Na Hungaroringu domácí Kiss i po bouračce na bedně.

FIA ETRC Hungaroring 2022: Kiss i po bouračce opět na bedně

 

V Maďarsku se konal druhý závodní víkend FIA ETRC na Hungaroringu, kde tento závod měl velkého favorita v domácím Norbertu Kissovi.

Slunečný Hungaroring hostil už druhý letošní závodní víkend FIA Truck Racing Cupu, vše nasvědčovalo tomu, že i na domácí trati bude tempo udávat Norbert Kiss s MANem, ale jeho snažení nebylo vždy úplně úspěšné, především hromadná nehoda při druhém sobotním závodu znamenala pro mechaniky mnoho práce.

První závod se povedl nejlépe Norbertu Kissovi, když za svým MANem nechal Saschu Lenze s dalším německým vozem a náskok 10 sec. mu stačil pro klidnou jízdu na závěr. Jochen Hahn tentokrát s Ivecem dokázal udržet Adama Lacka za sebou a získal tak bronzový pohár. Buggyra s Lackem po první jízdě sice bednu nezískala, ale přesto získala hezký příděl bodů pro zatím pátého Lacka.

Do první desítky se také vešly další dva MANy v rukou sedmého Brita Breretona i jeho krajana Jamie Andersona. Pro tento závod chyběl René Reinert, který svou 77 tentokrát přenechal nováčkovi Martinu Gibsonovi.

 

 

 

Start druhé jízdy nedopadl vůbec dobře. Na rychlém Hungaroringu viděli diváci velkou melu, kdy mimo trať vyjelo několik vozů v zatáčce hned na úvod a při vracení zpátky na trať došlo k několika kontaktům, po kterých došlo i na červenou vlajku. Do závodu pak znovu odstartovalo jen 10 vozů, když ani Albacete ani Kiss už startovat nemohly, poškození jejich vozů znamenalo pro sobotu konec.

Asi největší újmu obdržel domácí Kiss, který byl vytlačen na svodidla a skončil s poničeným vozem, dokonce i kabina z vrchu utrpěla znatelné ztráty. Adam Lacko si však z této jízdy odvezl s Buggyrou plnou nálož bodů, když dokázal v této jízdě zvítězit a druhý André Kursim na Ivecu měl ztrátu víc než deset sekund.  Třetí místo obsadil Sasha Lenz a na body v této jízdě překvapivě dosáhli i Steffen Fass a Clemens Hecker na Scaniích.

 

Kiss v sobotu dopadl hodně špatně, na domácí trati závod nedokončil. O to větší překvapení připravil na neděli, když se jeho mechanici notně v noci zapotili a truck stál v nedělní kvalifikaci opět na startu i s opravenou střechou jeho MANu a dokonce opět vítězil. Domácí trať mu velmi svědčí.

Norbert Kiss tedy v neděli první jízdu opět vítězí, před naším Adamem Lackem, který se tak během víkendu už podruhé podíval na bednu.

Za ním dojel i Hahn a Lenz. Páté místo trochu překvapivě patřilo Britu Jamie Andersonovi s dalším MANem. Teo Calvet s druhou Buggyrou dokončil závod na osmé příčce a až desátý dojel nakonec Albacete, který po sobotě, kdy nedojel nemohl být ani v neděli s desátým místem spokojený. Francouz Janiec vypadal, že by z Maďarska chtěl odvézt nějaké body, ale v nedělním prvním klání pro něj zbylo až jedenácté místo.

 

 

 

 

Poslední závod víkend při otáčeném pořadí sliboval zajímavý začátek, neboť na čele stanul Teo Calvet s Buggyrou, který sice dlouho držel další jezdce za sebou, ale pak při souboji vyjel z trati, uštědřili mu soupeři několik drsných zásahů, po závodě byl hodně smutný a přišel také o hodně bodů. Maďar Kiss na domácí trati sice startoval až z osmého místa, ale jeho truck šlapal jak hodinky a před své soupeře se dostával zatáčku po zatáčce, tento okruh má pěkně naježděný a vítězství si tedy zasloužil.

Ve druhé skupince odolal Jochen Hahn tlaku soupeřů a třetí místo si opět podmanil Adam Lacko s Buggyrou a odčinil tak trochu zklamání Teo Calveta, který odstoupil z prvního místa. Před Lenze se dostal v předposledním kole. Na Saschu Lenze zbyly brambory a za ním dojela Steffi Halm z týmu Gerda Körbera. Na bodech dojel tentokrát i Albacete, Kursim nebo Andrerson.

 

 

 

Zajímavé souboje byly k vidění nejen na čele závodního pole, a tak začátkem července se mohou diváci na Slovakiaringu těšit na zajímavou podívanou, uvidíme, jak si na rychlé slovenské trati u Orechovej Potoni povedou jezdci FIA Truck Racing Championship.

 

ilustrační foto – archiv

 

Vláďa Rožánek,

FIA Goodyear Truck Racing Championship 2022