Ztroskotanec na břehu atlantském. Z básnických fantazií Ivana Wernische

17. červen 2022

Výběr z Wernischových starších, novějších i zcela nových básnických fantazií, esoterních spekulací a odvážných sentencí doplněných citací zakázaných románů. Uvádíme k 80. narozeninám autora. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Připravil a režii má: Dimitrij Dudík
Účinkují: Miroslav Táborský, Arnošt Goldflam
Premiéra: 17. 6. 2022

Básník, spisovatel, novinář a překladatel začal své básně uveřejňovat v časopisech Host do domu a Tvář už v době studií. Jelikož se angažoval v procesu spojeném s rokem 1968, stal se v období normalizace zakázaným autorem a jeho díla vycházela pouze samizdatem nebo v exilu.

Wernischova poezie je typická snovostí, kdy autor promítá do veršů zlomky skutečnosti a celkově zanechává ve čtenáři pocit snového záznamu. Často se také v jeho textech objevují neologismy.

Kromě vlastní tvorby překládá z němčiny, francouzštiny, italštiny, vlámštiny, ruštiny a latiny. Jeho knihy vyšly také v překladech v Německu, Itálii, Francii, Polsku, na Ukrajině a v USA.

Ivan Wernisch je držitelem řady cen, např. Ceny Jaroslava Seiferta či Ceny Franze Kafky, v roce 2012 mu byla za celoživotní dílo udělena Státní cena za literaturu.

autoři: Dimitrij Dudík , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.