměstí.

Šermířské povídky a pikantní historiky z kláštera. To je Útěk z řádu, víkendový program na hradě Sovinec. Řemeslníci, kejklíři a komedianti vás budou bavit od 9 do 18 hodin.

V areálu lázní Karlova Studánka se koná tradiční lázeňský jarmark. Od 10 hodin se můžete těšit na nejrůznější stánky, projížďky na koních, soutěže pro děti a dílničky. 

A konečně Myslivecký spolek Brušperk vás zve na Myslivecké odpoledne. Ochutnáte mysliveckou kuchyni, vyzkoušíte si střelbu ze vzduchovky, zatočíte kolem štěstí a zasoutěžíte si v tombole. Začátek je ve 13 hodin v areálu Myslivecké chaty v Pastevníku.

Neděle

Zahradu Flemmichovy vily v Krnově provoní výrobky amatérských i profesionálních cukrářů a pekařů z Krnova a okolí. Ti předvedou své umění na akci s názvem Sladké pokušení. Ochutnávat můžete i vy, a to v neděli od 10 do 14 hodin.

V Ostravě můžete oslavit Den otců přímo v centru na Masarykově náměstí. Tátafest plný muziky a soutěží tam začíná ve 14 hodin. Naopak děti určitě zabavíte ve frýdecko-místeckém Faunaparku na Dětském odpoledni. To začíná také ve 14 hodin. A do třetice ve stejnou dobu se můžete vydat na putování za Štramberskými pikantériemi. Dozvíte se něco o historii města a pověstech a zavítáte také do pekárny štramberských uší. Sraz zájemců je u kašny na náměstí.

Ostravské Trojhalí v neděli patří autům, a to vynalézavě upraveným a vylepšeným. Tuning show s bohatým programem začíná v 9 hodin a potrvá do pěti odpoledne.

Představení Škody Fabie RS 2000 ve verzi cabrio na tuningovém srazu v rakouském Veldenu

V zámeckém parku v Paskově se  dnes koná Hobby horsing Cup. Jedná se o závody v parkourovém skákání, ovšem místo živého koně mají jezdci pouze jakousi hračku koně. Kromě sledování tohoto netradičního sportovního klání můžete využít i možnost komentovaných víkendových prohlídek Paskovského zámku. A to v době od 10 do 17 hodin.

Letnímu kašpaření se společně se svými dětmi můžete věnovat na zahradě u opavského Loutkového divadla. Program plný pohádek, her a soutěží poběží od 9 do 13 hodin.

V rodném domě Leoše Janáčka na Hukvaldech dnes vystoupí houslista Ivan Ženatý a studenti jeho mistrovských kurzů. Začátek koncertu je v 16 hodin.

Spustit audio