Sluneční brýle: Proč je tak důležité je nosit?

Napsal

Sluneční brýle se staly neodmyslitelnou součástí většiny osob předně v letních měsících. Jsou ale opravdu pro náš život tak potřebné nebo si z něj děláme jen módní doplněk? Proč bychom je opravdu měli nosit, znáte důvody?

Ochrana před zdravotními problémy

Oči každého člověka jsou citlivé. Dlouhodobé vystavování slunečnímu záření může způsobit závažné zdravotní problémy. Některé problémy představují pouze iritaci nebo štiplavost očí, ale jiné problémy mohou být smrtelně nebezpečné.

  • Mezi tyto smrtelně nebezpečné problémy patří rakovina kůže kolem očí. Čím větší obroučky zvolíte, tím v tomto případě pro kůži kolem očí lepší.
  • Makulární degenerace je další vážný stav, kdy makula neboli část sítnice, má za vinu zhoršení vidění a v mnoha případech vede až k samé slepotě.
  • Pterygium, aneb surfařovo oko je výrůstek na oční bulvě. Tento výrůstek není nebezpečný, ale je velice nepříjemný a bolestivý. Někdy ho vyléčí oční kapky, jindy pomůže až operace.

Ve všech případech může pomoci prevence v podobě nošení slunečních brýlí s kvalitní UV ochranou.

Ochrana před přírodními prvky

Nošení slunečních brýlí zajistí, že se vám do očí nedostane například prach, písek, sníh či vítr. Obzvláště písek v očích vám může způsobit trvalé následky. Díky brýlím se nánosu v očích můžete vyhnout.

Skvělý pomocník pro řidiče

Př jízdě proti sluníčku vám clona v autě mnohdy výrazně nepomůže. Slunce může být nízko a vám se značně snížila viditelnost. Máte-li kvalitní oční ochranu, uvidíte ostře, což je pro bezpečnou jízdu v autě více než nutné.

Méně bolesti hlavy

Sluneční záření může někomu způsobovat bolesti hlavy až migrény. Nošením ochrany můžete snížit jejich frekvenci i intenzitu. Netrpíte-li na bolesti hlavy, brýle přesto noste. Oči budete méně namáhat a nebude tolik unavení.

Myslete na děti

I naše malé ratolesti je potřebné chránit. Pokud děti nechtějí nosit brýle, minimálně jim dejte pokrývku hlavy s kšiltem, díky němuž budou mít oči ve stínu. Nebo je v kočárku zakryjte stříškou.

Při výběru slunečních brýlích se zaměřte na jejich ochranu. Ta by měla být se 100% UVA a UVB ochranou. Mnoho dostupných brýlích tyto parametry nesplňují a vy nejenže si zrak nechráníte, ale ještě mu škodíte.

Zdroj foto: www.freepik.com

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *