Hlavní obsah

Karlovarský festival ocení Benicia del Tora a Geoffreyho Rushe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary letos ocení dvě osobnosti světové kinematografie. Australský herec Geoffrey Rush převezme na slavnostním zakončení 56. ročníku karlovarského festivalu Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary převezme herec a producent Benicio Del Toro.

Foto: Profimedia.cz

Geoffrey Rush

Článek

Oscar za nejlepší mužský herecký výkon a tři další oscarové nominace, dva Zlaté glóby a čtyři další nominace na tuto cenu, cena Emmy, divadelní cena Tony – to je jen krátký výčet z desítek ocenění, které v průběhu kariéry získal filmový a divadelní herec Geoffrey Rush.

Tu spojil nejprve s divadlem, od začátků v Queensland Theatre Company, přes studia v Londýně a Paříži, vlastní autorská představení až po post režiséra a šéfa Belvoir Street Theatre Company, kde pomohl objevit řadu hereckých talentů, a přední australské i zahraniční divadelní scény, kde vystupoval.

Významný zlom v jeho filmové práci představuje rok 1996, kdy zazářil v úloze skladatele a klavíristy Davida Helfgotta, který se zmítá mezi genialitou a šílenstvím ve filmu Scotta Hickse Záře (Shine). Jeho jedinečný herecký výkon byl po právu oceněn Oscarem, Zlatým glóbem nebo cenou BAFTA.

Foto: Miramax

Geoffrey Rush (Zamilovaný Shakespeare)

Po dvou letech se jeho jméno objevuje znovu mezi oscarovými nominanty, a to za roli v historické romanci Zamilovaný Shakespeare (1998, Shakespeare in Love). Za ni získal rovněž nominaci na Zlatý glóbus a vyhrál britskou cenu BAFTA.

Rok 1998 je v jeho filmografii shodou okolností ve znamení dobových snímků, ať to byla Královna Alžběta (Elizabeth) nebo Bídníci (Les Misérables), které pod režií Billeho Augusta natáčel i v Praze a na dalších českých lokacích.

Program filmového festivalu Karlovy Vary: Kdy začíná a jaké filmy se letos představí

MFF KV

Také jeho další nominace na Oscara a Zlatý glóbus jsou spojeny s historickou postavou. Získal ji za vytvoření výstředního markýze de Sade ve filmu Philipa Kaufmana Quills – Perem markýze de Sade (2000, Quills).

Rok 2003 pak odstartoval jeho účinkování v blockbusterové hollywoodské sérii Piráti z Karibiku (Pirates of the Carribean), kde se jako kapitán Barbossa objevil v pěti dílech od Prokletí Černé perly (2008) až po Salazarovu pomstu (2017).

Foto: Fox Searchlight

Geoffrey Rush (Kaufmana Quills – Perem markýze de Sade)

V roce 2004 dostal příležitost hrát legendárního komika Petera Sellerse v  produkci HBO Život a smrt Petera Sellerse (The Life and Death of Peter Sellers) a titulní role v minisérii byla vyznamenána cenou Emmy a Zlatým Globem.

Kvůli filmové práci však Geoffrey Rush nikdy trvale neopustil divadelní jeviště a v roce 2009 získal cenu Tony za hlavní úlohu v Ionescově dramatu Král umírá (Exit the King). Mimořádnost hereckého umění Geoffreyho Rushe pak znovu potvrdila role Lionela Logua, jazykového lektora anglického krále Jiřího VI. v dramatu Králova řeč (2010, The King´s Speach), podtržená nominacemi na Oscara i Zlatý glóbus a vyznamenaná cenou BAFTA a řadou dalších ocenění.

Karlovarský filmový festival: Kde a za kolik koupit vstupenky, kde se ubytovat

MFF KV

Reálné historické postavy jej ve filmové práci potkávají od počátku kariéry až do současnosti. V roce 2017 to byl například Albert Einstein v minisérii Génius (Genius) nebo malíř a sochař Alberto Giacometti ve filmu Finální portrét (Final Portrait).

Foto: HBO

Geoffrey Rush (Život a smrt Petera Sellerse)

Geoffrey Rush se v roce 2011 stal prvním prezidentem výročních australských filmových cen a za svůj přínos umění byl v rodné zemi jmenován v roce 2012 Australanem roku. Karlovarský festival uvede k poctě Geoffreho Rushe filmy Králova řeč, Quills – Perem markýze de Sade a Záře.

Karlovarský festival ocení herce Benicia Del Tora

Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary převezme na slavnostním zakončení 56. ročníku karlovarského festivalu herec a producent, držitel Oscara Benicio Del Toro.

Benicio Del Toro patří od počátku 90. let minulého století k nejobsazovanějším hollywoodským hercům. Po studiích u významné herecké pedagožky Stelly Adler získal první příležitost v televizním seriálu Miami Vice a brzy také větší filmovou roli v bondovce Povolení zabíjet (1989, Licence to Kill), kdy se stal nejmladším hercem, který ztvárnil protivníka agenta 007.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary a jeho historie

MFF KV

Klíčovým titulem pro jeho další hereckou kariéru se pak stala role ve filmu Bryana Singera Obvyklí podezřelí (1995, The Usual Suspects), za níž byl oceněn Film Independent Spirit Award.

Následující rok zaujal ve filmu Basquiat, který režíroval Julian Schnabel a který diváci měli možnost vidět také v programu MFF Karlovy Vary. Role v tomto filmu mu vynesla druhou Film Independent Spirit Award. Další výraznou hereckou příležitost mu nabídla svérázná adaptace románu Huntera S. Thompsona Strach a hnus v Las Vegas (1998, Fear and Loathing in Las Vegas), kterou natočil režisér Terry Gilliam.

Foto: Profimedia.cz

Benicio del Toro

V následujících letech pak spolupracuje s progresivními režisérskými osobnostmi a získává další herecké ceny. Za úlohu zkorumpovaného policisty ve filmu Stevena Soderbergha Traffic – Nadvláda gangů (2000, Traffic) je oceněn Oscarem za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli, Zlatým glóbem, cenou BAFTA, Stříbrným medvědem na Berlinale a řadou dalších cen.

S Guyem Ritchiem natáčí gangsterkou komedii Podfu©k (2000, Snatch), s Seanem Pennem mysteriózní thriller Přísaha (2001, The Pledge), za snímek Alejandra Gonzáleze Iñárritua 21 gramů (2003, 21 Grams) je podruhé nominován na Oscara a obdrží Cenu diváků na filmovém festivalu v Benátkách.

Spolupráci se Stevenem Soderberghem si zopakuje v titulní úloze dvou filmů věnovaných osobnosti revolucionáře Che Guevary (2008, Che: Part One, Part Two). Za jeho ztvárnění je oceněn jako nejlepší herec na MFF v Cannes 2008. Na těchto filmech se zároveň podílí jako producent.

Jako producent a herec je rovněž podepsán pod hororovým dramatem Vlkodlak (2010, The Wolfman), které získalo Oscara za nejlepší masky. Reálnou historickou postavu, tentokrát kontroverzního krále podsvětí, ztvárnil také ve filmu Escobar – Paradise Lost (2014).

Do prostředí drogových kartelů se vrací v nekompromisním thrilleru Dennise Villeneuvea Sicario: Nájemný vrah (2015, Sicario). Nově pak svou roli tajemného Alejandra rozehrál v pokračování snímku Sicario 2: Soldado (2018, Sicario: Day of the Soldado) v režii Stefana Sollimy.

Foto: Gramercy

Benicio Del Toro (Obvyklí podezřelí)

V roce 2021 se znovu pracovně setkává s režisérem Stevenem Soderberghem v retrokriminálce Žádné prudké pohyby (No Sudden Move), s Wesem Andersonem natáčí kritiky oceňovaný snímek Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun (2021, The French Dispatch).

Přestože Benicio Del Toro je v první řadě mimořádnou hereckou osobností, která propůjčuje nezaměnitelné charisma postavám napříč filmovými žánry, v jeho filmografii najdeme také titul 7 dní v Havaně (7 Days in Havana), na němž se v roce 2012 podílel jako režisér jedné z povídek.

Nejnověji můžeme Benicia Del Tora vidět v kriminálním thrilleru Reptile (2022) z produkce Netlix, v němž si zahrál společně s Justinem Timberlakem. Karlovarský festival jako poctu Beniciu Del Toro uvede filmy Traffic – Nadvláda gangů a Obvyklí podezřelí.

Hlavní porota

V hlavní porotě letos zasednou Benjamin Domenech, argentinský producent, Jan-Ole Gerster, německý režisér, Roman Gutek, polský distributor a festivalový organizátor, Fiorella Moretti, distributorka a producentka a Molly Malene Stensgaard, dánská střihačka a scenáristka.

Porotu soutěže Proxima tvoří Bianca Balbuena, filipínská producentka, Yrsa Roca Fannberg, islandská dokumentaristka, Pavel Klusák, hudební publicista a filmař, Michael Rosenberg, americký distributor, a Myroslav Slaboshpytskiy, ukrajinský režisér.

Foto: Profimedia.cz

Jan-Ole Gerster

V porotě Fipresci zasednou Nada Azhari Gillon, Britt Sørensen, Adam Kruk, Gulnara Abikeyeva, Rasha Hosny a Marek Čermák.

Ekumenickou porotu tvoří Annette Gjerde Hansen, Veronika Lišková a Théo Péporté, porotu Europa Cinemas Label pak Edit Csenki, Leena Närekangas a Kis Rauff.

KVIFF.TV Park

Novinkou letošního karlovarského festivalu je multifunkční prostor KVIFF.TV Park. Nachází se přímo vedle hotelu Thermal a jeho podoba je budovou hotelu inspirována. Budou se tu konat besedy s tvůrci, divácké soutěže, prostor ale poslouží i jako odpočinková zóna spojená s občerstvením. Autory této modulární stavby, která má svou formou připomínat kolonádu, jsou architekti renomovaného studia Chybik+Kristof Architects & Urban Designers.

„Barevnost a surové zpracování pavilonu, tedy přiznaná ocelová konstrukce a červený mobiliář včetně výrazných svítidel, odkazuje na brutalistní architekturu sousedícího hotelu Thermal. Naším záměrem bylo vytvořit této výrazné ikoně moderní architektury dočasného sourozence,“ doplňuje Kristýna Blažíčková z ateliéru CHYBIK + KRISTOF.

KVIFF.TV Park návštěvníky vtáhne do festivalového dění a nabídne jim zajímavý program dotvářející festivalovou atmosféru. Stálou moderátorkou programu v KVIFF.TV Parku bude Linda Bartošová, kterou mohou lidé znát z obrazovek České televize.

Denně ve 13.15 a v 16 hodin proběhnou formou tzv. Meet and Greet setkání s tvůrčími delegacemi filmů z hlavní soutěže karlovarského festivalu. Setkání budou otevřená všem návštěvníkům. Každý den bude na pódiu KVIFF.TV Parku probíhat živé natáčení pořadu Čestmíra Strakatého Prostor KVIFF X, do kterého si moderátor bude zvát zajímavé domácí i zahraniční festivalové hosty.

V pravidelném filmovém kvízu si návštěvníci budou moct zasoutěžit o vouchery s předplatným festivalové filmové platformy KVIFF.TV i o další atraktivní ceny. Ve večerních hodinách naváže hudební program.

Provoz KVIFF.TV Parku zahájí každý den v 11 hodin, s programem se počítá vždy od 12 hodiny. Kavárna Nespresso, která je jeho součástí, bude otevřena již od 8 hodiny ráno. Přesný program pro jednotlivé dny bude v nejaktuálnější podobě na www.kviff.com a v mobilní aplikaci Vodafone KVIFF Guide. Většina programu bude živě nebo ze záznamu ke zhlédnutí na platformě KVIFF.TV LIVE.

Oficiální festivalová online televize KVIFF.TV LIVE

KVIFF.TV LIVE nabídne nepřetržitý přísun videonovinek z dění na festivalu, speciální informačně-publicistický obsah připravený k letošnímu programu, rozhovory, oblíbené živé přenosy slavnostního zahájení, přenosy úvodů k filmům i příjezdů na červený koberec, soutěže o festivalové ceny a slow TV z nejfrekventovanějších míst festivalu.

Zorientovat se ve festivalovém dění pomůžou oblíbení průvodci Janek Rubeš, Čestmír Strakatý nebo Saša Michailidis. Živé přenosy mohou diváci sledovat v reálném čase a doslova se tak přenést na červený koberec nebo jakoukoliv jinou významnou událost. Veškerý festivalový obsah bude divákům po celém světě dostupný i ze záznamu, a to zdarma přímo na webové platformě KVIFF.TV.

Současná podoba platformy KVIFF.TV nově obsahuje knihovnu více než 500 filmů a už nyní divákům nabízí např. festivalový warm-up v podobě snímků, které byly úspěšně uvedeny v programu festivalu loni i v předešlých letech. Bezprostředně po festivalu nabídne i několik snímků z programu letošního 56. ročníku, naplno tak odstartuje své celoroční fungování a umožní festivalovým fanouškům dopřávat si kvalitní filmové zážitky po celý rok.

Zahajovací koncert

Letošní ročník karlovarského festivalu zahájí 1. července 2022 od 22.45 hodin unikátní koncertní projekt SymfoMIG.

Kapela Mig 21 vystoupí posílena o šedesátičlenný orchestr Národního divadla a dvacetičlenný sbor Národního divadla pod vedením dirigenta Jaroslava Kyzlinka. Tím ale výčet umělců na pódiu nekončí, s frontmanem kapely si zatančí i členky baletu naší první scény.

Historie projektu SymfoMIG započala televizním přenosem koncertu Národ sobě – Kultura tobě. Ten uspořádal tým festivalu Metronome Prague ve spolupráci s Českou televizí v Národním divadle v době nejtužšího lockdownu v únoru 2021. Je celkem logické, že se zanedlouho daly do pohybu přípravy jednoho z nejunikátnějších koncertů, který nabídne scénář nabitý humorem typickým pro kapelu.

„Provést zahajovací koncert 56. ročníku KVIFF s orchestrem Národního divadla je pro naši chlapeckou, taneční, pěveckou a striptérskou skupinu z Prahy 5 ze Smíchova jednou z největších možných ctí i čestí. Se zapojením pěveckého sboru a členek baletu připravujeme dosud nejpočetnější uměleckou fúzi v historii naší skupiny. Nedá se tedy ani vyloučit, že někteří vystupující budou během produkce přepadávat z podia. Pevně však věříme v mimořádný umělecký zážitek a slibujeme, že vystoupíme bez spodního prádla!“ říká frontman kapely MIG 21 Jiří Macháček.

Zahajovací koncert proběhne na pódiu u hotelu Thermal a pro veřejnost je zdarma. V závěru programu doprovodí poslední skladbu playlistu tradiční festivalový ohňostroj.

Roztančíme bariéry

Nedílnou součástí karlovarského festivalu je každoročně Kino bez bariér. Kromě tradičního servisu pro vozíčkáře, kterými jsou například vstupenky do bezbariérových sálů zdarma nebo asistenční služby, nabídne letos i taneční vystoupení handicapovaných tanečníků. Partnerem projektu Kino bez bariér je společnost innogy.

Ve středu 6. července 2022 od 15 do 16 hodin budou v Mlýnské kolonádě k vidění ukázky z klasických i moderních tanců v efektních choreografiích.

Tanec vozíčkářů je dynamicky rozvíjející se sport. Na jeho rozvoj v Čechách má v posledních letech velký vliv Sportovní klub vozíčkářů Praha. Spolupracují zde tanečníci na vozíčku i bez něj, pořádají kurzy, workshopy a soustředění. Vystupují na společenských akcích a reprezentují Českou republiku na mezinárodních soutěžích.

Reklama

Výběr článků

Načítám