Hlavní obsah
Článek

Rodina a přátelé se dnes od 9:15 loučí v motolském krematoriu v Praze s hercem a dabérem Stanislavem Fišerem. Legendární hlas náčelníka Apačů Vinnetoua nebo inspektora Clouseaua z Růžového pantera odešel do hereckého nebe v noci na 11. června.

Mezi prvními smutečními hosty byli herci Petr Kostka, Igor Bareš, Ernesto Čekan nebo Roman Štabrňák. Rozloučit se přišla také dabérka Angeliky Libuše Švormová, která dorazila v doprovodu manžela.

Stanislav Fišer zemřel jen půl roku po svých 90. narozeninách. Zprávu o jeho skonu potvrdila jeho partnerka Antonie.

"Standa už není, je v hereckém nebíčku, zemřel v noci po dlouhé nemoci," potvrdila Blesku.

Fišer prodělal v roce 2004 rakovinu hrtanu a od té doby mluvil s pomocí hlasovém přístroje. Zdravotní potíže ho v poslední době trápily, a skončil dokonce na vozíku.

Stanislav Fišer začínal u E. F. Buriana a od roku 1959 působil v Divadle ABC, kde sdílel společnou šatnu s Janem Werichem (†75). Této scéně, která byla posléze začleněna pod Městská divadla pražská, zůstal věrný přes půl století a vytvořil zde přes osm desítek rolí.

Ačkoliv byl herecky velmi aktivní, zahrál si například v seriálech Hříšní lidé města pražského (1969) a Pan Tau (1972) nebo ve filmech Pěnička a paraplíčko (1970), Smrt černého krále (1971) či Drahé tety a já (1974), proslul hlavně dabingem.

„Kde jsou mé televizní a divadelní role? Marná sláva, hlavní je Vinnetou. Herecky mě de facto zdeptal, ale to už je život. Neměnil bych," svěřil kdysi v rozhovoru Filipu Minaříkovi Fišer.

Reklama

Další články

Načítám