bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

„Grubi, ty nacisto!“ Německý brankář Seattlu tvrdí, že zažil nemístné osočování

18. června 2022, 16:07

Patrik Czepiec

Je to jedna z nejčernějších kapitol lidských dějin. Zvěrstva spojená s druhou světovou válkou a nacistickým Německem zůstávají dodnes postrachem všech. Vtipy o nich mají být řazené v kategorii černého humoru po pátém pivu. Brankář Philipp Grubauer, který momentálně působí v klubu Seattle Kraken, ovšem tvrdí, že se sám stal terčem nepříjemných narážek během své juniorské kariéry v zámoří.

Grubauer to v pátek řekl klubovým stránkám v rozhovoru, který souvisel s kampaní Hokej pro každého. Tu pod hlavičkou NHL propagují všechny kluby. Letos se přidal i ligový nováček.

Německý brankář, který se do Seattlu dostal skrze loňský trh s volnými hráči a podepsal dlouhou, šestiletou smlouvu, tvrdí, že během svého angažmá v juniorské OHL slýchával nadávky související s jeho původem poměrně často. Protivníci se ho tímto způsobem snažili rozhodit při chytání.

Bývalý maskovaný muž Colorada nebo Washingtonu to ze strachu veřejně nikdy neřešil, nepostavil se za něj ani nikdo z dalších spoluhráčů. Grubauer mezi lety 2009 a 2011 působil v týmech Belleville Bulls, Windsor Spitfires a Kingston Frontenacs v Ontario Hockey League. „Nebylo výjimkou, když mi nadávalo 20 hráčů z mužstva soupeře,“ vzpomíná nedávný reprezentant, který nezabránil prohře Německa ve čtvrtfinále mistrovství světa.

Zkušený gólman zároveň uvedl, že hokejová kultura se postupem času mění k lepšímu a hráči se již nebojí zveřejnit své příběhy, ať už čelí jakémukoliv druhu násilí či urážkám. V posledních letech vyplynulo na povrch hned několik kauz, které souvisely s rasismem nebo sexualitou hokejistů.

S označením nacisty před pěti lety bojoval také Grubauerův krajan Thomas Greiss, v jeho případě však byla kritika poměrně oprávněná. Současný náhradník Detroitu „lajkoval“ kontroverzní příspěvky na sociální síti Twitter. Jeden z nich srovnával někdejší kandidátku na post americké prezidentky Hillary Clintonovou s vůdcem nacistického Německa Adolfem Hitlerem.

„Je velmi důležité objasnit, že Thomas Greiss rozhodně není pravicový extremista ani pravicový populista,“ ozval se tehdy místopředseda německé hokejové federace Marc Hindelang.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.