Foto: Marcela Nosková z Hořic

Posluchači rozhodli. Podcasty roku jsou Vinohradská 12 a Opravdové zločiny

17. 6. 2022 07:06

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Behavio otestovalo Habánské zákony od WMC Grey a hokejový spot Komerční banky od VCCP Prague

Agentura Behavio již tradičně otestovala dvě nejúspěšnější reklamy měsíčního kola Souboje spotů. V březnovém klání uspěly Habánské sklepy a Komerční banka. O tom, s čím uspěly u diváků, si přečtěte v aktuálním vydání Marketing & Media 16/2024.

Reklama
SDG

Absolutním vítězem se stal podcast Opravdové zločiny moderátorek Evropy 2 Lucky Bechynkové a Báry Krčmové.

Zpravodajský podcast Vinohradská 12 opět zvítězil ve veřejném hlasování v kategorii Veřejnoprávní podcast a prvním místem pořad ocenila v kategorii Zpravodajství i odborná šestičlenná porota. Vítězem v sekci Autorského podcastu se stal pořad Opravdové zločiny moderátorek Evropy 2 Lucky Bechynkové a Báry Krčmové. O výsledku těchto dvou kategorií rozhodli posluchači na webu Podcast roku. Letos se jich do soutěže zapojilo o 36 procent více oproti loňskému roku.

V kategorii autorské tvorby výherkyně z podcastu Opravdové zločiny navýšily svůj loňský náskok před dalšími umístěnými a meziročně si polepšily o 11,1 procenta. Celkem získaly 27 procent hlasů, což znamená přes 61 tisíc hlasů a staly se tak i absolutním vítězem. Na druhém místě se umístil podcast U Kulatého stolu, který získal pět procent, což je oproti loňsku o tři procenta méně. Třetí místo, Fantastický podcast, získal přes tři procenta hlasů. V loňském roce získalo třetí místo 7,5 procenta. To obsadili tvůrci podcastu Brocast.

Veřejnoprávní kategorii ovládla Vinohradská 12 a obhájila své první místo s 15 procenty hlasů, loni měla 22 procent. Lucie Výborná s pořadem Host Lucie Výborné obsadil druhé místo s 9,8 procenty, což znamená nárůst oproti loňským získaným 8,8 procentům. Třetí místo patřilo ČT sport podcasty s 6,6 procenty, kteří svou pozici z loňska potvrdili.

Podcasty Českého rozhlasu ocenila odborná porota na prvních příčkách v pěti kategoriích. „Podcastovou tvorbu považujeme za jednu z důležitých cest, jak dostat rozhlasový obsah k posluchačům, což se nám velmi daří. Dalším důkazem toho je hned několik ocenění podcastů Českého rozhlasu v prestižní anketě Podcast roku, a to jak ze strany veřejnosti, tak i od odborníků. Gratuluji kolegům za skvělá umístění a přeji jim, aby se jejich podcasty i nadále těšily popularitě a posluchačská základna Českého rozhlasu se neustále rozrůstala,“ řekl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Cena odborné poroty

Byznys – 1. Ve vatě

Zpravodajství – 1. Podcast Vinohradská 12

Společnost – 1. Insider

Zábava – 1. Buchty, KOULÍ PODCAST

Sport – 1. Stadiony

Osobní rozvoj a vzdělávání – 1. Balanc

Objev roku – 1. Čekání na prezidenta

Cenu odborné poroty v kategorii Zábava si odnáší sofistikovaně neseriózní zábavný podcast Buchty. Podcastová série Radiožurnálu Sport Stadiony s Martinem Minhou, která přináší unikátní příběhy fotbalových stadionů, zvítězila v kategorii Sport. Nejlepším Podcastem roku v kategorii Osobní rozvoj a vzdělávání se stal magazín Radia Wave s názvem Balanc, který se věnuje seberozvoji, prospěšnému životnímu stylu a mezilidským vztahům. Objevem roku je pořad Českého rozhlasu Plus Čekání na prezidenta, inteligentní průvodce při hledání hlavy státu.

Foto: Marcela Nosková z Hořic

Redakce MAM

Další zajímavé čtení