Geoffrey Rush v roli kapitána Barbossy v Pirátech z Karibiku.

Geoffrey Rush v roli kapitána Barbossy v Pirátech z Karibiku. Zdroj: Foto Blesk – M. Hykl, D. Kundrát, M. Pátek, P. Machan, archiv Blesku

Králova řeč, 2010. Rush se v roli králova logopeda nenechal zastínit ani skvělým Colinem Firthem v roli Jiřího VI.
Keira Knightley a Geoffrey Rush v Pirátech z Karibiku
Australská premiérka Julia Gillard a herec Geoffrey Rush při slavnostním vyhlášení Australana roku
Geoffrey Rush jako Alberto Giacometti (Final Portrait)
Johnny Depp, Keira Knightleya Geoffrey Rush v Pirátech z Karibiku.
11
Fotogalerie

Loni Jack Sparrow, letos kapitán Barbossa. Do Varů přijíždí Geoffrey Rush, vynikající oscarový herec

Oscar za nejlepší mužský herecký výkon, dva Zlaté Glóby, cena Emmy i divadelní cena Tony - to je jen základ desítek ocenění, které v průběhu kariéry nasbíral australský filmový herec, jenž nikdy nezanevřel na divadlo, GEOFFREY RUSH (70). Na slavnostním zakončení 56. ročníku karlovarského festivalu převezme Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Ve Varech se na jeho počest budou promítat tři filmy: Záře, Quills – Perem markýze de Sade a Králova řeč.

Právě Záře režiséra Scotta Hickse představuje významný zlom v Rushově filmové práci: v úloze skladatele a klavíristy Davida Helfgotta, který se zmítá mezi genialitou a šílenstvím, zazářil a celosvětově proslul v roce 1996; byl oceněn Oscarem, Zlatým Globem i cenou BAFTA.

O dva roky později se jeho jméno objevuje mezi oscarovými nominacemi znovu, za roli v brilantní historické romanci Zamilovaný Shakespeare (1998). Za ni získal rovněž nominaci na Zlatý Globus a britskou cenu BAFTA. Rok 1998 je v jeho filmografii shodou okolností ve znamení dobových snímků: Královny Alžběty (v titulní roli s Cate Blanchett) a Bídníků, které v režii Billeho Augusta natáčel také v Praze a dalších českých lokacích.

I další nominace na Oscara a Zlatý Globus jsou spojeny s historickou postavou, tentokrát markýze de Sade ve filmu Philipa Kaufmana Quills – Perem markýze de Sade z roku 2000.

Rok 2003 pak odstartoval Rushovo účinkování v blockbusterové hollywoodské sérii Piráti z Karibiku, kde se jako chytrý a sebejistý kapitán Hector Barbossa objevil v pěti dílech od Prokletí Černé perly (2003) až po Salazarovu pomstu (2017).

V roce 2004 si zahrál legendárního komika Petera Sellerse v produkci HBO Život a smrt Petera Sellerse; titulní role v minisérii mu přinesla cenu Emmy a Zlatý Globus.

Kvůli filmové práci Geoffrey Rush nikdy trvale neopustil divadelní jeviště; v roce 2009 získal cenu Tony za svůj broadwayský debut, hlavní roli v Ionescově absurdním dramatu Král umírá.     

Mimořádnost hereckého umění Geoffreyho Rushe pak znovu potvrdila role Lionela Logua, jazykového lektora anglického krále Jiřího VI. v dramatu Králova řeč (2010), podtržená nominacemi na Oscara i Zlatý Globus, vyznamenaná cenou BAFTA a řadou dalších.

Reálné historické postavy jej ve filmové práci potkávají dodnes; v roce 2017 to byl Albert Einstein v minisérii Génius, nebo malíř a sochař Alberto Giacometti ve snímku Finální portrét.

Geoffrey Rush se v roce 2011 stal prvním prezidentem výročních australských filmových cen a za svůj přínos umění byl v rodné zemi v roce 2012 jmenován Australanem roku.  

Video placeholde
Trailer: Králova řeč • Youtube.com