Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Česko

Do vazby jde další podnikatel v korupční kauze, STAN mu vrací peníze

ilustrační snímek foto: Jakub Stadler, MAFRA

Soud poslal do vazby podnikatele Pavla Kosa, který patří k dalším obviněným v kauze korupce v pražském dopravním podniku. Učinil tak z obav z možného útěku či z ovlivňování svědků. Novinářům to na místě řekl mužův advokát Vlastimil Rampula. Podle informací uniklých do médií z policejních spisů je Kos blízkým spolupracovníkem Michala Redla, údajného šéfa organizované zločinecké skupiny. Hnutí STAN předtím oznámilo, že vrací peníze, které od podnikatele obdrželo.
  13:09

„Bylo vyhověno návrhu pana státního zástupce a můj klient byl vzat do vazby,“ uvedl Rampula po skončení zasedání u Obvodního soudu pro Prahu 9. Podle soudce existují důvodné obavy, že by se Kos mohl skrývat nebo ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky.

„Pan Kos se k obvinění staví tak, že zatím si přečetl mnohostránkový výtisk. Musí se seznámit s poklady, které policejní orgán vedly k zahájení trestního stíhání. Je velmi předčasné se k tomu vyjadřovat,“ řekl advokát. Dodal, že proti zahájení stíhání podali stížnost.

Kos o víkendu sám přišel na policii, předtím byl v zahraničí - podle Rampuly na plánované sportovní akci. „Je to zvláštní postup, pan Kos se nevyhýbal stíhání, přihlásil se dobrovolně,“ komentoval právník zadržení klienta. Stížnost proti vazbě zatím nevznesl, počká na písemné vyhotovení dnešního rozhodnutí.

Justice Kosa letos v březnu pravomocně odsoudila na pět let za krácení daní se škodou ve výši 135 milionů korun. „Čekáme na doručení písemného vyhotovení rozhodnutí odvolacího soudu,“ upřesnil Rampula. Jeho klient tedy ještě neobdržel výzvu k nástupu do výkonu trestu.

Obviněných by aktuálně mělo být 12, podle dnešní Mladé fronty Dnes ale jeden z nich - šedesátiletý obchodník v telekomunikačním byznysu Petr Adam - v pondělí zemřel. Státní zástupce Adam Borgula se dnes na dotaz ČTK nechtěl k počtu obviněných vyjádřit ani jakkoliv jinak komentovat kauzu.

Vládní hnutí Starostové a nezávislí v úterý zveřejnilo, že vrátí dar ve výši 350 tisíc korun. Obdržel ho v roce 2014, v té době Kos trestně stíhaný nebyl, sdělila mluvčí hnutí Sára Beránková. V sobotu Starostové oznámili, že vrátí všechny dary spojené s podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem, který patří mezi trojici obviněných s uvalenou vazbou.

Policie tvrdí, že organizovaná skupina 11 obviněných systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Do skupiny patřil i Petr Hlubuček, nyní již bývalý náměstek pražského primátora, jemuž následně bylo pozastaveno členství ve STAN. Hlavou skupiny byl podle kriminalistů Redl. Oba skončili ve vazbě.

Spojitost s Redlem zatím našlo hnutí u daru 300 tisíc korun z roku 2020, oznámili Starostové v sobotu. Při prověřování využívají systém Cribis a internetový projekt Hlídačstátu.cz.

Redlův blízký spolupracovník Kos se podle Radiožurnálu v neděli přihlásil policii. Podle serveru Seznam Zprávy bude v úterý Obvodní soud pro Prahu 9 rozhodovat o jeho vazbě. „Zatím je další identifikovaný Pavel Kos, kde budeme vracet dar, který nám dal v roce 2014. V době přijetí daru trestně stíhaný nebyl,“ uvedla Beránková. Sdělila, že šlo o částku 350 tisíc korun a poskytla ji firma.

Kauza personálně výrazně zasáhla vládní hnutí. Kvůli kontaktům s Redlem oznámil v neděli rezignaci k 30. červnu ministr školství Petr Gazdík. V pondělí ze stejného důvodu pozastavil členství ve STAN europoslanec Stanislav Polčák. Odmítli ale, že by byli do kauzy jakkoli zapojeni.

Starostové prověřovali všechny dary i začátkem letošního roku. Reagovali tak na zprávy médií, že hnutí dostalo peníze od firem ovládaných společnostmi z Kypru a další od společnosti s trestně stíhaným spolumajitelem. Předseda hnutí Vít Rakušan tehdy uvedl, že financování STAN není v rozporu se zákonem, ale zákonnost z hlediska veřejnosti nestačí. Hnutí proto oznámilo, že vrátí zhruba 3,42 milionu korun od právnických osob a nadále bude přijímat dary jen od fyzických osob.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...