Osobnosti světového formátu zazpívají na letní scéně Chodovské tvrze

Znáte skvost Jižního Města? V okolní panelákové zástavbě se ukrývá nádherná Chodovská tvrz. Jedinečný kruhovitý půdorys původně vodní tvrze s malebným nádvořím vybízí ke konání hudebních večerů pod hvězdami. Po velkém loňském úspěchu našlo na Chodovské tvrzi prostor pro letní scénu i Divadlo Na Jezerce. Milovníci kultury si tak letos na nádvoří užijí klasiku v moderním hávu, šansony, jazz, blues i divadlo.

V červnu hostí Chodovská tvrz Divadlo Na Jezerce. Kromě oblíbené Charleyovy tety (23. 6.), je k vidění i komedie Práskni do bot (18. 7.). Vstupenky ještě jsou, kapacita je omezená.

Před začátkem prázdnin (28. 6.) zazní poprvé na Chodovské tvrzi koncertní program Paganiniana v podání houslového virtuosa Pavla Šporcla.

Letošní ročník festivalu klasické hudby Tóny Chodovské tvrze (12. - 15. 7.) nabídne svěží vhled do světa klasické hudby. "Představíme výrazné osobnosti tohoto žánru v novém světle. Fúze a přesahy hudebních obzorů jsou novým charakteristickým rysem festivalu," mluví o změně ve směřování festivalu vedoucí Chodovské tvrze Filip Zoubek. Šansony v doprovodu klavíru zazpívá zcela netradičně Štefan Margita. Zakladatele festivalu Jaroslava Svěceného letos doprovodí kytarista Lubomír Brabec, orchestr Virtuosi Pragenses a autorskými verši vyšperkuje Zdeňka Žádníková Volencová. Těšit se můžete i na operní divy Gabrielu Beňačkovou nebo Dagmar Peckovou.

Milovníci jazzu si přijdou na své v druhé polovině července (20. - 22. 7.), kdy se koná Jazz & Blues Fest. Tři dny a šest skvělých koncertů! Vrcholem bude vystoupení vynikajícího bluesového a jazzového zpěváka, kytaristy, skladatele a světoběžníka slovinského původu Paula Batto. Ten zahraje tentokrát ve dvojici s kytaristou Robertem Christianem.

Pokud byste vyrazili nejraději za kulturou se svými dětmi, přijďte si začátek prázdnin užít s energickou, desetičlennou kapelou hrající autorské písně pro děti i rodiče! Zatančit a zazpívat si budete moct v bluesovo-country-swingovo-všelijakém rytmu a dozvíte se například, za jak dlouho se dostanete na rotopedu do Pardubic, jestli můžete mít ponorku na vzducholodi, nebo jak vám může vábnička na jeleny změnit rodinný život. Babylon band (11. 7.).

Vstupenky na Kulturní léto na Chodovské tvrzi na GoOut.

Projekt realizuje Kulturní Jižní Město o.p.s. pod vedením Ivy Molenové

Kulturní léto na Chodovské tvrzi

27. 6., 18.00 Šansony na tvrzi

Tradiční šansonové setkání tentokrát s Martou Balejovou, Janou Rychterovou, klavíristou Vladimírem Strnadem a Václavem Větvičkou, botanikem a publicistou, známým mimo jiné z pořadu ČRo2 Dobré jitro z Prahy / Dobré ráno z Dvojky. Koncert se koná na nádvoří.

28. 6., 20.00 Pavel Šporcl - Paganiniana

Houslový virtuos Pavel Šporcl poprvé na Chodovské tvrzi! Koncert se koná na nádvoří.

29. 6., 19.00 Michal Foltýn a Mio Sakamoto

Koncert pro housle a klavír. Na koncertě zazní díla představitelů Heinricha Bibera, a Ludwiga van Beethovena či Johannese Brahmse. Michal Foltýn-housle, Mio Sakamoto – klavír.

30. 6., 20.00 Jazz klub Tvrz: Mikuláš Pokorný/Jan Kořínek/Tomáš Hobzek - Trio

Nově vzniklá instrumentální formace, která čerpá z bohatých vlivů euroamerické jazzové tradice a odkazuje se jak na éru 50-60 let, tak i na současnost, ze které si bere moderní, otevřený zvuk, svobodu interpretace a mezigenerační nadhled. Trio vystupuje na předních českých i zahraničních jazzových pódiích, a kromě známých skladeb v osobitém pojetí zahraje i autorské kompozice. Mikuláš Pokorný - piano, Jan Kořínek - kontrabas, Tomáš Hobzek - bicí.

11. 7., 19.00 Jedenáctky - Babylon band

Energická desetičlenná kapela z Prahy 4 hraje autorské písně pro děti i rodiče! Vaše děti (přiměřeně) zapojíme a vaší mysl od starostí odpojíme.

Tóny Chodovské tvrze

12. 7., 20.00 Galavečer smyčců, strun a slova – Jaroslav Svěcený

Během koncertu představí své umění houslový virtuos Jaroslav Svěcený, kytarista Lubomír Brabec, herečka Zdeňka Žádníková Volencová a orchestr Virtuosi Pragenses. Zazní hudba Johanna Sebastiana Bacha, Antonia Vivaldiho a Fritze Kreislera, včetně autorských veršů.

13. 7., 20.00 Legenda světové opery – Gabriela Beňačková

Zazpívá známé operní árie z děl Giuseppe Verdiho (Othello), Antonína Dvořáka (Rusalka), Emmericha Kálmána (Čardášová princezna) a další.

14. 7., 20.00 Pěvissimo II. – Dagmar Pecková

Během večera zazní známé písně v podání zástupců nastupující pěvecké generace. Večer moderuje Dagmar Pecková.

15. 7., 20.00 INTIMITY – Štefan Margita

Šansony v doprovodu klavíru a violoncella.

Jazz & Blues Fest

20. 7., 18.00 TRIPlay

Zvuk tohoto tria je vnímán jako originální nadžánrová fúze, jejíž repertoár je tvořen převážně autorskými skladbami všech členů, kteří se etablovali nejen jako vyhledávaní sidemeni po boku významných českých i zahraničních hráčů, ale všichni jsou zároveň leadery svých vlastních projektů. Kryštof Tomeček - kytara, Jan Uvira - klávesy, Marek Urbánek - bicí.

20. 7., 20.00 Petra Brabencová Quartet

Současný mainstreamový jazz v podání jedné z nejnadanějších zpěvaček mladé hudební generace, jejíž osobitý styl a podmanivý hlas umocňuje trio vynikajících instrumentalistů. Repertoár tvoří především známé jazzové standardy. Stanislav Mácha - piano, Jan Fečo - kontrabas, Milan Krajíc jr. - bicí.

21. 7., 18.00 Barbora Tellinger & John Fresk trio

Tellinger & Fresk je souzněním dvou duší – jihoafrické kreativní zpěvačky Barbory Tellinger, jejíž čistý tón a přirozený vokální styl už desítky let strhuje hudební publikum a amerického jazzového klavíristy, nominovaného na cenu Grammy, Johna Freska. Jejich repertoár sahá od jazzových standardů „Great American Songbook“ až po mnoho originálních skladeb v podobném stylu.

21. 7., 20.00 Varhan´s Groovy Jamm

Varhan´s Groovy Jamm je jazzrocková formace, kterou založil skladatel a dirigent Varhan Orchestrovič Bauer spolu s bubeníkem Radkem Němejcem. Jonáš Kopáček – trumpeta. Tomáš Křemenák – tenorsaxofon. Strahil Gaydarski - kytara, Jakub Kliment - baskytara, Varhan O. Bauer - varhany, Radek Němejc - bicí.

22. 7., 18.00 Paul Batto & Robert Christian

Vynikající bluesový a jazzový zpěvák, kytarista, skladatel a světoběžník slovinského původu Paul Batto tentokráte ve dvojici kytaristou Robertem Christianem.

22. 7., 20.00 Charlie Slavík Revue & Steve Walsh

Charlie Slavík patří k nejuznávanějším hráčům na foukací harmoniku v ČR. Tentokrát jej na pódiu doplní také skvělý bostonský kytarista Steve Walsh, který se může pochlubit dlouholetou spoluprací s Norah Jones.

Letní scéna Divadla Na Jezerce

23. 6., 20.00 Charleyova teta

18. 7., 20.00 Práskni do bot

.

Klíčová slova ČR-kultura-Kulturní Jižní Město

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Kultura

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.