Rath se vrátí do vězení. Odvolací soud mu v druhé větvi jeho kauzy přidal rok k sedmiletému trestu

Pražský vrchní soud rozhodl ve druhé větvi korupční kauzy Davida Ratha, která se týká nemocničních zakázek. Davida Ratha a firmu Metrostav včetně její dceřiné společnosti uznal vinnými. Bývalému středočeskému hejtmanovi prodloužil již dříve uložený sedmiletý trest o rok. Bude se tak muset minimálně na několik měsíců vrátit do vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 12:18 21. 6. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath

Bývalý hejtman David Rath (archivní foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Rathův úhrnný trest je nově osm let ve vězení, peněžitý trest 13 milionů korun a zákaz činnosti ve výkonu veřejné správy a samosprávy po dobu osmi let.

Vinní jsou i další obžalovaní - manželé Kateřina a Petr Kottovi. Oba dostali stejné tresty: osm let ve vězení, musí zaplatit 15 milionů korun a mají zákaz činnosti na osm let. Část z toho už si všichni odseděli.

Firma Metrostav i její dceřiná společnost Metrostav Infrastructure se nesmějí tři roky podílet na veřejných zakázkách. Metrostav navíc musí zaplatit 10 milionů korun.

Tři roky bez veřejných zakázek a 10 milionů pokuty. Metrostav s trestem nesouhlasí, podá dovolání

Číst článek

Bývalému středočeskému hejtmanovi prodloužil o rok sedmileté vězení už prvoinstanční soud. Státní zástupce ale pro něj chtěl přísnější trest. Za přijímání úplatků a manipulace se zakázkami žádal pro Ratha k sedmiletému alespoň 2,5 roku za mřížemi navíc.

Manželům uložil prvoinstanční soud také osmileté tresty, což je o dva roky víc, než dostali v první části kauzy. Také pro manžele Kottovy chtěl státní zástupce přísnější tresty.

Obhájci naopak žádali zproštění obžaloby. Podle Rathových advokátů není třeba bývalého politika znovu posílat do vězení. Prvoinstančním soudem uložený 18milionový peněžitý trest pak považovali za likvidační.

Ústavní soud udělal definitivní tečku za první větví kauzy Rath. Odmítl stížnost na politizaci procesu

Číst článek

Největší česká stavební firma Metrostav má podle verdiktu zaplatit deset milionů korun a nesmí se po tři roky účastnit veřejných zakázek.

Firma vinu odmítá. Už dříve uvedla, že zákaz by měl podle ní dopady i na fiskální politiku Česka a pro stavební firmu by znamenal snížení tržeb o 33 miliard korun. 

Exhejtman si už odpykával sedmiletý trest za ovlivňování tendru na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku.

Soud ho v lednu po třech a půl letech podmíněně propustil. Na svobodě jsou i manželé Kottovi.

Marie Veselá, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme