e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Březně budou v červenci pokračovat Poslední indiánské války

publikováno: 21.6.2022, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Mirek Mertl

Sdílet: facebook twitter google+

Dvanáctým dílem budou v Březně na Chomutovsku pokračovat rekonstrukce indiánských válek z časů kolonizace Ameriky. Tentokrát se diváci přenesou do roku 1867 na pláně pod Horami Velkého rohu u pevnosti Fort Phil Kearny ve Wyomingu. Indiánská vesnice i pevnost vyrostou na louce u Března v sobotu 9. července. Kavalerii bude opět velet Václav Vydra.

„Zobrazit věrně celý boj indiánů vedených Rudým oblakem a Šíleným koněm od zahájení stavby pevnosti Phil Kearny v roce 1866, přes Fettermanův masakr v prosinci toho roku, či tak zvanou Vozovou bitvu, neustálé napadání dřevařů a hlídek, až po vyklizení pevnosti během roku 1868, není za hodinu samozřejmě možné. Po zjednodušení se ale vše podstatné do našeho scénáře vešlo,“ říká Pavel Najman, jeden ze zakládajících členů občanského sdružení North Western Territory, které celou akci zaštiťuje. Program na podiu a před ním začne již v 10,00 hodin, ve dvě hodiny po poledni se výstřelem z děla posuneme do děje, který se odehraje v létě 1867 v okolí Fort Phil Kearny ve Wyomingu. Scénář bitvy je hotov, jeho zkrácená verze je již uložena na webu www.8kavalerie.cz. 

V týdnu před bitvou na louce za obcí Březno u Chomutova tedy opět vyroste indiánská vesnice. Proti ní na louce Josef Švestka, velitel pevnosti, slibuje s pomocníky postavit pevnost tak, jak ji návštěvníci „válek“ dosud neviděli. Novinka by měla být i pro novináře – speciální místo pro fotografy. „Při bitvě se nejedná o placený filmový či divadelní kompars, ale o členy a přátele sdružení North Western Territory. Výjimkou je přítel a 'koňák' každým coulem herec Václav Vydra,“ doplňuje Pavel Najman

Na členité louce za obcí Březno u Chomutova se poprvé Poslední indiánské války v podání občanského sdružení North Western Territory a jejich přátel i partnerů uskutečnily v červenci 2010. Od té doby se každý rok v létě na stejném místě koná „bitva“ s celodenním doprovodným programem, jejíž scénář se inspiruje některým z dramatických okamžiků osidlování Amerického západu. Jen v roce 2020 nastala vynucená covidová pauza. Od prvního ročníku jezdectvu, nebo chcete-li kavalerii, velí herec Václav Vydra, co by generál G. A. Custer.