Chce vaše dítě za vysvědčení zvířecího kamaráda?

 

Je mnoho dětí, které mají za dobré vysvědčení jedno veliké přání – živé zvířátko. Slibují, jak se o něj budou starat, jak budou krmit, uklízet, česat, případně venčit, prostě se zcela odpovědně starat a přitom se zamozřejmě dobře učit. Pojďme se nad tím zamyslet.

Jaká je obvykle realita? Obvykle dříve nebo později veškerá péče o zvíře stejně bude na rodičích, nejpozději po prázdninách začne pravidelný shon a na zvíře už školák nebude mít tolik času. Přeci jsou úkoly, kroužky, kamarádi atd…

Jak tedy na to? Vyhovět či nevyhovět žadonění dítka o pořízení chlupatého či opeřeného kanaráda? Vše má své pro i proti a záleží na mnoha okolnostech.

Do určitého věku samozřejmě není možné od dítěte očekávat soustavnou práci a péči, i u starších je třeba mít vše pod dozorem (odpovědnost za živého tvora je vždy na dospělém). Na druhou stranu péče o živého tvora naučí dítě soustavnosti, odpovědnosti, empatii a citu.

Jsou děti, které mají cit pro zvířata přímo vrozený a například se psem jsou dokonalí parťáci a podávají  i výborné výkony ve výcviku, nebo se s péčí věnují chovu morčat, papoušků či rybiček.

Počítejme také s věkem, kterého se zvíře dožívá. Pes je například závazek i na patnáct let. Vydrží dítěti (dnes třeba dvanáctiletému) zájem o něj celá léta? Bude nová škola, noví kamarádi, první lásky, možná internát či kolej. Počítají rodiče s tím, že pes bude nakonec jejich? Pokud ano a všichni s pořízením zvířete souhlasí, pak může být nový přírůstek do rodiny dobrým rozhodnutím.

Není-li z nějakého důvodu jednotný názor celé rodiny a podmínky pro přírůstek do rodiny nejsou optimální, pak je třeba rozhodnutí zvážit a dítěti vysvětlit, proč zvířátko za vysvědčení není dobrý nápad. Útulky by mohly vyprávět o nárůstu zvířat po prázdninách…

Přejeme co nejlepší zakončení školního roku a krásné prázdniny!

A pokud nemůžete dát za vysvědčení dítku vytoužené zvířátko, můžete ho aspoň za odměnu vzít do ZOO se na zvířátka podívat a třeba se o nich i něco dozvědět.

https://www.facebook.com/zoopraha/posts/pfbid0afK76VuEEAvjXWjXrK5Gg6Uc1H1VebKDhRX5pUTVMrdScPaS16UPEdeQoDg6j9Gfl

Text: Pavla Dorničová – Nadace na ochranu zvířat, Foto: Dimitris Vetsikas, Pixabay.com

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.