Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Česko

Obviněný Redl je dál nesvéprávný, řekl v květnu soud v Plzni. Policie chce dokázat opak

Policisté přivádějí Michala Redla na k soudu, který rozhodoval o vazbě pro obviněné v kauze korupce v pražském dopravním podniku. (17. června 2022) foto:  Michal Růžička, MAFRA

Stíhaný podnikatel Michal Redl z kauzy Hlubuček může dál být nesvéprávný, rozhodl už v polovině května Okresní soud v Plzni, a to s platností na dalších pět let. Vyšetřovatelé chtějí rozhodnutí soudu, které je zatím nepravomocné, zvrátit.
  16:26aktualizováno  22:37

Soud Redlovi navíc zvedl finanční částku, se kterou může sám měsíčně nakládat. Kvůli nesvéprávnosti se přitom podnikatel stíhaný nyní s pražským exradním Petrem Hlubučkem už v minulosti v jiné kauze trestu vyhnul.

O rozsudku informoval v pondělí Deník N. „Třináctého května letošního roku byla vyslechnuta znalkyně a posuzovaný. Jeho svéprávnost byla omezena na dobu pěti let podle rozsudku a navýšila se mu disponibilní částka, se kterou může nakládat,“ uvedla předsedkyně Okresního soudu v Plzni Petra Pavlíčková.

Důvod, proč soud Redlovi nesvéprávnost potvrdil, Pavlíková neupřesnila. Uvedla přitom, že se nezabývá opatrovnickými případy. Nesdělila ani finanční částku, se kterou smí Redl nakládat.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS na Twitteru uvedl, že se případem zabývá. „Hovořil jsem s předsedkyní Krajského soudu v Plzni, která věc prověřuje,“ napsal v pondělí.

Plzeňská soudkyně Jana Tlustá, která 13. května prodloužila nyní obviněnému podnikateli Michalu Redlovi o dalších pět let omezení svéprávnosti, odmítla odpovědět na dotazy iDNES.cz, zda si za svým rozhodnutím stojí a necítí se podvedená. Odkázala na soudcovskou mlčenlivost.

„Informace nejen o této věci nepodávám, neboť jsem vázána mlčenlivostí, a dosud mě nikdo mlčenlivosti nezprostil. Navíc zásadně nepodávám informace e-mailem, ani telefonicky. Je mi líto, ale budete muset najít jiný zdroj informací,“ napsala redakci. Bez odpovědi nechala také dotaz ohledně případného znovuotevření věci a nařízení nového revizního posudku na Redla. Otázka, zda jí přímo on nebo někdo z jeho okolí nabídl v souvislosti s rozhodnutím o omezení svéprávnosti úplatek, ji prý urazila.

„Takovéto dotazy nejen mne, ale i ostatní soudce uráží“

„Uvědomte si, že takovéto dotazy nejen mne, ale i ostatní soudce uráží,“ uvedla Tlustá. V následujícím e-mailu reagovala soudkyně smířlivěji.

„Nezlobím se na vás, jen se i já musím trochu ozvat. Jsem z jednací síně zvyklá na ledacos, ale neznamená to, že musím vše snášet. Otázkou je, co musí soudce tak zvaně skousnout,“ dodala a zopakovala, že informace k rozhodnutí o Redlově omezení způsobilosti k právním úkonům „skutečně podat nemůže“.

Ten je nyní spolu s dalšími dvanácti lidmi včetně pražského exradního Petra Hlubučka stíhaný v případu ovlivňování zakázek v pražském dopravním podniku. Vyšetřovatelé nyní chtějí soudu dokázat opak. Podle nich se totiž chová a jedná jako běžný člověk. Za založení zločinecké skupiny mu hrozí až 12 let vězení.

„Fakticky vykonával podnikatelskou činnost spojenou s nákupem a prodejem nemovitostí v řádech desítek až stovek milionů korun. V této souvislosti komunikoval s advokáty, bankéři či vrcholnými zástupci nadnárodních společností. Žádná z osob, se kterými Michal Redl jednal, neprojevila pochybnosti ohledně jeho duševního stavu,“ uvádí kriminalisté v dokumentu, který má redakce iDNES.cz k dispozici. Podle policie Redl přes další osoby nakupoval luxusní dovolené, byty, vozidla či hodinky.

V dokumentu se také píše, že nikdo z lidí, se kterými Redl jednal, neprojevil pochybnosti ohledně jeho duševního stavu. „Členové organizované zločinecké skupiny jednali podle jeho pokynů, které v rámci trestné činnosti organizované zločinecké skupiny dávaly smysl,“ stojí dále v dokumentu.

A dále se v něm uvádí, že Redl požadoval od soudu schválení manželství se svou současnou partnerkou a chtěl zvýšit limit pro množství peněz, se kterými může měsíčně nakládat. Soud nakonec žádosti o navýšení vyhověl.

Redl je zlínský lobbista a podnikatel. Byl jedním ze spolupracovníků uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. V Krejčířově kauze stomilionového podvodu byl také mezi obžalovanými, trestu ale unikl. Soudu tehdy předložil lékařský posudek, podle kterého je vážně psychicky nemocný a částečně je dokonce omezena jeho svéprávnost. Podnikatel je nesvéprávný od roku 2014.

Redl žije běžný život

„Redlovo tehdejší trestní stíhání bylo přerušeno z důvodu, že obviněný není pro duševní chorobu, která nastala až po spáchání činu, schopen chápat smysl trestního řízení,“ píší kriminalisté. Podle nich je Redl v pořádku a žije běžný život, i kvůli tomu nevidí důvod, aby se vyhýbal trestnímu stíhání.

Zdroj blízký vyšetřování Deníku N řekl, že se kriminalisté nyní pokusí prokázat, že Redl je schopný vnímat trestní stíhání. „Budeme to rozporovat a dokážeme, že nemá být nesvéprávný,“ řekl zdroj.

Redl se od roku 2017 pohybuje kolem politiků STAN. Podle policie se nynější kauza ovlivňování zakázek v pražském dopravním podniku točí právě okolo něj. Považuje ho za hlavu, či jednu z jejích hlav. Kriminalisté na základě sledování zjistili, že Redl měl činnost skupiny řídit primárně ze dvou bytů v centru Prahy.

Měl rozdávat jednotlivým členům úkoly a rozdělovat peníze z úplatků. Hrozí mu 10 let vězení za účast na organizované zločinecké skupině, přijetí dvou úplatků a nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami.

V kauze korupce v dopravním podniku chtěla Národní centrála proti organizovanému zločinu podle médií minulý týden obvinit celkem 13 lidí, zastihla jich ale jen deset. Jedním z nich je nyní již bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN), který stejně jako Redl skončil ve vazbě.

Jedenáctý podezřelý, podnikatel a Redlův blízký spolupracovník Pavel Kos, se podle Radiožurnálu přihlásil policii v neděli. Zbývající dva podezřelí - exmanažer dopravního podniku Matej Augustín a podnikatel Pavel Dovhomilja - byli v době razie v zahraničí. Česká televize v pondělí uvedla, že Augustína, který se nyní vrátil ze Slovenska, už policie zadržela a obvinila.

Kauza vedla k rezignaci ministra školství Petra Gazdíka (STAN), který byl s Redlem v kontaktu. Europoslanec Stanislav Polčák pozastavil kvůli známosti s Redlem členství v hnutí STAN.

Autoři: , ,