Scythe - náhledovka

Scythe – porovnání deskové a digitální verze

17. 6. 2022
Zdroj náhledu: igdb.com

O fantastické deskové hře Scythe a její digitální verzí Scythe: Digital Edition jsme vás nedávno podrobně informovali v našich recenzích. Jaká verze si však bude stát lépe v případě porovnání? To se dozvíte v následujícím článku, ve kterém uvedu možné klady a zápory jednotlivých verzí.

Svět a původ Scythe

Nejprve je potřeba se vrátit zpět v čase do roku 2016, kdy vyšla desková verze hry Scythe. Stalo se tak díky velmi úspěšné kampani na Kickstarteru, v níž se podařilo získat neuvěřitelných 41,5 milionu korun. Autorem Scythe je designér Jamey Stegmaier a ilustrátorem je Jakub Różalski, hru vydalo nakladatelství Stonemaier Games. V České republice je pak možnost ji získat v české lokalizaci od společnosti Albi.

Je třeba zmínit, že Albi zachovává originální podobu a také se drží hesla „Buduj, sklízej, ovládej“, které je vyobrazeno na titulní straně krabice s hrou. Albi taktéž ponechalo původní název hry, který je přece jen údernější než doslovný překlad, kterým je „kosa“.

Vzhledem k celosvětové popularitě, kterou Scythe za poměrně krátkou dobu získala, se vývojáři ze studia The Knights of Unity rozhodli spojit síly s nakladatelstvím Stonemaier Games, Jameyem Stegmaierem a ilustrátorem  Jakubem Różalskim ve snaze přenést tuto skvělou deskovou hru do digitální podoby. Scythe: Digital Edition je tak věrnou kopií své stolní předlohy, nicméně je zde přece jen pár prvků, které jsou rozdílné. Svět Scythe je natolik poutavý a rozsáhlý, že kromě toho inspiroval také tvůrce titulu Iron Harvest, což je RTS ve stylu Company of Heroes.

Příběh hry se odehrává v alternativní historii po událostech Velké války v roce 1920 v Evropě. Sníh je ještě stále kalen popelem z této války, ale už se schyluje k dalšímu konfliktu. Všechny národy, včetně tajné organizace zvané Fenris, se chtějí zmocnit tajemné Továrny – městského státu, který vybudoval Nikola Tesla. V jeho srdci, hlavní továrně, jsou totiž technologie, s kterými by se z bojových mechů mohla stát ještě silnější a ničivější monstra. I když se Tesla pokusil kvůli průniku nepřátelských jednotek Fenris do města Továrnu zničit, tento pokus selhal.

Útočí jednotky byly zahnány zpět, avšak na úkor obrany Továrny. Kvůli ní byl spuštěn Ikarův protokol, masivní mech, který nabil mohutný elektrický výboj a roztavil jím veškerý kov v okruhu dvaceti kilometrů od Továrny. Tento mech byl navržený tak, aby se nedal vypnout nikdy a nikým, ani samotným Teslou. Těsně před zkázou Továrny se však objevily zběhlé jednotky národů Polanské republiky a Saského císařství, které zahnaly útočící jednotky. Přitom také zničily samotný Ikarův protokol, a to i díky zběhlým jednotkám rusvietských vojsk. Tesla měl námitky, ale nemohl nic dělat – Továrna byla zachráněna, avšak bez jakékoli obranné síly. Jedinou nadějí tak zůstává křehké spojenectví polského odboje pod vedením Anny Kossové, saských rebelů pod vedením legendárního a všemi národy obávaného stratéga Guntera von Duisburga a ruských dezertérů pod vedením bývalé velitelky rusvietské kontrarozvědky Olgy Romanovové. Svým zpracováním a zasazením tak bohatý svět Scythe spadá do žánru dieselpunk..

U stolu, nebo na PC?

Inu, to je poměrně ošemetná otázka, protože každá verze má svoje pro a proti. Jednou z nevýhod deskových her je, že nemůžete uložit a hrát jindy bez toho, aniž byste vyfotili danou situaci nebo nechali hru rozloženou v pokoji. Digitální verzi oproti tomu můžete kdykoli uložit a jít se věnovat něčemu potřebnému (i když to bude složité, protože stejně budete myslet stále na průběh hry a váš další tah).

Dalším rozdílem je, že při deskové hře musí být všichni hráči přítomni u stejné hrací desky. Potřebujete tedy dostatečný prostor, zvláště jestli budete hrát v počtu pěti nebo až sedmi hráčů. U digitální verze si prostě sedíte ve svém herním křesílku a můžete hrát s lidmi z celého světa. Princip deskových her je však právě o tom, že lidé spolu tráví čas, hrají hru, baví se. U digitální verze, i když ji hrajete online, můžete mít pocit, že jste stále osamocení ve svém pokoji.

Otázkou pak zůstává také uskladnění deskových her. Pokud se jedná o nadupanou hru, jakou bez pochyby Scythe je, a následná rozšíření, zabere vám ve skříni nebo poličce poměrně dost místa. Navíc, i když je hra velmi kvalitně zpracována, je zde riziko možného zničení či z dlouhodobějšího hlediska opotřebení různých předmětů. O deskovou hru je tedy nutné se i více starat – sahání na karty mastnýma rukama od jídla, které při hraní můžete konzumovat, kartám také nesvědčí a hra si takové zacházení hlavně nezaslouží.

Digitální verze však oproti deskové nabízí soundtrack a různé grafické prvky. Počítač místo vás také průběžně počítá bodové hodnocení, čímž odpadá finální sčítání bodů, které může v případě deskové hry zabrat i několik desítek minut. U digitální verze rovněž můžete nastavit celkový čas na hru pro každého hráče. Jedná se pak o systém, například jako ve hře šachy, kdy každý hráč má přidělený časový úsek, po jehož vypršení prohrává. V případě Scythe je sice hráč odpojen ze hry a je brán jako poražený, na jeho místo však nastupuje nejsilnější AI. Ta dokáže během pár okamžiků dohnat ztráty, ba co víc, s největší pravděpodobností i vyhraje.

Nedá se tedy říct, že je nějaká verze lepší nebo horší. Nejlépe jsou na tom ale hráči, kteří přešli z deskové hry na digitální. Ti totiž mají již principy hry v malíčku a vědí, co a jak použít, zatímco hráči, kteří začínají na digitální verzi, mohou být ze začátku trochu zmateni. Jak jsem už zmínil, digitální verze počítá body a vše hlídá za vás – nemusíte si proto hlídat, zda už máte osmnáct bodů popularity, abyste si dali hvězdu, nebo propočítávat body síly pro zjištění, zda porazíte soupeře v souboji.

Nevýhodou digitální verze také je, že oproti deskové verzi od Albi postrádá českou lokalizaci.

Scythe je však jednoznačně skvělou hrou, a to jak v deskové, tak v digitální verzi. Je to ekonomicko-válečná strategie s bohatým příběhem, různými možnostmi, jak vyhrát, a vyrovnanými frakcemi. Díky pestrým možnostem, variacím hráčských desek a charakteristikám jednotlivých frakcí také oplývá vysokou znovuhratelností.

Scythe si můžete přijít zahrát do herny Albi, stačí se přidat do facebookové skupiny Hry nás baví, kde najdete veškeré další informace.

Petr Polák

Hry hraje již přes 25 let, začínal na jednom z prvních NES v České republice. Postupem času se přesunul na PC, kde hraní her naprosto podlehl. Má rád hry všeho druhu, které představují i určitou výzvu. Achievement hunter.

Sledujte nás:

© 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.