Hlavní obsah

Zastrašovali mě, proto jsem rezignoval, řekl Zděnek

Liberec

Korupční kauza v pražském dopravním podniku má přesah do Liberce. V souvislosti s ní rezignoval před dvěma týdny na post v jeho dozorčí radě ekonom a manažer Michal Zděnek, který je i předsedou představenstva Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN)

Článek

Na rozdíl od náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN), který na pozici v dozorčí radě rezignoval až z cely předběžného zadržení, byly Zděnkovy motivace v zásadě opačné. Postu se totiž podle svých slov vzdal právě proto, aby nebyl s praktikami skupiny kolem náměstka Hlubučka spojovaný.

„Mohu potvrdit, že jsem byl v souvislosti s výkonem funkce člena dozorčí rady opakovaně zastrašován a čelil jsem pokusům o ovlivňování a změnu názorů nebo morálních postojů. V tuto chvíli nemohu nic dalšího dodat vzhledem k probíhajícímu vyšetřování. V dané věci jsem byl jako svědek již vyslechnut,“ uvedl Zděnek.

Kauza kolem Hlubučka: Upláceli člena dozorčí rady, odnesl peníze policii

Krimi

Předsedou představenstva v libereckém dopravním podniku je od roku 2018, stal se jím několik měsíců předtím, než byl nominován do dozorčí rady DPP. A v Liberci jsou s jeho prací velmi spokojeni, nedávno svůj post obhájil a bude ho zastávat další čtyři roky. „Liberecký dopravní podnik funguje pod vedením ing. Zděnka bez problémů a není důvod ke změnám. Naopak krokem, který udělal (rezignace na post v dozorčí radě DPP), se postavil šlendriánu, který se děl v dopravním podniku v Praze,“ řekl Právu liberecký radní Petr Židek (ODS), do jehož gesce DPMLJ spadá.

PŘEHLEDNĚ: Kdo je kdo na seznamu obviněných v kauze Hlubuček

Krimi

Liberecký dopravní podnik Michala Zděnka v roce 2018 angažoval nedlouho po rozsáhlé policejní razii v dopravním podniku a poté, co policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili devět lidí, mezi nimi i předchozího ředitele podniku Luboše Wejnara a předsedu představenstva Pavla Šulce. Případ se dosud nedostal k soudu, policie by ho měla uzavřít do konce roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám