Hlavní obsah

Schváleno: Praha pořídí do planetária nejmodernější projekční systém za 250 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Praha pořídí za 250 milionů korun nový projekční systém do planetária ve Stromovce. Investici v pátek 17. června schválili na zasedání městští zastupitelé. Současný systém je podle zástupců magistrátu na konci životnosti a nová technologie zařadí pražské planetárium mezi nejmodernější na světě. Planetárium Praha je příspěvkovou organizací magistrátu.

Foto: Profimedia.cz

Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy

Článek

O novém projekčním systému dříve v červnu informovali radní Hana Třeštíková a Pavel Vyhnánek (oba Praha Sobě).

„Planetárium se pyšní jednou z největších kopulí na světě, ale technologicky zaostává a brzy již stávající technologie úplně doslouží. Přechodem na moderní LED-Dome technologii se zařadíme mezi světové špičky, jako je Dubaj či japonská Ósaka, kde se ale v porovnání s Prahou nachází kupole o jednotky metrů menší,“ prohlásil nedávno Vyhnánek.

Praha bude mít největší planetárium s LED promítáním na světě za čtvrt miliardy

Věda a školy

Planetárium Praha je největším planetáriem v Česku, přičemž s projekční kopulí o průměru 23,5 metru se řadí mezi největší na světě.

Za hranicí životnosti

„Stávající projektor může dosloužit každým dnem. Nový projekční systém by měl vydržet přibližně 25 let, je ale hlavně skvělou investicí do vzdělání i kultury. Chceme děti a dospívající motivovat a probudit v nich zájem o vesmír a vědu. To jsou oblasti, které mají velkou budoucnost. S novým projekčním systémem se pražské planetárium stane tím nejlepším planetáriem na světě, což bude jistě lákadlem pro řadu návštěvníků ze všech koutů Česka i zahraničí,“ okomentovala pro Novinky plánovanou investici Třeštíková.

LED-Dome technologie, která byla uvedena na trh teprve v roce 2018, má vyžadovat menší náklady na údržbu než v případě jiných dostupných systémů. Vytvoří samostatnou kopuli sestávající z desítek milionů LED diod, které samy vytvářejí obraz.

Do vesmíru odstartoval „loutkonaut“ Hurvínek. Jeho družice žije

Věda a školy

„Pořízením tohoto projekčního systému by se pražské planetárium stalo největším planetáriem s touto pokročilou technologií na světě. Kopule s technologií LED-Dome jsou zatím jen tři, všechny však menší než pražské planetárium,“ stojí v dokumentu ze zasedání pražských zastupitelů z minulého týdne.

Výhodou zvoleného systému je podle magistrátu vysoká životnost – zmíněných 25 let – a nižší náklady na údržbu. Planetárium nyní navíc stále promítá na původní kopuli z roku 1958, která není dokonale kulová, což může zapříčinit deformaci promítaného obrazu.

V Praze demontovali největší dalekohled Štefánikovy hvězdárny

Věda a školy

Planetárium je aktuálně vybaveno digitálním projekčním systémem SkySkan, který byl pořízen v roce 2009 s kvalitou obrazu v rozlišení 4K, pět let poté byl modernizován na 6,5K. Systém měl odhadovanou životnost asi 10 tisíc hodin provozu a této hranice dosáhl v roce 2019.

Tehdy došlo k závažné poruše optických členů projektorů, která se musela řešit repasí. Oprava byla náročná s ohledem na nedostupnost dílů – projektory tohoto typu se již nevyrábějí, jednotlivé díly se musely shánět po celém světě. Náklady na stávající projekční systém a repase vyšly na 65 milionů korun.

Opravou se podařilo prodloužit životnost projektoru o zhruba dva až tři roky, konec životnosti ještě oddálil omezený provoz v rámci pandemie. Výměna už je ale podle odborníků nutná.

Dočasné uzavření planetária

Modernizaci bude mít na starosti samo planetárium, které chce do konce roku vybrat dodavatele.

„Při zahájení prací na konci roku 2022 je reálný předpoklad otevření nového planetária na konci roku 2023. Po dobu uzavírky může planetárium poskytovat své služby prostřednictvím mobilního planetária, kterým disponuje,“ píše se dále v dokumentu.

Voyager začal z vesmíru posílat nesmyslná data, vědci jsou zmateni

Věda a školy

Sám ředitel planetária Jakub Rozehnal upozorňoval, že kvůli dané výměně projekčního systému bude planetárium na nezbytně dlouhou dobu uzavřeno.

„Je třeba provést řadu stavebních úkonů, a to včetně výměny vzduchotechniky a úpravy vybavení promítacího sálu. Délku úplně kompletní uzavírky odhadujeme na půl roku, patrně od dubna do září 2023,“ uvedl před dvěma týdny Rozehnal, který je šéfem organizace Planetum, která sdružuje Štefánikovu hvězdárnu, Hvězdárnu Ďáblice a právě Hvězdárnu a planetárium hl. m. Prahy.

Pražské planetárium ve Stromovce bylo otevřeno v roce 1960. Nabízí program pro veřejnost a školy. Pro zájemce o astronomii rovněž řadu zájmových kurzů a kroužků.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám