Hlavní obsah

Dirigent Václav Luks se stal rytířem francouzského Řádu za umění a literaturu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dirigent souboru Collegium 1704 Václav Luks se stal rytířem francouzského Řádu za umění a literaturu, který za významné zásluhy uděluje francouzský ministr kultury. Ocenění Luks převzal v úterý na francouzském velvyslanectví v Praze z rukou velvyslance Alexise Dutertra, informovala mluvčí souboru barokní hudby Collegium 1704 Zita Rádlová.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Václav Luks

Článek

Působení orchestru Collegium 1704, jehož je Luks zakladatelem a uměleckým vedoucím, je provázáno s francouzskou hudební scénou od svého vzniku. Během prvního turné ve Francii v roce 2007 představil na festivalech v Chaise-Dieu a v Sablé sur Sarthe dílo erbovního skladatele Jana Dismase Zelenky.

Při sérii koncertů ke 100. výročí založení Československa pak zaznělo v podání Collegia 1704 v Královské kapli ve Versailles, svatovítské katedrále v Praze a v bazilice sv. Jana v Lateráně v Římě Lullyho Te Deum a Biberova Missa Salisburgensis.

Collegium 1704 s Luksem vystoupilo také na koncertě pro účastníky březnového Summitu lídrů Evropské unie (EU) pořádaného prezidentem Emmanuelem Macronem ve Versailles v rámci předsednictví Francie Radě EU.

Od roku 2009 soubor intenzivně spolupracuje s francouzskými institucemi také v oblasti opery. V koprodukci s operními domy ve Versailles, kde bylo Collegium 1704 v letech 2018 až 2021 rezidenčním souborem, v Caen, v Rennes, Dijonu či Lille uvedlo postupně Rinalda od Georga Friedricha Händela, Myslivečkovu L'Olimpiade, nominovanou na International Opera Awards 2014, a novodobou premiéru Arsildy Antonia Vivaldiho.

Nejnovějším operním projektem je Händelova Alcina, kterou mohli od premiéry v únoru 2022 vidět diváci v Národním divadle Brno, Théâtre de Caen a Opéra Royal de Versailles. Soubor spolupracuje s řadou francouzských televizních a rozhlasových stanic a festivalů. Nahrávky Collegia 1704 získaly opakovaně ocenění francouzské hudební kritiky Diapason d’Or. Zelenkova Missa votiva, vydaná francouzským vydavatelstvím Zig-Zag Territories, se probojovala na seznam deseti nejprodávanějšími nahrávek ve Francii a byla oceněna také TV Mezzo Coup de Coeur.

Reklama

Výběr článků

Načítám