Obrazem: Co se dělo po bitvě parašutistů o kryptu kostela. A kam zmizela jejich těla?

Obrazem: Co se dělo po bitvě parašutistů o kryptu kostela. A kam zmizela jejich těla?
Karl Hermann Frank měl podle výpovědí svědků do těl padlých parašutistů mstivě kopat a plivat na ně. Na snímku leží těla Hrubého, Švarce a Gabčíka.
Pět vypreparovaných lebek čs. parašutistů v prosklené skříni v malé pitevně německého Ústavu soudního lékařství a kriminalistiky. Lebky se koncem války ztratily. Podle výsledků zkoumání antropologa Emanuela Vlčka (dle fotodokumentace) zleva: Jaroslav Švarc, Adolf Opálka, Josef Bublík, Josef Valčík a Jan Hrubý.
Rotmistr Josef Gabčík i zbývající tři hrdinové nakonec - po bezmála sedmihodinovém boji - ukončili život ranami ze svých pistolí (obraz akademické malířky Zdenky Landové).
Na koláži posmrtných fotografií parašutistů ve směru zleva doprava a dolů: Josef Bublík, Jan Kubiš, Adolf Opálka, Jaroslav Švarc, Jan Hrubý, Josef Gabčík a Josef Valčík.
Foto: Archiv Jaroslava Čvančary
Jan Gazdík Dan Poláček Jan Gazdík, Dan Poláček
17. 6. 2022 7:25
Pátrání po ostatcích sedmi parašutistů, kteří se podíleli na likvidaci zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, neustává ani po 81 letech od atentátu na tohoto vrcholného nacistického pohlavára.

Následující otázka patří k nejcitlivějším v připomínání si 81. výročí atentátu na Reinharda Heydricha, architekta holokaustu a jednoho z nejvlivnějších nacistů.

Co se stalo s ostatky Josefa Gabčíka, Jana Kubiše, Adolfa Opálky, Josefa Valčíka, Jana Hrubého, Josefa Bublíka a Jaroslava Švarce - sedmi parašutistů, kteří se podíleli na Heydrichově likvidaci?

Badatel Jaroslav Čvančara (věnuje se tomuto tématu od osmdesátých let minulého století) či spisovatel Miloš Doležal jsou si jisti, že jejich ostatky leží spolu s dalšími zabitými parašutisty vysazenými ze Západu a odbojáři, kteří jim pomáhali, na pražském hřbitově v Ďáblicích. Do hrobových jam či šachet navíc nebyla ukládána vždy celá těla, někdy jen jejich anatomická torza.

Po válce v rámci mimořádných lidových soudů se ve stejných šachtách navíc paradoxně ocitla těla popravených zločinců a kolaborantů, například kladenských gestapáků, včetně nejvyšších nacistických pohlavárů K. H. Franka či Kurta Daluegeho. Skončil zde ovšem i symbol české kolaborace Emanuel Moravec (4. května 1945 spáchal sebevraždu) či parašutisté - zrádci Karel Čurda a Viliam Gerik. "Hromadné šachty sloužily jako odkladiště těl a byli do nich pohřbeni hrdinové i zločinci," podotýká Jaroslav Čvančara.

K citlivým tématům v pátrání po ostatcích sedmi parašutistů patří ovšem i to, že jim nacisté odňali při pitvách hlavy, aby se staly součástí německého muzea kriminalistiky. Pátrání po nich tedy pokračuje i po osmdesáti letech, které uplynuly od atentátu na Reinharda Heydricha.

 

Právě se děje

Další zprávy