Mezinárodní výstava Tolerance Show zaplnila Olomouc

Téměř desítku míst v centru Olomouce ozdobila jedinečná výstava plakátů vytvořených zhruba stovkou umělců z celého světa. Díla pojí společné téma, a to tolerance, ať už v rasové, genderové či společenské podobě, které umělci zachytili na 250 plakátech. Mezinárodní projekt s názvem Tolerance show putuje po světě již několik let a postupně se rozšiřuje. Do České republiky zavítal poprvé a plakáty budou v ulicích města do 23. září, řekl Jiří Chmelař z olomoucké Cafe Gallery JOLA, která společně s městem výstavu pořádá.

S projektem přišel bosenský umělec, kurátor a aktivista Mirko Ilić žijící v New Yorku. V roce 2017 oslovil několik umělců a jeho jediným požadavkem bylo, aby grafika byla doplněna o slovo tolerance v rodném jazyce umělců. Výstava po úspěšném startu v slovinské Lublani začala postupně putovat po celém světě. Za sebou má zastávky ve více než třiceti zemích z Evropy, Ameriky, Asie i Afriky. »Na výstavě jsem byl již několikrát, ale pokaždé to bylo mimo Českou republiku. Podle mne jde o poměrně velkou událost, chtěl jsem proto výstavu přivézt i do České republiky,« uvedl galerista Chmelař.

Díla umělců pojí společné téma, které by i vzhledem k dnešní situaci mělo podle kurátora výstavy přimět kolemjdoucí k zamyšlení. »Jde o úžasná umělecká díla, do kterých autoři vnesli myšlenku tolerance… Plakáty vytvářeli vesměs i ve světě známí grafici, kteří tato díla vytvořili bez nároků na odměnu,« doplnil Chmelař.

Mezinárodní projekt byl postupně vystaven již ve třech desítkách zemí, a při putování po světě se rozšiřuje a připojují se k němu svými díly další umělci z míst, kde byla výstava k vidění. »V letošním roce jsem se připojil plakátem také já, zachytil jsem na něm roztrženou zeměkouli, což je mou reakcí na současné politické, náboženské a názorové téma. Tolerance by měla tu roztrženou zemi vrátit zpět k sobě,« doplnil majitel galerie Cafe Gallery Jola.

Olomoucká výstava je podle pořadatelů jedinečná i svým konceptem. Plakáty jsou k vidění například na Horním i Dolním náměstí, na Biskupském náměstí či v Bezručových sadech. Umístění plakátů najdou návštěvníci na interaktivní mapě, která je na stránkách galerie.

(mac, čtk)

FOTO – ČTK/Luděk Peřina

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy