Kdo nahradí Gazdíka? Rakušan zmínil konkrétní jména. Ve hře je i výměna resortu s ODS

Končící ministr školství Petr Gazdík (STAN)

Kdo bude novým ministrem školství? Tuto otázku si aktuálně pokládá nejen politická scéna, ale i řada dalších lidí. Dosavadní šéf resortu Petr Gazdík (STAN) oznámil, že se kvůli kontaktu s obviněným podnikatelem Michalem Redlem, který je klíčovou figurou kauzy kolem bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka, rozhodl na svou funkci rezignovat. Předseda hnutí STAN Vít Rakušan vidí možné nástupce ve svých senátorech Jiřím Drahošovi či Miroslavu Plevnému. Objevují se však i jména jako exministr školství Robert Plaga nebo dokonce současný šéf resortu kultury Martin Baxa (ODS). Rakušan uvedl, že první návrhy oznámí premiéru Petru Fialovi (ODS) v úterý, výběr pak dokončí do konce týdne.

Rakušan podle svých slov počítá s tím, že resort školství i nadále zůstane hnutí STAN. „Pokud se koaliční smlouva měnit nebude, tak my jednoduše obsadíme resort ministerstva školství,“ uvedl Rakušan v neděli.

Kromě toho již zmínil dvojici jmen, která by mohla na resort školství skutečně nastoupit – Jiří Drahoš a Miroslav Plevný. Oba nestranní senátoři zvolení za hnutí STAN. „Jiří Drahoš je jméno, které je silné. Je tam například i pan senátor Plevný, což je vysokoškolský pedagog,“ vysvětlil Rakušan.

Obě jména by dávala smysl. Drahoš byl do roku 2017 předsedou Akademie věd ČR. Nejvíce na sebe ovšem upozornil svojí kandidaturou na prezidenta ve volbách v roce 2018. Tehdy se dostal do druhého kola, kde ovšem nestačil na dosavadní hlavu státu Miloše Zemana. „Drahoš je akceptovatelný. Vím, že se pravidelně zajímá o vzdělávací politiku velmi intenzivně,“ řekl CNN Prima NEWS k případné volbě Drahoše programový ředitel společnosti EDUin Miroslav Hřebecký.

Drahoš na dotaz ke svému možnému vládnímu angažmá nereagoval. Vedle toho za Plevného promluvil jeho asistent. „Zatím nebyl nikým kontaktován s touto nabídkou. Je tedy podle jeho slov zatím předčasné, aby se k věci jakkoliv vyjadřoval,“ sdělil redakci Milan Brych.

Rakušan: Chceme se pobavit i s Plagou

Senátor Jiří Růžička (za STAN a TOP 09) přišel s další možnou volbou. „Jestli mají všichni zúčastnění dost rozumu, velkorysosti a hlavně nadhledu, tak povede minimálně po dobu našeho předsednictví ministerstvo školství Robert Plaga,“ napsal na sociální sítí Twitter bývalý dlouholetý ředitel Gymnázia Jana Keplera.

Plagovo jméno dává smysl. Resort školství vedl v předešlé vládě Andreje Babiše (ANO). V minulosti sice byl členem nyní opozičního hnutí ANO, ale kromě toho, že z něj před časem odešel, je také známo, že se s Babišem často střetával. Za dobu svého působení na ministerstvu školství si navíc vysloužil respekt a uznání od dnešních koaličních stran, zejména pak od Pirátů. „Může se okamžitě chopit vesla a pokračovat ve veslování. Za mě je to volba z nejlepších,“ komentuje pro CNN Prima NEWS Hřebecký. I sám Babiš by Plagu v čele resortu školství vítal. „Tak to myslím, že je dobrá volba,“ řekl redakci expremiér.

Gazdík si navíc Plagu na ministerstvu ponechal coby náměstka. V září má ovšem zamířit do čela Národního akreditačního úřadu pro vysoké školy, kam ho schválila současná vláda.

Předseda Starostů Rakušan v rozhovoru pro Radiožurnál uvedl, že se chce s Robertem Plagou o možnosti, že by resort vedl, skutečně pobavit. „Pokud by se nepovedlo najít nějakého vhodného kandidáta, plnohodnotného kandidáta, nominanta, u kterého bychom měli jistotu, že to zvládne, tak to může být nějaká otázka k úvahám. Ale spíše, a to bych chtěl zdůraznit, se teď opravdu pokoušíme najít nového plnohodnotného ministra školství,“ řekl k Plagovi pro Radiožurnál šéf hnutí STAN.

Trio poslanců už dostalo nabídku

Web Seznam Zpráv uvádí, že nabídku vést ministerstvo školství již dostali také tři Rakušanovi poslanci – Vladimír Balaš, Viktor Vojtko a Jan Berki. Všechno vysokoškolští pedagogové. Balaš pro Seznam Zprávy uvedl, že se o možnosti řídit resort školství bavil pouze neformálně a prý nemá ambici ho vést. „Měl by to být spíš někdo, kdo se školstvím zabývá systematicky. Já se zabývám spíš vysokým školstvím,“ sdělil Balaš.

Jednání potvrdil i Vojtko. Ten zároveň dodal, že z jeho strany rozhodnutí dosud nepadlo. Naopak Berki už oznámil, že v čele resortu stát nechce. „Nabídku jsem odmítl, v tuto chvíli na to nejsem připraven, a to z osobních důvodů, ale i proto, že mám nedodělané projekty na Technické univerzitě (v Liberci),“ sdělil Seznam Zprávám zákonodárce.

Výměna s ODS?

Na sociální síti Twitter se navíc objevila spekulace o možnosti, že by ministerstvo školství nově nepřipadlo hnutí STAN. Zastupitel Prahy 3 Matěj Michalk Žaloudek zde zmínil, že by resort mohla získat ODS. „Vrabci štěbetají, že resort dostane ODS,“ napsal.

V takovém případě by se nabízela výměna za ministerstvo kultury, které dnes vede Martin Baxa (ODS). Ten před volbami platil za stranického experta právě na školství. I on sám má učitelskou minulost – od roku 1999 vyučoval na gymnáziu v Plzni na Mikulášském náměstí.

Redakce CNN Prima NEWS Baxu ohledně této možné výměny kontaktovala, ministr však nereagoval.

Podle ředitele EDUin je každopádně důležité, aby nový ministr pokračoval v nastolených projektech. Po Gazdíkovi bude potřeba dotáhnout například Strategii 2030+, která se týká změny učebních plánů, najít nového ředitele Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT) nebo sjednotit přijímací zkoušky a dokončit plánovaný zákon lex Ukrajina II.

Podle informací CNN Prima NEWS bude mít Gazdíkův hlas ohledně výběru jeho nástupce velkou váhu.

Tagy: