Na úvodní stránku Na úvodní stránku
Přispějte do knižní databáze
Přidat knihu Přidat autora

Z úspěšného ekonoma oddaným mnichem


Z úspěšného ekonoma oddaným mnichem
Recenze knihy: Moudrost mnicha
Autor: Björn Lindeblad
Originální název: Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk
Nakladatelství: Kniha Zlín
Počet stran: 232
Podivovali jste se někdy nad tím, jak se stane, že někdo zahodí slibnou kariéru, zbaví se veškerého majetku, přijme celibát a uchýlí se k meditaci do ústraní? Já rozhodně ano. Těchto jedinců je sice málo, o to zajímavější ale jejich životní cesty jsou. O jednu takovou cestu se rozhodl podělit i Švéd Björn Natthiko Lindeblad ve své knize Moudrost mnicha: Co mě naučil život v lesním klášteře.

Když se mi do rukou dostala tato novinka, lehoučké dílo o 200 stranách, jako by na mě okamžitě přenesla vlnu klidu, lehkosti, smíření a bezpečí. Už jen pohled na samotnou obálku, kde je vyobrazen meditující autor, ve mně tyto pocity evokoval (a stále doteď evokuje). Natož pak, když se člověk ponoří do textu, to je opravdové pohlazení po duši.

Ukázka knihy


Vzpomínám si, jak mi učitelé v Thajsku často připomínali: „Ne vždy dostaneš, co chceš, ale vždy dostneš, co potřebuješ.” Přesně tak. A co je trochu zvláštní - pokud se od svých přání oprostím, zdá se, že se vyplní mnohem snáze.


Jeho laskavá slova, pokora a čistá lidskost tyto mé prvotní pocity nejen potvrdily, ale také zesílily. Jedinečný příběh, který Bjorn po krátkých kapitolách chronologicky odhaluje, se proto četl velice lehce a rychle. Nutno také dodat, že se psaním Bjornovi značně pomáhali další dva redaktoři - spoluautoři.

Ale teď již k jádru knihy a hlavnímu poslání, které se Bjorn snaží skrze svá slova předat. Obávám se, že to nejsem schopná vystihnout v pár větách, ovšem jsem přesvědčená, že nejlépe a nejpřesněji vám obsah knihy včetně autorova smýšlení přiblíží několik vybraných úryvků, které prokládají tuto recenzi.

Ukázka knihy


Kdesi jsem zaslechl výraz, který jsem si nesmírně oblíbil a který často používám, když vedu meditace: „Učíme se v bezvětří, abychom si na naučené vzpomněli v bouři.”


Moudrost mnicha mě maximálně překvapila, a to jedině v kladném slova smyslu. Autorův osud a odhodlání je vskutku obdivuhodné, přesto na mě ve své knize působil velmi skromně a v mnoha ohledech inspirativně.

Takto krásně napsaných a lidsky podaných knih je málo. Navíc s aktuálním posláním, které upozorňuje na sílu mysli a dovednost pracovat s našimi myšlenkami, která je nedocenitelná, osvobozující a v dnešní zrychlené době také více než jen potřebná.

Ukázka knihy


Nemám nic, co bych mohla Moudrosti mnicha vytknout. Proto dávám plný počet bodů a srdečně doporučuju všem! Otevře vám oči a pravděbodobně i bránu do vaší mysli a duše.

Z těch sedmnácti let duševního tréninku na plný úvazek si ze všeho nejvíce cením toho, že už nevěřím každé myšlence. V tom vězí má supersíla. Krásné na tom je, že onu supersílu máme všichni. Vy také.

Hodnocení autora recenze
100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100%
V obchodech(279 - 357 Kč)



Komentáře

Další zajímavé recenze



Protiklady sa proste priťahujú
Recenze knihy Kolega z pekla

Dobrodružství tajemných skříněk
Recenze knihy Pasáže

Láska nepozná čísla
Recenze knihy Konfigurácia nás dvoch

Přihlášení

nebo
Přes Facebook
Přes Google
Ztracené heslo?