RECENZE: Jakub Němeček, Na lovu kvizonů

Článek od: Martin Novák - 20.06.2022

„Jestli kvizoni opět změní realitu, může to být mnohem horší a my budeme žít v něčem ještě absurdnějším, v nějaké ještě nevkusnější povídce ještě horšího spisovatele.“
(Jakub Němeček, Na lovu kvizonů)

Příběhy světského humoru a nadsázky, satirky, absurdní sci-fi z divokého západu, lyrické fantasy orgie i filosoficko-surrealistické pseudomýty o podstatě reality – to potkáte Na lovu kvizonů, v povídkářském debutu sazeče, grafika, překladatele a „starého nenadějného autora“ Jakuba Němečka.

Zakladatel nakladatelství Gnóm! si v jedenácti mikropovídkách bere na paškál literární kýče, čtenáře, spisovatele i redaktory, a to humoristickým stylem, za který by se nestyděl ani Douglas Adams (Stopařův průvodce Galaxií). Překvapí ale i vážnými příběhy s napětím, barvitými světy, romantickými hrdiny a myšlenkami, které s vámi zůstanou i dlouho po přetočení stránky.

A to není na kapesní knížečku o rozměrech 9,6×13,5×1cm vůbec málo!

„Hezky pomaloučku, polehoučku mi došlo, že Hattenschweiler pro mě napsal celej novej vesmír, vesmír, kde slova nemaj na realitu vůbec žádnej vliv!“
(Jakub Němeček, Pravdivý příběh)

Autor sází spíš na vtip, slovní hříčky, hravé popisy a abstraktnější pointu než na údernost, dialogy a autenticitu děje. A i když to dělá s umem sobě vlastním, není to pro každého. V popisnosti vidím jednu z mála slabin. Především povídka Kdo příliš mnoho sní u mě nebrnkla na správnou strunu a kvůli rozvleklejším expozicím a introspekčním pasážím příliš nevtáhla do děje. Podobné pocity vyvolal Beldiron, který hraje na lyriku a zpočátku skoro připomíná báseň v próze. Romantici a milovníci emotivních popisů si ale pochrochtají blahem.

Čím ale Jakub Němeček zaujme, je důvtipný jazyk a hravý styl. Propojuje stereotypní sci-fi, fantasy a hororové prvky s ironickým humorem a anekdotickou formou. Vtipně kombinuje zvukomalebnost a ustálené obraty do prapodivuhodných patvarů a vynalézavých přirovnání („Plši plaše prchali…“, „Neznámý před sebou držel Bašounův život jako třpytivý, barevný cibulový plod a pak z něj pomalu sloupával vrstvy dnů.“), střílí dojmy, emoce a palčivé otázky, ač nevyjadřuje nic konkrétního, a nebojí se ani bořit čtvrtou stěnu (nebo stránku? Sakra, jak se tomu říká u knihy?!), čímž nejen pobaví, ale hlavně vtáhne do děje a fikčního světa.

Povídka Beldiron dokazuje, že autor nevyniká jen v humoru, ale má především silný básnický cit. V povídce Les (že by odkaz na bratry Strugacké?) zase předvádí talent pro budování napětí a charakterů. Nezdráhá se tedy ani vážných témat a upřímných emocí, kde hravý jazyk funguje spíše jako zpestření. Většina příběhů je kraťoučkých a na první pohled jednoduchých. O to více překvapí jejich hloubka a silné myšlenky a pointy. Podobné je to i s budováním světa. Už v první povídce (Vyšetřování) zjistíte, že na malém prostoru (5×A6!) zvládne Jakub Němeček vybudovat barvitou fikci s bohatou historií a mytologií. Další povídky vás už jen utvrdí. Jsou jako ledovec – vidíme jen špičku, pod ní si ale dokážeme domyslet celý vesmír. (Hemingway by měl radost!)

„Marii vytanul v mysli dotěrný citát z Coleridge: Co kdybys usnul, co kdybys též snil, a co kdybys ve snu vešel do nebes, a utrhl tam podivný a krásný květ, a co kdybys, až by ses probudil, jej stále držel v ruce své… Ach, co pak?
(Jakub Němeček, Kdo příliš mnoho sní)

V knížce najdou zalíbení fanoušci společenských satir, absurdna a humoristického stylu à la Stopařův průvodce. Zklamaní nezůstanou ani ti, kteří hledají něco vážnějšího a mysl provokujícího. To perfektně shrnuje poslední povídka, Stvoření světa, autobiografický mýtus, který propojuje autorův smysl pro absurdno s myšlenkami o podstatě spisovatelské práce a reality vůbec, boří hranice mezi skutečností, snem a příběhem, a tím ukázkově završuje a tematicky propojuje celou sbírku.

Na lovu kvizonů je krásný umělecký počin autora, který rozhodně stojí za pozornost, zabalený v drobné kapesní knížečce, která svým minimalistickým designem s obsahem skvěle koresponduje.

Až se jednou odhodlám provést čistku doma v knihovně, tahle knížečka zůstane.


Autor: Jakub Němeček
Název: Na lovu kvizonů (ukázka)
Nakladatelství: Gnóm!
Obsah: Vyšetřování, Galaktická seznamka, Pravdivý příběh, Pražská povídka, Vy, kteří vydáváte knihy, Na lovu kvizonů, Stařec a omře, Beldiron, Les, Kdo příliš mnoho sní, Stvoření světa
Rok vydání: 2022
Vazba: V4 (šitá nití, měkká obálka, klopny)
Počet stran: 128
Cena: 330 Kč

Přidat komentář