Proč je sportovní svět plný vyhaslých hvězd?

Proč je sportovní svět plný vyhaslých hvězd?

Také jste si všimli, kolik měla Česká republika mladých nadějných sportovců, kteří měli v mládežnickém nebo juniorském věku dobře našlápnuto? Oni se často chlubili tím, že mohou hodně trénovat, že jim to jde skoro samo a že se těší na budoucí úspěchy. Pak ale najednou zmizeli ze scény a většinou jste o nich už neslyšeli. Proč?

Důvodem bylo to, co se mnohdy stává i jiným sportovcům – nedostatečně vnímali řeč svého těla, které
naznačovalo, že dostává naloženo více, než zvládne. A protože tělo nebylo vyslyšeno, muselo se ozvat „hlasitěji“ a vynutit si tréninkovou pauzu způsobem, který už vyslyšen byl – přišlo prapodivné zranění nebo nepochopitelný pokles výkonnosti, jehož příčinou byla neschopnost dostat tělo do vyšších otáček. A to se může klidně stát i vám.

Nejde totiž zdaleka jen o vrcholové sportovce, u nich je to jen více vidět, protože jsou mediálně propíraní. I mezi mediálně méně známými sportovci je ale velká spousta těch, kteří jsou na tom sportovně moc dobře – trénují, závodí, a do toho mnohdy i chodí do práce a starají se o rodinu. Protože jim všechno jde, neberou vážně různá varování fyziologů. A pak najednou zhasnou. Objeví se problémy (zdravotní, psychické apod.) a najednou to nejde.

Kde hledat problém a jeho řešení

Tělo pracuje na principu rovnováhy a adaptace. Předpokladem přežití je rovnováha mezi příjmem a výdejem či únavou a odpočinkem. V opačném případě se tělo začne bránit a vysílat varovné signály. Může to být zvýšená míra únavy či nechuť trénovat. Signálem je i zvýšená klidová tepová frekvence.

Jak takovým potížím předcházet? Protože problém nastává v momentě, kdy se tělo ocitne v nerovnováze – a my mu nedáme prostor pro důkladné přizpůsobení se (adaptaci) – řešení je jasné: buď nedostávat tělo do výrazné nerovnováhy (což nás ale neposouvá v růstu výkonnosti), nebo mít nerovnováhu pod „řízenou“ kontrolou a současně dopřávat tělu prostor právě pro adaptaci. Ta přichází jako pokus organizmu přizpůsobit se nastalé nepohodě tak, aby ji příště zvládl lépe. Adaptace tedy nastává v případě
nerovnováhy, kde výdej je větší než příjem nebo únava větší než odpočinek. To ale zároveň znamená, že určitá (krátkodobá) nerovnováha je zároveň podstatou růstu výkonnosti. Co s tím?

Především je potřeba dbát na to, aby nerovnováha nebyla příliš často příliš extrémní. Nerovnováhu můžeme sledovat např. na úrovni tréninkových dávek. Mezi známé zákonitosti tréninku patří i princip postupnosti, což znamená, že tréninkové zatížení (obzvláště složka intenzity) se musí měnit po malých částech, obvykle o 5 až 15 %, abychom se vyhnuli přetrénování a zranění, a přesto měli dostatečnou
zátěž pro adaptaci. Informace o tréninkových cyklech a plánech najdete na www.sportujlepe.cz.

Jídelníček je nesmírně důležitý

Další nerovnováhu sledujeme ve skladbě jídelníčku. Za mnoha problémy aktivních sportovců stojí nerovnováha mezi příjmem a výdejem energie. Odborně se nazývá negativní energetická bilance a mezi negativa s ní spojená patří zhoršená regenerace, zvýšená nemocnost způsobená sníženou imunitou, větší únava se sklony k chronické únavě, psychické problémy či jakási odevzdanost až apatie. Prostě stavy spojené s tím, že tělo nemá dostatek energie a co může, utlumí.

Pro sportovce jsou tyto symptomy „smrtící“, ale současně je velmi snadné do negativní energetické bilance spadnout. Často se totiž sportovci stravují jako běžná populace (co se týká četnosti i velikosti jídel), ačkoli mají každý den dvouhodinový trénink, který výrazně zvýší nerovnováhu do stavu vyššího výdeje než příjmu (není-li tomu vyšší příjem energie uzpůsoben).

V praxi se proto osvědčuje počítání kalorií, pro lepší orientaci postačí, aby si sportovec zhruba 2-4 týdny vedl svůj denní energetický deníček, kam si bude zapisovat příjem energie (stačí i odhadem) i energetický výdej.

Jak podpořit trénink a zlepšit bilanci

Při tréninku spotřebováváte energii uloženou v těle. Při aerobní zátěži pálíte tuky a sacharidy, při anaerobní jen sacharidy. Energie ze sacharidů je navíc rychleji dostupná než z tuků, sacharidy tedy umožňují vyšší výkon. To se hodí nejen při závodě, ale zlepšují i efekt tréninku. Sacharidů přitom, bohužel, máme v těle uloženo výrazně méně než tuků, a proto je přínos sacharidů časově omezený. Kdo ale ví, jak tělo funguje, může si dobu využití sacharidů prodloužit – správným a promyšleným příjmem energie v průběhu sportu.

Je třeba začít ještě před samotnou sportovní aktivitou – v této době dejte stopku sladkostem a sladkým nápojům. Výkon vám nezlepší, právě naopak. Sladké před sportem totiž nastartuje zcela nevhodné hormonální procesy v těle, které pak vedou ke špatnému nastavení organizmu na sport. Správnou volbou je naopak potravina s nízkým glykemickým indexem, která nastartuje organizmus na sportovní výkon, bez obsahu vlákniny, tuků a bílkovin, které nevhodně zatěžují organizmus. Mezi sportovci je proto velmi
oblíbený Enervit PRE Sport, a to nejen na závod, ale i na trénink, včetně toho lehkého. Každý trénink má totiž svůj účel a na každý trénink musí být tělo správně připraveno. Dalo by se říci, že z hlediska přínosu je Enervit PRE Sport v době před výkonem stejně důležitý jako ionťák během sportu.

V průběhu sportovní aktivity je třeba zejména dodávat energii, pitný režim a důležité mikroživiny. Proto zmiňujeme ionťák. Enervit Isotonic Drink je takový komplexní pomocník obsahující energii v podobě různých druhů sacharidů (čímž zajišťuje průběžné uvolňování energie), minerální látky (proti křečím) a vitaminy podporující energetický metabolismus, tedy efektivnější využití energie.

Navíc díky tomu, že ionťák pijete (samozřejmě ve vhodném ředění), dopřáváte tělu velmi důležitý benefit, a to podporu při ochlazování. Při sportu se totiž tělo velmi zahřívá, proti čemuž si vytvořilo ochranný mechanizmus v podobě pocení, k němuž ale potřebuje příjem dostatečného množství tekutin.

Vedle ionťáku je určitě na místě doplňovat také energii ve formě gelů nebo tablet, což můžeme nazvat externí zásobou sacharidů, která nám vlastně šetří naše interní zásoby (tolik omezené, a přitom důležité pro efekt výkonu – viz výše). Tyto externí sacharidové zdroje, mají-li správné složení, působí velmi rychle a oddálí vyčerpání vnitřních zdrojů sacharidů, které vyhrávají závody a zvyšují přínos tréninku.

Ať zásobujete tělo během sportu sebelépe, stejně nejste schopni průběžně dodávat přesně tolik, kolik spaluje. Fyziologicky to není možné. Tím samozřejmě vzniká určitý deficit, který je po sportu potřeba doplnit. Tomuto procesu říkáme regenerace, a po náročných trénincích trvá i 2 dny. Jedná se o velmi významnou fázi tréninku a její podceňování vede k postupnému poklesu výkonnosti vlivem chronické únavy a přetrénování. Proto je důležité věnovat regeneraci pozornost – jednak tělu dopřát potřebný čas
podpořený vhodnou výživou, jednak nastartovat regeneraci hned po skončení sportu, kdy je tělo nejvíce otevřeno příjmu regeneračních živin. Pro co nejlepší přínos musí být tyto živiny v rychle vstřebatelné formě a v optimálním poměru. Proto se mezi běžci i dalšími vytrvalci velmi osvědčil regenerační nápoj Enervit R2 Recovery Drink, který vás postaví na nohy i po zvláště těžkých trénincích.

Jak ještě podpořit úspěšný trénink?

Úspěch tréninku nebo závodního výkonu je postaven nejen na tom, kolik energie máte k dispozici, ale i na tom, jak rychle se tato energie dostává k pracujícím svalům a jak rychle systém dokáže odplavovat odpadní látky pryč. K tomu nám slouží krev kolující v tepnách a žilách. I proces cirkulace krve můžeme popohnat, a urychlit tak doručení živin i kyslíku do svalů a odplavení odpadních látek ven. Ptáte se jak? Pomocí kompresního oblečení. Důležité ale je, aby kompresní oblečení bylo každému na míru a zároveň mělo různou míru komprese v různých částech výrobku. Mezi sportovci jsou v tomto směru oblíbené návleky a podkolenky české značky ROYAL BAY, jejíž kompresní oblečení je podložené dlouholetým výzkumem a čerpá zkušenosti i z výroby kompresního oblečení pro zdravotnictví.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: