Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mariupol čelí další hrozbě, městem se šíří infekce: Neléčená cholera může být smrtelná

Autor: ČTK, ula - 
18. června 2022
05:00

Obavy Světové zdravotnické organizace (WHO), která varovala před epidemiemi a šíření nemocí kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině, se naplnily. V Mariupolu se začala šířit cholera a úplavice, řekl v rozhovoru s ruskou redakcí BBC starosta města Vadym Bojčenko. Ve městě, které po dlouhých bojích ovládly v květnu ruské síly, jsou podle něj už desítky případů tohoto infekčního onemocnění. Ve městě nefungují dodávky vody a nelze do něj dopravit léky. Neléčená cholera může být navíc smrtelná. Choleru nebo úplavici si však můžete "dovézt" i z exotické dovolené.

Podle starosty panují ve městě otřesné podmínky - nefunguje kanalizace, obyvatelé nemají dostatečný přístup k pitné vodě a k lékům a na ulicích leží těla některých lidí, kteří přišli o život za války.

„Ve městě se už šíří cholera, úplavice a další nemoci, ale tají se to. Město je uzavřeno v karanténě. Nikoho nepouštějí ani do města, ani ven,“ řekl starosta.

„Tahle infekce se šíří velmi rychle. A nejsou podmínky, aby se tomu zabránilo. Nejsou doktoři, chybí infekční kliniky. Naše infekční nemocnice byla zničena i se vším vybavením, doktory povraždili,“ uvedl starosta.

Doklady o tom, že by byl někdo ve městě s cholerou diagnostikován, ale nejsou, neboť nemocnice je mimo provoz. Podle starosty ale „vše nasvědčuje“ tomu, že nemoc se už ve městě šíří. Server Ukrajinska pravda dříve napsal, že starosta z města odjel. Důvodem mělo být to, že ve městě nebyl signál a Bojčenko potřebuje být ve spojení s úřady a s vojáky.

Dodávky vody nefungují

Před šířením cholery v Mariupolu už v květnu podle Reuters varovala Světová zdravotnická organizace (WHO). Na nebezpečí epidemie tohoto infekčního onemocnění upozornil také generální štáb ukrajinské armády.

Na ulicích města jsou neodklizená mrtvá těla, další zemřelí byli pohřbeni do provizorních hrobů. Město se potýká s horkem a lijáky, které tyto provizorní hroby ničí.

„Obyvatelé Mariupolu pohřbívali oběti ve dvorech, v parcích, na náměstíčkách a ve svazích. K tomu přidejte nefungující dodávky vody a hlavně nefungující kanalizaci. Ze všeho se vytváří směsice, která stéká do řek a studní, odkud lidé berou vodu,“ popsal Bojčenko.

Voda ve studních podle Bojčenka není pitná, ale přivážené vody není dost pro všechny. Lidé na ni mohou stát frontu i několik dní. Ukrajinské úřady také nemají možnost do města dopravit léky, protože Mariupol je uzavřený.

Válečné podmínky choleře „přejí“

Cholera se nejčastěji vyskytuje v Jižní Asii, zejména v Indii, a v Africe. V roce 2016 byla v Somálsku, Tanzanii a Jemenu hlášeno v průměru 15 000 případů tohoto onemocnění. V zemích Evropské unie se cholera vyskytuje zřídka, v 96 % se jedná o importy. V České republice byl v roce 2017 zaznamenán jeden importovaný případ ze Zanzibaru. V bývalém Československu došlo k poslední epidemii cholery v roce 1970 na území východního Slovenska. Po importu onemocnění z Ukrajiny zde onemocnělo celkem 18 osob.

„Úplavice a cholera jsou střevní infekce, které se šíří typicky v případě špatných hygienických podmínek – jedná se zejména o problémy s kanalizací, odstavené čistírny odpadních vod, nefungující zásobování pitnou vodou. Válečné podmínky a zničená infrastruktura také neumožňují dodržování základních hygienických pravidel, třeba banální mytí rukou teplou vodou s mýdlem,“ vysvětlil Blesk Zprávám primář infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice Pavel Dlouhý.

Neléčená cholera může být smrtelná

Úplavice i cholera se projevují úpornými průjmy, křečovitými bolestmi břicha. V případě úplavice trápí pacienty také horečky a krev ve stolici. Pro choleru jsou typické velmi časté vodnaté stolice, které vedou během několika hodin k životu ohrožující dehydrataci. Obě infekce se léčí zejména rehydratací, tedy doplňováním tekutin a minerálů, případně antibiotiky.

„Vzhledem k válkou rozvrácenému zdravotnictví a nedostatku zdravotnického materiálu může být zajištění této léčby obtížné,“  upozorňuje Dlouhý.

Přibližně u 20 % symptomatických případů je průběh onemocnění závažný s náhlým začátkem, četnými vodnatými průjmy, dehydratací a hypotenzí.

V případě, že onemocnění není zaléčeno, může vést k úmrtí (až do 50 % případů). V případě včasné léčby je smrtnost menší než jedno procento.

Kromě kontaminované vody mohou být zdrojem nákazy také potraviny, zvláště pokud nejsou tepelně upravené a dobře skladované.

Pozor na choleru na dovolené

Na choleru by si měli dávat pozor i dovolenkáři, kteří vyráží do exotických zemí a zemí, kde se cholera vyskytuje. V případě vody se nejedná pouze o její pití, ale nebezpečné jsou např. i saláty, ovoce nebo jiné tepelně nezpracované potraviny, které byly znečištěnou vodou před jídlem omyty.

Nebezpečné jsou například i kostky ledu připravené ze závadné vody. V exotických zemích se nedoporučuje používat vodu z veřejného vodovodu ani k čištění zubů. Je dobré se řídit základním pravidlem Světové zdravotnické organizace pro přípravy potravy v exotických zemích: „Převařit, upéct, oloupat, nebo nechat být“.

18:53
Dnes

Ukrajinský prezident Zelenskyj přivítal další vojenskou a ekonomickou pomoc pro Ukrajinu od USA, kterou podpisem příslušného zákona stvrdil Biden.

18:15
Dnes

Soud v Kirovu na severu evropského Ruska poslal na 22 let za mříže bývalého žoldnéře z Wagnerovy skupiny za to, že znásilnil a mimořádně krutě zavraždil pětaosmdesátiletou ženu, uvedl dnes na svém ruskojazyčném webu server BBC News. Trest si osmadvacetiletý Ivan Rossomachin odpyká v nápravném zařízení s nejpřísnějším režimem. Tato kauza se stala jedním z prvních známých případů „recidivy“, kdy se zločinu znovu dopustil někdejší trestanec omilostněný prezidentem Vladimirem Putinem po zverbování do války proti Ukrajině, dodal server.

Na konci března se v místní televizi objevila reportáž o tom, že bývalý žoldnéř, který se vrátil z války, nahání hrůzu celé vesnici Novyj Burej. „Vaňka jde, v jedné ruce má pivo, v druhé vidle, sekyru, nůž. Jde a řve: ‚Všechny zabiju, podříznu celou rodinu!‘ Po nocích nespíme,“ sdělila televizi jedna z vesničanek. Šéf místního podniku se obrátil na policii, protože lidé se báli jít do práce. Policejní náčelník slíbil, že policejní hlídka bude nepřetržitě střežit ves, ale několik dní po zveřejnění reportáže Rossomachina zadrželi pro podezření z vraždy důchodkyně.

Osmadvacetiletý Rossomachin podle vyšetřovatelů loni v březnu, kdy se vrátil z války do rodné vsi, v opilosti vešel do domu důchodkyně, která vzhledem k vysokému věku byla naprosto bezmocná a nebyla schopna klást odpor.

17:55
Dnes
!

Americký prezident Joe Biden dnes po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon uvolňující dodatečných 61 miliard dolarů (přes 1,4 bilionu Kč) na vojenskou a ekonomickou podporu Ukrajiny a zemí v regionu. Souběžně uzákonil další výdaje ve výši přes 30 miliard dolarů na podporu Izraele, asijských partnerů či na humanitární pomoc ve světě a potvrdil přijetí opatření, které by teoreticky mohlo příští rok vést k zákazu sociální sítě TikTok ve Spojených státech.

V projevu po podpisu zákona Biden prohlásil, že tento krok posiluje bezpečnost USA, ale i celého světa. „Teď musíme jednat rychle,“ řekl v souvislosti s americkými dodávkami vojenské pomoci Ukrajině, které byly kvůli nedostatku financí od konce loňského roku zablokované. Podle agentury AFP uvedl, že Američané začnou posílat vojenské vybavení na Ukrajinu v nejbližších hodinách.

Zobrazit celý online

Video  Smrtící déšť: Video ukázalo ostřelování mariupolských oceláren Azovstal  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa