Kauza Hlubučka: VIP děsí záznamy z kokainových večírků

Policie Petra Hlubučka a spol. dlouhé měsíce monitorovala. Kromě domlouvání byznysu nahrála i bujaré večírky v soukromí.

Nikoli korupce, ani manipulace se zakázkami. Policejní razie, při níž skončil s obviněním náměstek pražského primátora Petr Hlubuček, jeho byznysový komplic Michal Redl a další lobbisté, vyvolala paniku mezi některými politiky a podnikateli z úplně jiného důvodu.


Ilustrace: Shutterstock.com

Jsou jím bujaré party, které aktéři příběhu pořádali. A na kterých se objevoval kokain. Sám Michal Redl je ostatně z distribuce omamných látek v jednom případě také obviněný.

Policisté tvrdí, že jim primárně nešlo o šmírování soukromí. “Nebyl to záměr, oni ale řešili svoje byznysové věci, které se vyšetřovaly, i v rámci večírků. Tak tam prostě jsou i záznamy z nich. A je z nich zřejmé, kdo bere drogy a co dalšího se tam odehrává,” odůvodnil v rozhovoru s redakcí existenci záznamů zdroj obeznámený s vyšetřováním.

O policejním zájmu o Petra Hlubučka a spol. se v politickém zákulisí vědělo minimálně od února, jak už jsme tehdy psali. Vzápětí unikly z vyšetřování i detaily o večírcích a od té doby řada zejména pražských lobbistů a politiků pátrá, kdo na záznamech je zachycený, odkud a ze kdy jsou.

“Ty první informace se objevily zkraje letošního roku. Vyvolalo to vlastně větší paniku než to, že policie vyšetřuje nějaké úplatky. Jeden z účastníků večírků z politiky dokonce nastoupil odvykací léčbu,” dodal již citovaný zdroj, jehož informace o postupu policie se už v minulosti ukázaly v kauze Hlubuček přesné.

Existenci záznamů pak nyní definitivně potvrdilo policejní usnesení o obvinění Redla, Hlubučka a spol. Dokument i na české poměry nezvykle rychle a v podstatě plošně unikl po spuštění policejní akce do médií.

A kriminalisté si dali záležet, aby se v něm opakovaně objevily pikantní informace o večírcích. Výslovně na několika místech v uniklém dokumentu zmiňují, že mají záznamy z bytu v Revoluční ulici, který patřil Michalovi Redlovi. A že se to týká i party, které se tam pořádaly.


ČTĚTE TAKÉ: Gazdík svěřil obviněnému z kauzy Hlubuček IT zakázky na ministerstvu


“Filozofie organizované zločinecké skupiny je velmi dobře shrnutá ve výroku Pavla Dovhomilji v rozhovoru s Markem Doležalem, členem dozorčí rady DPP, a. s., ze dne 9. 10. 2020: „My nekecáme do toho, co se bude dělat, ale hlídáme si, kdo to bude dělat.“ a méně sofistikovaněji pak v uvolněné atmosféře na společném večírku Michala Redla s Mgr. Jiřím Fremrem, volebním manažerem TOP 09, v Redlem užívaném bytě na adrese Revoluční …, dne 19. 11. 2020 při přezpívávání písně „Colorado“ od hudební skupiny Kabát: „Já ti říkám, Jirko, žádný strachy, když přijdem do Prahy, můžem krást,” napsali policisté do usnesení.

Policie ani státní zastupitelství oficiálně detaily z vyšetřování nekomentují. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek pouze v neděli oznámil, že úniky informací začaly úřady vyšetřovat.

“Byl jsem informován, že Vrchní státní zastupitelství v Praze zahájilo šetření porušování povinnosti při nakládání s písemnostmi, které byly předány médiím nejen v tzv. kauze Hlubuček. Vládu budu podrobněji informovat ve středu,” oznámil ministr.

V kontextu uniklého policejního usnesení je podstatný ještě jeden moment. V pasáži, v němž kriminalisté zdůvodňují, proč stíhají Michala Redla za distribuci drog, explicitně a do nejmenších detailů popisují jeho intimní chvíle s ženou, kterou policie označuje za společnici. A které podle kriminalistů nabídl kokain.

A výslovně uvádějí, že k celé situaci mají k dispozici obrazový a hlasový záznam: “Skutek uvedený ve 4. části výroku tohoto usnesení je prokazován především audiovizuálním záznamem ze dne 8. 4. 2021, který zachycuje intimní záběry Michala Redla a společnice oslovované Kristýna, a to včetně jejich sexuálního styku.”

Policisté pak detailně popisují, co přesně Redl se společnicí dělal, včetně vulgarismů, které u toho používali. A jde přesně o ty pasáže, které pak v médiích posloužily jako ilustrace morálního rozměru celé kauzy.

Nakolik je nutné popisovat do úředních dokumentů intimní život podezřelých, to nikdo z vyšetřujících úřadů neozřejmil. “Další informace vzhledem k fázi trestního řízení není možno k věci sdělit,” uvedl státní zástupce Adam Borgula.

Není tedy jasné, zda určité pasáže v textu obvinění, nejsou ve skutečnosti vzkazem pro aktéry celého příběhu: nahrávky existují, víme o vás všechno.

Na Hlubučkově kauze ale zůstává ještě jedna záhada: jak je možné, když se o vyšetřování pražského náměstka vědělo, že aktéři příběhu ve svém jednání dál pokračovali. Některé z vyšetřovaných zakázek totiž dobíhaly ještě poté, co se Hlubučkův případ prvně objevil v médiích.

Jakkoli to vypadá nepravěpodobně, v minulosti už se takové případy staly. Identická situace nastala například v korupční kauze bývalého hejtmana Davida Ratha.

Na policejních odposleších instalovaných v domě Rathových kompliců Petra Kotta a Kateřiny Pancové byly zachyceny jejich rozhovory, z nichž vyplývalo, že je kdosi varoval a upozornil na zájem policie. Přesto se dál bavili o úplatcích, zmanipulovaných zakázkách a nahlas počítali, kolik peněz právě dnes díky korupci získali.

Detaily z dosud nejvážnější kauzy Fialovy vlády přinášíme v tištěném Letním speciálu Neovlivní.cz, který je k mání v sekci PŘEDPLATNÉ.

Zdroj náhledové foto: Shutterstock.com

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email