V blízkosti právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, na rohu ulic Veveří a Šumavská, parkuje studentka Silvie Sedlářová pravidelně. Zatím tam musí zajíždět na místo plné výmolů, nebude to ale trvat dlouho. Do konce příštího roku má na tamní ploše vzniknout nový parkovací dům. Příští měsíc na to představitelé města chtějí vybrat firmu. „Lepší parkoviště by se určitě hodilo, protože tohle je v příšerném stavu. Místa taky nejsou, většina aut tady totiž stojí pořád. A já nejsem z Brna, takže mám pak s parkováním problém,“ řekla na místě mladá žena.

Součástí projektu je celková proměna prostoru mezi výškovými budovami v Šumavské a Veveří. Přibude zeleň a kromě domu pro auta vznikne i venkovní parkoviště. „V budově bude také trafostanice, která umožní instalaci dobíjecích stanic pro elektromobily,“ zmínila Anna Dudková z tiskového oddělení magistrátu. Náklady na obnovu celého prostoru jsou podle odhadů 315 milionů korun bez daně.

Protesty, mimo jiné proti schválení územního plánu, na jednání brněnského zastupitelstva.
Nový územní plán pro Brno: další odklad, zastupitelé ho vrátili k přepracování

Dům bude mít kapacitu 411 míst, na venkovní ploše jich vznikne dalších 202. Pokud se neobjeví problémy, může podle primátorky Markéty Vaňkové stavba začít v září nebo říjnu. „Rezidentům se rozšíří možnosti, v tuto chvíli mají totiž k dispozici jen asi sto stání,“ sdělila primátorka Markéta Vaňková.

Venkovní místa budou zahrnutá do systému rezidentního parkování, konkrétně do zóny B. „To znamená celodenní regulaci, přičemž hodina stání vyjde zákazníka na třicet korun. První bude zdarma. Uvnitř domu bude jiný režim, který zatím není stanovený,“ informovala Dudková.

Ilustrační foto
Nový plavecký a relaxační areál s parkováním vznikne v brněnských Židenicích

Právě o zařazení části parkovacích míst do systému takzvaných modrých zón usilovali zástupci městských části Brno-střed a Žabovřesky, na jejichž pomezí budova a další plochy pro řidiče budou. „Jsem rád, že se podařilo zapracovat naše připomínky. Vznik nových stání je důležitý. Hlavně v užším středu města přijde každé parkovací místo vhod,“ reagoval radní Brna-středu pro dopravu Jan Mandát.

K přestavbě prostoru má výhrady například Dana Dvorská. „Viděla jsem i vizualizace, ty jsou super vždycky, vše je vždy ihned nasmlouvané, ale aby vše vůbec dopadlo," uvedla. Kritikům vadí i fakt, že parkování tam bude poté zpoplatněné.

Další parkovací domy mají být v Purkyňově, Jemelkově či na Skořepce. „Tato varianta se stává jedinou možnou. Módou v České republice však je, že řidiči hledají parkování zdarma, kterých je v centru města čím dál méně. Výjimku tvoří podnikatelé. Parkovací domy jsou zpoplatněné,“ komentoval plány brněnský ekonom Petr Pelc.

Zástupci společnosti Teplárny Brno a ČEZ v pondělí podepsali memorandum o spolupráci při přípravě projektu. Hotovo by mohlo být za deset let. Na snímku premiér Petr Fiala a brněnská primátorka Markéta Vaňková.
Vznikla dohoda kvůli horkovodu. Za miliardy má v Brně snížit závislost na Rusku

Právě u přípravy stavby parkovací budovy na Skořepce se vyskytly problémy. Výtky mají dva tamní sousedé, kteří se proti rozhodnutí úředníků odvolali. Vadí jim například příliš malý odstup parkovacího domu od jejich budovy, což obyvatelům neumožní na této straně efektivně odvětrávat koupelny, případně jiné místnosti. Deník Rovnost už o tom informoval dříve.

Odvolání sousedů proti společnému povolení oddaluje začátek stavby pětipodlažního objektu s 228 místy k parkování. „Není zatím žádná změna, věc je stále v jednání a nelze tedy nic bližšího sdělit," byla stručná v odpovědi pro Rovnost mluvčí Brněnských komunikací Vladimíra Navrátilová.

Nový parkovací dům vznikne také u plánovaného wellness centra a bazénu v Židenicích. Bude stát na pozemcích ve vlastnictví města Brna. Soukromý investor nyní jedná s městem o jejich převodu. „Požadavek na zajištění parkovacích míst pro návštěvníky bazénu, wellness centra, polikliniky Viniční i obyvatele městské části Židenice pokryje plánovaný parkovací dům s předpokládanou kapacitou nejméně 125 parkovacích míst,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková.

Parkovací dům Šumavská

Pokračuje výběr zhotovitele stavby, jasno má být v polovině července.

Náklady na obnovu prostoru, nejen stavbu parkovacího domu, jsou 315 milionů korun bez daně.

Stavba by mohla začít v září nebo v říjnu, hotovo má být do konce 2023.

Kapacita parkovacího domu bude 411 míst, na venkovním parkovišti bude 202 míst pro auta.

MICHAL HRABAL

BARBORA VOZKOVÁ