Nové návštěvnické centrum u Chýnovské jeskyně je kopií výtopny lokomotiv

  9:06
Dřevěný stánek se suvenýry před vstupem do Chýnovské jeskyně na Táborsku nahradilo moderní návštěvnické centrum. Lidem nabízí větší pohodlí a ochranu před deštěm a hlavně stálou expozici zaměřenou na geologii a mineralogii Chýnovského krasu.

Budova je zajímavá už na první pohled, protože jde o věrnou kopii bývalé výtopny lokomotiv průmyslové železnice z nedalekého kamenolomu v Pacově hoře. Historicky je úzce spjatá s těžbou vápence, a tudíž i s historií objevu jeskyně a její ochrany. Proto se jí také architekti inspirovali. Postavili ji u bývalého, částečně zasypaného selského lomu v těsné blízkosti vstupu do jeskyně. Vyšla na 18 milionů korun.

Turisté si dřív při výpravě do podzemních chodeb mohli koupit suvenýr v malé dřevěné boudě, ale to bylo vše. Nový objekt jim nyní nejen poskytne přístřeší při nepříznivém počasí, navíc se v něm dozvědí spoustu zajímavých informací o historii podzemních chodeb, těžbě v selských lomech či pálení vápna.

„Chýnovská jeskyně je součástí mého života a mám ji moc rád. Všechno nové se má podle mě světit, a proto bych rád zahrál jednu skladbu, která nové centrum posvětí,“ přivítal návštěvníky v úvodu houslista Jaroslav Svěcený.

Zvenčí vypadá budova poměrně malá, její hlavní prohlídkové místnosti se ale schovávají pod povrchem. Představují například geologii a mineralogii Chýnovského krasu včetně nepřístupných částí jeskyně hluboko pod hladinou.

„Je to mimořádný krasový a zároveň geologický fenomén, který nemá v České republice obdoby. Jde také o unikátní mineralogické naleziště s výskytem exotických odrůd a forem nerostů,“ vysvětluje vedoucí Chýnovské jeskyně Karel Drbal.

I ty si mohou lidé v expozici prohlédnout. „Naším cílem bylo přiblížit lidem svět krasu a jeskyní ve srozumitelné a hlavně atraktivní formě,“ doplňuje Drbal. Jednou z nich je například umělá jeskyně, v níž se promítá film pořízený v zatopených částech podzemí perspektivou potápěčů. Právě tu návštěvníci při slavnostním otevření obdivovali nejvíc.

Jeskyni ročně navštíví 30 tisíc lidí

„Celá stavba je moc povedená. Ale nejvíce se mi líbí podvodní snímky,“ potvrzuje také Ludmila Štrobichová. V umělé jeskyni jsou na bocích umístěné lavičky připomínající skálu. V místnosti je navíc přítmí, takže divák si skutečně připadá, jako by jeskyní sám proplouval.

Expozice rovněž připomíná, že podzemí poskytuje ideální podmínky pro hibernaci deseti druhů netopýrů. Na existenci vápenců je pak také vázaný výskyt zvláště chráněných rostlin a hub.

Za zmínku stojí i fakt, že jde o první komerčně zpřístupněnou jeskyni v tuzemsku. Objevili ji roku 1863 při práci v lomu. Od roku 1868 je přístupná veřejnosti. Dodnes je například zachované původní kamenné schodiště do podzemí.

Celková délka jeskynního systému, jenž není ještě zcela prozkoumaný, je více než 1 400 metrů. Turisté procházejí trasu dlouhou 260 metrů s převýšením 36 metrů. Ročně ji navštíví na 30 tisíc lidí.

„Předpokládám, že většina z nich využije možnost hlouběji se seznámit s podzemním světem, který jim běžná prohlídka jeskyně pouze nastíní,“ věří ředitel Správy jeskyní České republiky Lubomír Přibyl.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz