V Brně si připomněli skladatele Haase

V Brně si připomněli skladatele Haase
22. června 2022 Události Autor: Bernhard Tengler

Nová pamětní deska v Brně připomíná hudebního skladatele Pavla Haase, oběť nacismu z podzimu 1944. Havlíčkova 67 byla jeho poslední adresou před transportem do Terezína, zahynul pak ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi. 

Haasův portrét vytvořil sochař Jiří Plieštik, náklady na sebe vzali majitelé domu. Po slavnostním odhalení desky včera večer to Proglasu řekla Eva Yildizová ze spolku Štetl, který je spojen s brněnskou židovskou obcí a událost pořádal: „Já jsem velice vděčná, že se rodina Filipova rozhodla toto realizovat. Udělali to sami z vlastních investic. Vnímám, že je důležité Haasovo jméno připomínat, protože se jednalo o významného skladatele. V rámci této akce můžeme připomenout, co se stalo Židům za holokaustu.“

Od narození jednoho z nejnadanějších Janáčkových žáků uplynulo včera 123 let. Napsal desítky skladeb s prvky české a moravské lidové hudby, za jeho vrcholné dílo se považuje opera Šarlatán. Na rozdíl od mladšího bratra, herce a režiséra Huga Haase, se tomuto umělci nepodařilo před nacistickým běsněním uprchnout. V současnosti patří k hojně uváděným autorům své generace. Jméno Pavla Haase přijalo jedno z nejváženějších smyčcových kvartet. Jedná se o Pavel Haas Quartet, založeno bylo v roce 2002 mladými hudebníky.

Pavel Haas pobýval v Brně postupně na více adresách. Pamětní desky obou bratrů Haasových jsou v Bezručově ulici a také na domě v Biskupské ulici. Kámen zmizelého, neboli Stolperstein, věnovaný Pavlu Haasovi je umístěn ve Smetanově ulici. Čestné občanství města Brna in memoriam má od roku 2000.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony